Το Eurogroup συνδέει την εκταμίευση της υποδόσης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς - iefimerida.gr

Το Eurogroup συνδέει την εκταμίευση της υποδόσης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Μάριο Σεντένο (Φωτογραφία: AP/ Geert Vanden Wijngaert)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Eurogroup χαιρέτισε μεν την εφαρμογή της πλειονότητας των προαπαιτούμενων μέτρων για την τρίτη αξιολόγηση, αλλά παράλληλα συνέδεσε την εκταμίευση της δόσης με την απρόσκοπτη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

«Το Eurogroup χαιρετίζει την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων. Καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, επειγόντως», αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup.

«Το Eurogroup εξουσιοδοτεί το EuroWorking Group να επιβεβαιώσει την εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης ότι η συνεχής και απρόσκοπτη ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα εξασφαλίσει και θα ολοκληρώσει τις εκκρεμείς ενέργειες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων», αναφέρει ακόμη.

«Πετύχαμε πολιτική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση. Καλωσορίζουμε την εφαρμογή σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σημειώνοντας ότι το EuroWorking Group θα ελέγξει αν θα ολοκληρωθούν και τα ζητήματα που εκκρεμούν. «Αυτό δείχνει την τεράστια προσπάθεια και την εξαιρετική συνεργασία των δύο πλευρών», συμπλήρωσε.

«Ηταν μία καλή ημέρα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. Ολοι αναγνώρισαν τη μεγάλη προσπάθεια των ελληνικών αρχών, ακόμη κι όσοι ήταν σκεπτικοί πριν από λίγο καιρό», είπε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν θα υλοποιηθούν εγκαίρως.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε καλό το γεγονός ότι «η τρίτη αξιολόγηση κύλησε ομαλά», κάτι «που έχουν παρατηρήσει και οι αγορές», όπως είπε. Επίσης εξήγησε ότι η δόση θα εκταμιευθεί σε δύο μέρη, τα 5,7 εκατ. μετά τα μισά Φεβρουαρίου και το 1 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Το Eurogroup συνδέει την εκταμίευση της υποδόσης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς | iefimerida.gr 0

Η ανακοίνωση του Eurogroup:

Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση, μετά την τεχνική συμφωνία για το πακέτο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Ιδιαίτερα, οι ελληνικές αρχές έχουν υιοθετήσει τον προϋπολογισμό του 20128 που είναι σύμφωνος με τον συμφωνημένο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η έκθεση συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών Θεσμών δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους των τελευταίων τριών ετών (2015-2017).

Οι ελληνικές αρχές επίσης συνέχισαν να ενισχύουν την είσπραξη φόρων μέσω της ΑΑΔΕ και ενίσχυσαν τη δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί από περαιτέρω ενέργειες με στόχο το άνοιγμα επαγγελμάτων, τη βελτίωση του συστήματος αδειών επενδύσεων, την άρση κανονισμών που αχρείαστα περιορίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά προϊόντων όπως και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Πρόοδος στον πλαίσιο υποστήριξης της επίλυσης του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» έχει επιτευχθεί μέσω περαιτέρω ενεργειών για την αποτελεσματική λειτουργία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το Eurogroup επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης με ισχυρή ιδιοκτησία από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να την ολοκληρώσουν σε συνεργασία με τους Θεσμούς πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα επειγόντως. Το Eurogroup εξουσιοδοτεί το EuroWorking Group να επιβεβαιώσει την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων στη βάση μιας αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Αυτό θα περιλαμβάνει και μια αξιολόγηση που θα επιβεβαιώνει ότι μια συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι διασφαλισμένη, όπως και η ολοκλήρωση των εκκρεμών κυβερνητικών ενεργειών στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το ESM αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωματικό μνημόνιο και να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος.

Η τέταρτη δόση ύψους 6,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στην Ελλάδα σε δύο εκταμιεύσεις, ξεκινώντας με 5,7 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, για να καλυφθούν οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, να επιτραπεί η περαιτέρω εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να υποστηρίξει τη δημιουργία του ''μαξιλαριού'' ρευστότητας για το ελληνικό κράτος, ώστε να υποστηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Η ακόλουθη εκταμίευση για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων μπορεί να εγκριθεί από το EuroWorking Group την άνοιξη, με μία θετική αναφορά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την εκκαθάριση καθαρών ληξιπρόθεσμων, χρησιμοποιώντας επίσης ίδιους πόρους και μια επιβεβαίωση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι έχει συνεχιστεί η απρόσκοπτη ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα τελικά στάδια του προγράμματος του ESM, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018. το Eurogroup επιβεβαιώνει την έναρξη της τεχνικής επεξεργασίας από το EuroWorking Group για τον μηχανισμό ανάπτυξης-προσαρμογής, που θα εφαρμοστεί ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης χρέους, αν χρειαστεί, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, με βάση τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017.

Το Eurogroup καλεί τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη την ολιστική ελληνική στρατηγική ανάπτυξης όταν ανανεώσουν την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους.

Δείτε σε μορφή PDF τα ξκείμενα που ανήρτησε το Eurogroup

Το επικαιροποιημένο μνημόνο

Το τεχνικό μνημόνιο

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Οι εκκρεμότητες

Η έκθεση συμμόρφωσης του ESM

Το Eurogroup συνδέει την εκταμίευση της υποδόσης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς | iefimerida.gr 1
Το Eurogroup συνδέει την εκταμίευση της υποδόσης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς | iefimerida.gr 2
Το Eurogroup συνδέει την εκταμίευση της υποδόσης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς | iefimerida.gr 3
Το Eurogroup συνδέει την εκταμίευση της υποδόσης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς | iefimerida.gr 4
Το Eurogroup συνδέει την εκταμίευση της υποδόσης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς | iefimerida.gr 5
Το Eurogroup συνδέει την εκταμίευση της υποδόσης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς | iefimerida.gr 6
Το Eurogroup συνδέει την εκταμίευση της υποδόσης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς | iefimerida.gr 7
Το Eurogroup συνδέει την εκταμίευση της υποδόσης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς | iefimerida.gr 8
Το Eurogroup συνδέει την εκταμίευση της υποδόσης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς | iefimerida.gr 9
Το Eurogroup συνδέει την εκταμίευση της υποδόσης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς | iefimerida.gr 10
Το Eurogroup συνδέει την εκταμίευση της υποδόσης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς | iefimerida.gr 11
Το Eurogroup συνδέει την εκταμίευση της υποδόσης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς | iefimerida.gr 12

Φωτογραφίες: © European Union/Sooc-Alexandros Michailidis

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ