Μια «κυνηγός των ναζί» και ένας πάστορας διεκδικούν την γερμανική προεδρία

Ανάμεσα σε μία «κυνηγό των ναζί» και έναν πρώην πάστορα και πρώτο υπεύθυνο για τα αρχεία της Στάζι, ο οποίος πολέμησε κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος της ανατολικής Γερμανίας θα έχει να επιλέξει το γερμανικό κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα.

Η 73χρονη Μπεάτε Κλάρσφελντ, είναι υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος Die Linke (Η Αριστερά) δήλωσε ότι είναι μία άξια αντίπαλος του Γιόαχιμ Γκάουκ, αν και ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Γερμανίας, καθώς υποστηρίζεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Άγγελα Μέρκελ.

«Κίνητρό μου ήταν πάντα να μάχομαι για να βελτιώσω την κατεστραμμένη εικόνα των Γερμανών στο εξωτερικό» ανέφερε η Κλάρσφελντ, σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι είναι μία «καλή Γερμανίδα».

«Στην εκλογή, οι ψηφοφόροι θα έχουν να διαλέξουν μεταξύ δύο συμβόλων: ενός άνδρα που πολέμησε για τις πολιτικές ελευθερίες στην ανατολική Γερμανία και μιας γυναίκας από τη δυτική Γερμανία που πέρασε τη ζωή της φέρνοντας ναζιστές εγκληματίες ενώπιον της δικαιοσύνης» πρόσθεσε.

Η Κλάρσφελντ έγινε γνωστή το 1968 όταν χαστούκισε τον τότε καγκελάριο και πρώην μέλος των ναζί, Κουρτ Γκέοργκ Κίσινγκερ, φωνάζοντας «ναζί, ναζί, ναζί».

Η υποψήφια πρόεδρος, μαζί με το Γάλλο σύζυγό της Σερζ, ο πατέρας του οποίου πέθανε στα χέρια των ναζί, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον εντοπισμό πρώην ναζί.

Η Μπεάτε και ο Σερζ Κλάρσφελντ είχαν αναγνωρίσει το Νικολάους Κλάους Μπάρμπι που ήταν γνωστός ως ο «Χασάπης της Λιόν» και κατηγορείτο ότι είχε διατάξει την εκτέλεση χιλιάδων Εβραίων, το 1971. Συνελήφθη και εκδόθηκε το 1983 στη Γαλλία, όπου καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ