Το εμβόλιο HPV προστατεύει τη γονιμότητα - iefimerida.gr

Το εμβόλιο HPV προστατεύει τη γονιμότητα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία νέα έρευνα, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, διαπίστωσε ότι το εμβόλιο HPV, το οποίο προστατεύει από συγκεκριμένους τύπους του ιού των κονδυλωμάτων, μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες σύλληψης στις γυναίκες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Παιδιατρική και Περιγεννητική Επιδημιολογία, όχι μόνο δε βρήκε καμιά δυσμενή επίδραση του εμβολιασμού κατά του ιού HPV στη γονιμότητα σε γυναίκες, αλλά στην πραγματικότητα κατέδειξε ότι μπορεί να προστατεύσει τη γονιμότητα και μάλιστα μεταξύ ατόμων που είχαν νοσήσει από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Αυτό μάλιστα ίσχυε είτε οι γυναίκες είχαν συλλάβει με φυσικό τρόπο είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, ειδικός σε θέματα γονιμότητας και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, επισημαίνει ότι «η μελέτη αυτή θα πρέπει να καθησυχάσει όσους διστάζουν να εμβολιαστούν, εξαιτίας της υπόνοιας ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δημιουργεί προβλήματα γονιμότητας, και κυρίως τους γονείς που είναι μερικές φορές επιφυλακτικοί ως προς τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Η έρευνα, μάλιστα, φαίνεται ότι αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο». Και συνεχίζει ο Δρ. Παράσχος: «Τo 4δύναμο εμβόλιο HPV κατά του ιού των κονδυλωμάτων χορηγείται σε 3 δόσεις και είναι απόλυτα ασφαλές, όπως έχουν δείξει όλες οι μελέτες αλλά και η μέχρι σήμερα εμπειρία από τη χορήγηση του εμβολίου σε έφηβες και νεαρές γυναίκες. Και αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς δεν περιέχει ζωντανό ιό, αλλά ιόμορφα σωματίδια που περιέχουν μόνο μία πρωτεΐνη του ιού, συνεπώς το εμβολιαζόμενο άτομο δεν μπορεί να νοσήσει. Οι μόνες παρενέργειες που έχουν καταγραφεί σε ένα μικρό ποσοστό των ατόμων που εμβολιάζονται είναι τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης και χαμηλός πυρετός, κάτι που παρατηρείται με όλα τα εμβόλια. Επιπλέον, υπάρχει και το νέο 9δύναμο εμβόλιο το οποίο πρέπει να προτιμάται, επειδή εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη προστασία από επιπλέον τύπους του ιού. Πιο συγκεκριμένα το 4δυναμο εκτιμάται ότι εξασφαλίζει 75% προστασία ενώ το 9δυναμο 95%. Αν και δεν υπάρχει, προς το παρόν, επίσημη οδηγία που να συστήνει στα κορίτσια και στις γυναίκες που έχουν κάνει το 4δύναμο εμβόλιο να κάνουν συμπληρωματικό εμβολιασμό με το 9δύναμο, μπορεί να γίνει μία δόση του 9δύναμου μετά την ολοκλήρωση του 4δύναμου, κάτι που οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι προσφέρει σημαντική προστασία.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τo εμβόλιο HPV, τη γονιμότητα και την εξωσωματική γονιμοποίηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπική Χειρουργική.

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Θάνος Παράσχος εμβόλιο HPV γονιμότητα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ