Συνάντηση Παπαδήμου-Μπαρόζο στις Βρυξέλλες για ΕΣΠΑ και έργα - iefimerida.gr

Συνάντηση Παπαδήμου-Μπαρόζο στις Βρυξέλλες για ΕΣΠΑ και έργα

Λουκάς Παπαδήμος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για επίσκεψη εργασίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με κύριο αντικείμενο τα μεγάλα έργα και την τεχνική βοήθεια που μπορεί να παράσχει η Κομισιόν στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή έχει δεσμευθεί πως θα προσφέρει στην Ελλάδα βοήθεια ώστε αφενός να υπάρξει εκσυγχρονισμός των κρατικών υπηρεσιών και αφετέρου να επιταχυνθεί η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.

Προς τον σκοπό αυτό παρόντες στη συνάντηση Παπαδήμου - Μπαρόζο θα είναι και οι επίτροποι Ρεν, Χαν, Λεβαντόσφσκι, Ετινγκερ, Δαμανάκη και Αντορ των οποίων τα χαρτοφυλάκια σχετίζονται με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει επιτάχυνση της κοινοτικής βοήθειας με επίκεντρο φυσικά το ΕΣΠΑ και τα μεγάλα έργα στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η υλοποίηση της πρόσφατης πρότασης Μπαρόζο υπέρ της χρησιμοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ ως εγγυήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει και τη βελτίωση της συνεννόησης της ομάδας task foce που τελεί υπό τον Χόρστ Ράιχενμπαχ στην Αθήνα με τις κοινοτικές υπηρεσίες των Βρυξελλών, αλλά και τη στελέχωσή της με πρόσθετα μέλη.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να επικεντρωθεί στο αγκάθι της ανεργίας και πως αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Σε πρώτη φάση συμφωνήθηκε να προωθηθούν μέσω του ΕΣΠΑ προγράμματα που δεν αφορούν θεσμικές μεταρρυθμίσεις και έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται υποστηρικτικές υπηρεσίες για νέους, επιχορήγηση εργασίας σε συνδυασμό με κατάρτιση κ.α.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ