Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το «πράσινο φως» από το EWG για τη δόση

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την ολοκλήρωση όλων υπόλοιπων προαπαιτούμενων μέσω εφαρμοστικών διατάξεων θα συζητηθεί εκ νέου η πορεία της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης στο Euroworking Group, που θα γίνει πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Για τον λόγο αυτό στη συνεδρίαση του χθεσινού EWG, κατά την οποία υπήρξε θετική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των προαπαιτούμενων, δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Επιπλέον οι θεσμοί θα πρέπει να συντάξουν την Εκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report), πράγμα που αναμένεται να κάνουν από την ερχόμενη Τρίτη.

Το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου σε επίπεδο τεχνοκρατών πιθανότητα μέσω τηλεδιάσκεψης λίγο πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αφού έχουν πάρει την έγκριση από το EWG, αναμένεται να σφραγίσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης.

To ποσό που αναμένεται να εκταμιευτεί θα είναι κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ. Το ύψος της δόσης εξαρτάται από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου- Ιουνίου, οι οποίες είναι 3 δισ. ευρώ, και σε αυτό το ποσό θα προστεθεί άλλο περίπου 1,5 δισ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ EWG Eurogroup αξιολόγηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ