Αντιδρούν οι Δημοκρατικοί -Αναβολή της κατάθεσης της Χόουπ Χικς στη Βουλή των Αντιπροσώπων - iefimerida.gr

Αντιδρούν οι Δημοκρατικοί -Αναβολή της κατάθεσης της Χόουπ Χικς στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Φωτογραφίες: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ένα νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων εξελίσσεται η αναβολή της αρχικά προγραμματισμένης για σήμερα, κατάθεσης της Διευθύντριας Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Χόουπ Χικς στην Βουλή των Αντιπροσώπων.


Η Χικς συμμετέχει στον στενό πυρήνα των συνεργατών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από το ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου το 2016 και θεωρείται ως μία από τις “μάρτυρες-κλειδιά” στις έρευνες για ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, που διεξάγονται από το Κογκρέσο. Το μέλος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Άνταμ Σιφ που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του, κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο για προσπάθεια παρεμπόδισης της κατάθεσης της Χικς στην επιτροπή, έγραψε το “Politico.”

Αντιδρούν οι Δημοκρατικοί -Αναβολή της κατάθεσης της Χόουπ Χικς στη Βουλή των Αντιπροσώπων | iefimerida.gr 0

“Η κυβέρνηση ακύρωσε μία κατάθεση που θα έδινε την Παρασκευή μία σημαντική μάρτυρας για την έρευνα που διεξάγουμε. Εάν αυτή η κατάθεση θα επαναπρογραμματιστεί, η νέα ημερομηνία δεν έχει γνωστοποιηθεί στην Μειοψηφία,” σύμφωνα με τον Σιφ.

Η ανακοίνωση αυτή, προκάλεσε την αντίδραση του Λευκού Οίκου, με έναν αξιωματούχο να δηλώνει ότι “δεν λέει την αλήθεια.” Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη της επιτροπής υποστήριξαν ότι ήταν αυτοί κι όχι η κυβέρνηση που αποφάσισαν να επαναπρογραμματίσουν την εμφάνιση της Χικς.

Πηγές των Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη της επιτροπής δήλωσαν ότι καθυστέρησαν την κατάθεση της Χικς εξαιτίας των ζητημάτων που προέκυψαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, από την κατάθεση του πρώην στρατηγιστή του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον, που αρνήθηκε ν’ απαντήσει αρκετές ερωτήσεις που του απηύθυνε η επιτροπή, επικαλούμενος το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων από την άσκηση κυβερνητικών καθηκόντων (executive privilege). “Μετά από τα ζητήματα που προέκυψαν στην διάρκεια της κατάθεσης του κ. Μπάνον, η προγραμματισμένη κατάθεση της Χόουπ Χικς ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ,” ανέφερε σχετικά ηλεκτρονικό μήνυμα που έλαβαν τα μέλη της επιτροπής, από το γραφείο του προέδρου της.

Ο Άνταμ Σιφ βρίσκεται σε ουσιαστική αντιπαράθεση με τον Λευκό Οίκο, καθώς έχει ηγετική θέση για τους Δημοκρατικούς στην έρευνα για την Ρωσία, που διεξάγει η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο ίδιος, έχει βρεθεί στο επίκεντρο άσκησης κριτικής από την Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις συχνές τηλεοπτικές του εμφανίσεις, αλλά και την επιθετική ρητορική του, κατά του προέδρου Τραμπ.

“Ο ελεεινός Άνταμ Σιφ. Είναι το πιο προκατειλημμένο μέλος του Κογκρέσου στην έρευνα για την Ρωσία, ενώ ξοδεύει στην τηλεόραση πιέζοντας τους Δημοκρατικούς. Είναι αδικαιολόγητος!” Έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στο Twitter, τον περασμένο Ιούλιο.

Αντιδρούν οι Δημοκρατικοί -Αναβολή της κατάθεσης της Χόουπ Χικς στη Βουλή των Αντιπροσώπων | iefimerida.gr 1

Το σχόλιο του Σιφ για την Χικς εκτιμάται ότι προκάλεσαν ιδιαίτερο προβληματισμό στον Λευκό Οίκο, εξαιτίας της στενής σχέσης συνεργασίας που διατηρεί η ίδια με τον πρόεδρο Τραμπ. Η ίδια, έχει ενταχθεί στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Τραμπ, από τις επιχειρήσεις του, την προεκλογική του εκστρατεία, αλλά κι εντός του Λευκού Οίκου.

Από την άλλη μεριά, ο Σιφ δεν έχει ανακαλέσει τον ισχυρισμό του, ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκεται πίσω από την ξαφνική αλλαγή στην ημερομηνία της κατάθεσης της Χικς. “Είναι πολύ δύσκολο για μένα να πιστέψω ότι η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε από την επιτροπή. Είναι σίγουρο, ότι εμείς ως μειοψηφία στην επιτροπή θέλουμε, αλλά και είμαστε έτοιμοι για την πραγματοποίηση της κατάθεσής της. Η πλειοψηφία από την πλευρά της, δεν έχει εκφράσει κάποιο κώλυμα σχετικά με τον χρόνο πραγματοποίησης της κατάθεσης από την μάρτυρα, στην επιτροπή μας. Εάν ο Λευκός Οίκος ζήτησε από την πλειοψηφία να επαναπροσδιορίσει χρονικά την κατάθεση της Χικς, αυτός είναι ο τρόπος που θα το παρουσίαζαν – κι εξαρτάται από αυτούς,” είπε χαρακτηριστικά ο Σιφ.

Αντιδρούν οι Δημοκρατικοί -Αναβολή της κατάθεσης της Χόουπ Χικς στη Βουλή των Αντιπροσώπων | iefimerida.gr 2

Ο ίδιος, επισημαίνει επίσης, ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Λευκός Οίκος συμβούλευσε τον Μπάνον να μην απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων που του απηύθυνε η ίδια επιτροπή. Παράλληλα, κι ο πρώην υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Κόρεϊ Λεβαντόφσκι αρνήθηκε ν’ απαντήσει σε ερώτηση σχετική με τις συζητήσεις που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ στην συνέχεια, υπήρξε ακύρωση της κατάθεσης της Χικς. “Δεν μπορείτε να με πείσετε ότι πρόκειται για σύμπτωση, ενώ στην συνέχεια ακυρώθηκε η κατάθεση της τελευταίας μάρτυρα που είχαμε προγραμματίσει γι’ αυτήν την εβδομάδα,” τόνισε ο Σιφ.

Μία εκπρόσωπος του Μάικ Κοναγουέι που ηγείται της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην επιτροπή, δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τον προσδιορισμό νέας ημερομηνίας κατάθεσης της Χικς. “Προσβλέπουμε σε μία κατάθεσή της, στην επιτροπή σε δεδομένο χρόνο,” δήλωσε η εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ