Ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος της Αυστρίας διεκδικεί τη δημαρχία της Βιέννης - iefimerida.gr

Ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος της Αυστρίας διεκδικεί τη δημαρχία της Βιέννης

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε (Φωτογραφία: AP Photo/Ronald Zak)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον μόνιμο, αλλά επανειλημμένα αποτυχημένο, στόχο του, να αναδειχθεί δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης στην πόλη και το ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, φαίνεται να μην εγκαταλείπει ο νέος αντικαγκελάριος της Αυστρίας, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο αυριανό νέο τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profil, ο Στράχε αναφέρει πως σκέπτεται να είναι υποψήφιος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Βιέννη, το φθινόπωρο του 2020, ή όποτε αυτές διεξαχθούν, "όταν θα υπάρχει η ιστορική ευκαιρία για ανάδειξη ενός δημάρχου των Ελευθέρων για πρώτη φορά από το 1868".

Σχολιάζοντας την τελευταία δημοσκόπηση για τις μελλοντικές εκλογές στη Βιέννη, σύμφωνα με την οποία το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Κουρτς εμφανίζεται να διπλασιάζει το ποσοστό που είχε αποσπάσει στις προηγούμενες εκλογές τον Οκτώβριο του 2015, ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων φαίνεται να χάνει πολύ μεγάλο ποσοστό όσο και την τότε δεύτερη θέση του, ο Στράχε παρατηρεί πως η δημοσκόπηση δεν υπολόγισε σε δική του υποψηφιότητα, η οποία θα είναι, όπως διατείνεται, καθοριστική για την έκβαση των εκλογών.

Στην ίδια συνέντευξή του στο Profil, ο νέος Αυστριακός αντικαγκελάριος ανακοινώνει τη συμμετοχή του την ερχόμενη Παρασκευή στον αποκαλούμενο "Χορό των Ακαδημαϊκών", την έντονα αμφιλεγόμενη χοροεσπερίδα που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια το κόμμα του στα πρώην χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ, στη θέση του προηγούμενο χορού των ακροδεξιών γερμανοεθνικιστικών συνδέσμων, που θεωρείται από τους επικριτές της πανευρωπαϊκή ακροδεξιά σύναξη, προκαλώντας κάθε χρόνο μεγάλες διαδηλώσεις στο κέντρο της Βιέννης.

Από την πλευρά του, ο πολιτιστικός σύμβουλος του Δήμου και του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Αντρέας Μάιλατ-Ποκόρνι (του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος), είχε ζητήσει στο παρελθόν από την εταιρεία διαχείρισης του Χόφμπουργκ να μην δεχθεί στο μέλλον την πραγματοποίηση της αμφιλεγόμενης εκδήλωσης, η οποία, όπως είχε επισημάνει , δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μια συνάντηση δικτύωσης για ακροδεξιούς σε έναν από τους πλέον συμβολικούς τόπους της Αυστρίας.

Ο ίδιος είχε καταδικάσει ταυτόχρονα ως "θρασύ και κυνικό" το γεγονός, όπως είπε, ότι το Κόμμα των Ελευθέρων διοργανώνει την εκδήλωση αυτή προσάπτοντας στον τίτλο του χορού τις λέξεις "των Ακαδημαϊκών", εκμεταλλευόμενο και οικειοποιούμενο κατά το χείριστο τρόπο όλους τους ακαδημαϊκούς πολίτες της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως στις τελευταίες εκλογές της Βιέννης την 11η Οκτωβρίου του 2015, το Κόμμα των Ελευθέρων, παρά την πρωτοφανή σε λαϊκισμό προεκλογική εκστρατεία του -- κυρίως με την ακραία μέχρι άγρια εκμετάλλευση της προσφυγικής κρίσης -- είχε αποτύχει να αναδειχθεί πρώτη δύναμη όπως πιθανολογούσαν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Ήταν η τρίτη στη σειρά φορά, μετά το 2005 και το 2010, που ο αρχηγός τους, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, διεκδικούσε για τους Ελεύθερους την πρώτη θέση, και για τον εαυτό του τα αξιώματα του τοπικού κυβερνήτη και δημάρχου στην αυστριακή πρωτεύουσα, αποτυγχάνοντας και στις τρεις απόπειρές του, όπως τελικά έδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών, τα οποία διέψευσαν πανηγυρικά όλες τις προβλέψεις των δημοσκόπων.

"Κατέρχομαι μαζί σας στον προεκλογικό αγώνα για να διώξουμε τον κόκκινο διάβολο από τη σπηλιά του δημαρχείου και να ξεδιπλώσουμε τον γαλάζιο ουρανό" (ΣΣ κόκκινο είναι το χρώμα των Σοσιαλδημοκρατών, γαλάζιο εκείνο των Ελευθέρων), ήταν το σύνθημα του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ήδη στις εκλογές του 2005 στη Βιέννη, το οποίο επαναλάμβανε τόσο στις εκλογές του 2010 όσο και του 2015.

Ουσιαστικός νικητής των σημαδιακών εκλογών της 11ης Οκτωβρίου 2015 στη Βιέννη, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη (1,8 εκατομμύρια κάτοικοι) στο γερμανόφωνο χώρο - μετά το Βερολίνο -- υπήρξε η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και το δίκαιο, που επικαλούνταν ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος του Στράχε, ο ήδη εδώ και 24 χρόνια κυβερνήτης και δήμαρχος της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος κατακτούσε μια ξεκάθαρη νίκη με διαφορά σχεδόν εννέα εκατοστιαίων μονάδων.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν στην αυστριακή πρωτεύουσα εδώ και 100 χρόνια, από το 1918 (με εξαίρεση την εποχή του Αυστροφασισμού τη δεκαετία του 1930 και τη γερμανοναζιστική κατοχή 1938-1945), παραμένουν και μετά τις εκλογές του 2015, η με απόσταση πρώτη πολιτική δύναμη στη Βιέννη, που είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.

Ο Μίχαελ Χόιπλ, ως τοπικός κυβερνήτης και δήμαρχος και για τα επόμενα πέντε χρόνια από τότε, προχώρησε ένα μήνα αργότερα και μετά τις σχετικές διαπραγματεύσεις, σε έναν συνασπισμό - όπως συνέβαινε από το 2010 και μετά -- με τους Πράσινους της ελληνικής καταγωγής αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ