]Ο λόγος που οι γυναίκες θέλουν σοκολάτα όταν έχουν περίοδο - iefimerida.gr

]Ο λόγος που οι γυναίκες θέλουν σοκολάτα όταν έχουν περίοδο

(Πηγή φωτογραφίας: shutterstock)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όταν υποφέρετε από κράμπες στην κοιλιά και συναισθηματικά ξεσπάσματα, το μόνο που θέλετε είναι να επιδοθείτε σε μια νόστιμη θεραπεία με ζάχαρη, για να σας αποσπά την προσοχή από τη δυστυχία σας. Εκεί κάνει την εμφάνισή της η σοκολάτα.

Ενώ πολλοί από εμάς έχουμε πάντα φυλαγμένη λίγη σοκολάτα για στιγμές έκτακτης ανάγκης, πόσοι από εμάς γνωρίζουμε πραγματικά το λόγο που θέλουμε σοκολάτα στις περιόδους μας;

Η Melanie McGrice, διαιτολόγος από την Αυστραλία, έχει δημοσιεύσει μια θέση στο blog της, που εξηγεί τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μελετούν οι ερευνητές αυτό το αίνιγμα της σοκολάτας. Καθώς τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνου πέφτουν στην αρχή της περιόδου σας, αυτό σας αναγκάζει να πεινάτε περισσότερο.

Τα επίπεδα σεροτονίνης πέφτουν επίσης, ενώ παράλληλα τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται σταθερά. Η μείωση της ορμόνης που προκαλεί ευφορία, σε συνδυασμό με την αύξηση της ορμόνης του στρες σας κάνει να πίνετε τρόφιμα με ζάχαρη, έτσι ώστε να μπορέσετε να ενισχύσετε τα επίπεδα σεροτονίνης σας.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι είναι πεπεισμένοι από αυτή τη θεωρία, η McGrice παραδέχεται ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι ανισορροπίες των ορμονών παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην επηρεασμό της επιθυμίας σας για σοκολάτα, κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Έχοντας αυτό κατά νου, οι ερευνητές αποφάσισαν να εμβαθύνουν στους πιθανούς ψυχολογικούς λόγους πίσω από τη μηνιαία αυτή ανάγκη.

Η McGrice ανέφερε μια μελέτη του 2004, στην οποία συγκρίθηκαν οι επιθυμίες σοκολάτας των γυναικών της Ισπανίας και της Αμερικής. Πολλές από τις Αμερικανικές γυναίκες επέλεξαν ειδικά τον έμμηνο κύκλο τους ως την πιο πιθανή στιγμή που θα αισθάνονταν την επιθυμία να καταναλώσουν σοκολάτα. Από την άλλη πλευρά, αρκετές Ισπανές δήλωσαν ότι ζήτησαν σοκολάτα κοντά στο δείπνο ή κατά την εργασία, σε αντίθεση με το διάστημα της περιόδου τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι έχουν πλέον οδηγηθεί στο να πιστεύουν ότι οι επιθυμίες σοκολάτας προκαλούνται από τα συνθήματα που έχουμε οι ίδιοι. Πολλές γυναίκες συσχετίζουν τις περιόδους τους με την κατανάλωση σοκολάτας, γι' αυτό και αυτοί αυτομάτως το επιθυμούν είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.

«Μετά την ανασκόπηση της τρέχουσας έρευνας, πιστεύω ότι η λαχτάρα σοκολάτας πριν από την περίοδό μας είναι ένα μείγμα με φυσιολογίας, ψυχολογίας και πολιτισμικής κατάστασης», κατέληξε η McGrice. «Οι ορμονικές μας αλλαγές κατά τις ημέρες που οδηγούν στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως μας κάνουν να αισθανόμαστε ένταση και ταυτόχρονα κούραση, κάτι που προσπαθούμε να εξαλείψουμε καταναλώνοντας τα αγαπημένα μας τρόφιμα. Αυτό καταλήγει στη δημιουργία ενός κύκλου με τον οποίο θέλουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη όταν παίρνουμε την περίοδο μας κάθε μήνα».

Πηγή: independent

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ