Ο Στουρνάρας «καρφώνει» όσους του επιτίθενται: Συμφέροντα μας έβαλαν στο στόχαστρο

Ξανασήκωσε ο Γ. Στουρνάρας το γάντι που του πέταξε η κυβέρνηση, μετά από τις θέσεις που διατύπωσε για την ανάγκη μιας «ομπρέλας» μετά από το Αύγουστο.

«Κατά τη διάρκεια της μακράς της ιστορίας η Τράπεζα της Ελλάδος έγινε στόχος, σε πολλές περιπτώσεις, συμφερόντων που επιθυμούσαν την αποδυνάμωση του θεσμικού της ρόλου, προς όφελος πολιτικών που αντίκεινται στις βασικές αρχές του Καταστατικού της. Δυστυχώς τέτοιες επιθέσεις δεχθήκαμε και τη χρονιά που μας πέρασε, με αποκορύφωμα την τρομοκρατική επίθεση κατά του π. Διοικητή Λουκά Παπαδήμου», σημείωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Τράπεζα της Ελλάδας και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για ποιον χτυπάει η καμπάνα, συνέχισε: «θέλω να τονίσω κατηγορηματικά ότι παρόμοιες πρακτικές δεν μας πτοούν, καθώς εκτός των άλλων επιβεβαιώνουν και το ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο, εις πείσμα όσων επιμένουν να παραβλέπουν θεσμούς, να παρεμβαίνουν στη λειτουργία τους, να αμφισβητούν τη χρησιμότητά τους ή να μην αποδέχονται τις αποφάσεις τους και τις συνέπειες που συνεπάγεται η μη συμμόρφωση σε αυτές».

Το… «κάρφωμα» είχε, όμως και συνέχεια, καθώς ο Γ. Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της θέσης ότι μετά από τον Αύγουστο πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους προληπτική γραμμή στήριξης. «Στέκομαι ιδιαιτέρως στην υποχρέωση του θεσμικά ανεξάρτητου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να προειδοποιεί εγκαίρως και δημοσίως για ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να διαταράξουν τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς και να λαμβάνει υπόψη στις Εκθέσεις και στις αναφορές του το μακροχρόνιο ορίζοντα και το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά, την ώρα που πληροφορίες από τη Γερμανία αναφέρουν ότι στις συναντήσεις των τραπεζιτών και των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου με το Γερμανό Κεντρικό τραπεζίτη, έγινε σαφές ότι δεν πρέπει να χαθεί το waiver για τα ελληνικά ομόλογα.

Υπενθυμίζεται ότι από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν στην κατηγορία «σκουπίδια», για να γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ως ενέχυρο, η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται υπό κάποιου είδους «ομπρέλα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ