«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις- Ουραγός η Γερμανία - iefimerida.gr

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις- Ουραγός η Γερμανία

Γερμανία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά την οικονομική δυσπραγία η κρίση μας έφερε πρώτους στη κατάταξη του ΟΟΣΑ για την πρόοδο στις διαρθρωτικές αλλαγές την περίοδο 2008-2011. Η χώρα μας κατέκτησε άνετα την πρώτη θέση, ενώ «μετεξεταστέοι» βρέθηκαν...οι Γερμανοί.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι χώρες που πιέστηκαν από τις συνέπειες της κρίσης διακρίθηκαν σε μεταρρυθμιστικές επιδόσεις. Έτσι οι «Νότιοι» της Ευρώπης βρέθηκαν στην κορυφή με Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις.

Με εξαίρεση την Ισπανία, οι άλλες τρεις ακολουθούν προγράμματα στήριξης και είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν τις αλλαγές αυτές. Αντίθετα, Γερμανία, Ελβετία και Λουξεμβούργο δεν είχαν προφανώς λόγο για δραστικές αποφάσεις και βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις. «Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων επιταχύνθηκε εκεί που χρειαζόταν περισσότερο, στις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν βαθύτερα από την κρίση χρέους», σημειώνει η ανακοίνωση του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση, μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ μέχρι και 1% ετησίως κατά την προσεχή δεκαετία.

Η κατάταξη του ΟΟΣΑ γίνεται με βάση τις επιδόσεις που σημειώνουν τα κράτη-μέλη σε τομείς που ο ίδιος ο Οργανισμός έχει προσδιορίσει, με στόχο την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και του βιοτικού επιπέδου σε κάθε χώρα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, θετικά μέτρησαν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2010, ο νέος νόμος για τον ανταγωνισμό, η θέσπιση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και του one-stop-shop, η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και των οδικών μεταφορών, τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής (αν και επισημαίνεται ότι η εφαρμογή τους ήταν αργή), η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και η μείωση των αμοιβών για τους νέους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ