Μπαρόζο: «H Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει»

Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου, με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην οποία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει. «Γιατί όχι» είπε χαρακτηριστικά.

Παράληλα τόνισε πως το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας αποβλέπει και στην ανάπτυξη κι όχι μόνο στην δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ εξηρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Παπαδήμου λέγοντας «Ο Παπαδήμος οδήγησε την Ελλάδα μέσα από τα κύματα». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε «ηράκλειο» το έργο των εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής, οι οποίοι σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές προσπαθούν να βρουν λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να φέρει εις πέρας το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής.

Ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε ότι δύο θέματα συζητήθηκαν κυρίως, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, το πρώτο αφορά τη βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και το δεύτερο το σχεδιασμό οργάνων που θα στηρίξουν την απασχόληση στην Ελλάδα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για να καταστεί δυνατή η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων θα συνεργαστούν οι ελληνικές αρχές με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επισήμανε, ιδιαίτερα τη χρησιμοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την αναμόχλευση χρημάτων, σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, εκ των οποίων θα στηριχθούν μεγάλα έργα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στρατηγικά επενδυτικά σχέδια για την Ελλάδα, όπως π.χ. το πρόγραμμα ΉΛΙΟΣ που θα εκμεταλλευτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Λουκάς Παπαδήμος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, αλλά και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ σημαντικά βήματα που θα βελτιώσουν τις οικονομικές προοπτικές της χώρας και θα θέσουν τους όρους που θα οδηγήσουν σε υψηλότερη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, παράλληλα, ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και θα επαναφέρουν την ανταγωνιστικότητα.

Σημείωσε, επίσης ότι η διαδικασία οικονομικής εξυγίανσης και η έλλειψη ρευστότητας επηρέασαν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση στην Ελλάδα, με σοβαρές συνέπειες και στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Για το λόγο αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι αναγκαίο το δεύτερο πρόγραμμα να συνοδευτεί με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις που θα φέρουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περί ορισμού ενός Επιτρόπου ο οποίος θα συντονίζει τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων που αφορούν την ανάπτυξη της Ελλάδας, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η ευθύνη για την εφαρμογή του προγράμματος ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση, στις ελληνικές αρχές και ότι η στήριξη που δίνεται από την Επιτροπή επαρκεί για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση, από κοινοτικής πλευράς τονίστηκε ιδιαίτερα ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα «τις επόμενες εβδομάδες και όχι τους επόμενους μήνες» ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα αύξηση των πόρων για γεωργικά προγράμματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ