Μόλις έξι μνηστήρες για τις τηλεοπτικές άδειες: Πότε θα επαναπροκηρύξει το ΕΣΡ την 7η -Αγωνία στο Mega - iefimerida.gr

Μόλις έξι μνηστήρες για τις τηλεοπτικές άδειες: Πότε θα επαναπροκηρύξει το ΕΣΡ την 7η -Αγωνία στο Mega

Φωτογραφία: EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε ομαλά μεν, αλλά με εκπλήξεις δε η διαδικασία της κατάθεσης αιτήσεων για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς μία από τις 7 άδειες έμεινε... ορφανή.

ΣΚΑΪ, Star, Alpha, Ant1, Ε και η Ελληνική Τηλεοπτική ΑΕ (εκπροσωπεί τον κ. Φίλιππο Βρυώνη) είναι οι έξι μνηστήρες που κατέθεσαν ογκωδέστατους φακέλους στο ΕΣΡ, Από την άλλη πλευρά λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία κυκλοφορούσαν δύο φήμες. Η πρώτη ήθελε να καταθέτει αίτηση ο Δημήτρης Μάρης με τον όμιλο 24 Media, η οποία τελικά δεν ίσχυε, αφού στο κτίριο του ΕΣΡ δεν εμφανίστηκε ποτέ εκπρόσωπός του. Η δεύτερη φήμη που, η οποία ήταν μάλλον δεδομένη, απλώς με την παρέλευση της προθεσμίας απλώς επιβεβαιώθηκε ήταν η απουσία αίτησης από το Mega.

Με τρικλοποδιές και η αποσφράγιση των αιτήσεων

Και ενώ η χθεσινή διαδικασία κύλησε ομαλά και σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε το σόου που εξελίχθηκε σε φιάσκο της προηγούμενης απόπειρας για δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών από την κυβέρνηση με συντονιστή τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, τελικά σήμερα μπήκε η πρώτη τρικλοποδιά.
Η αποσφράγιση θα ξεκινούσε σήμερα, ωστόσο η απεργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κρίθηκε σημαντικό εμπόδιο από το ΕΣΡ και γι αυτό η διαδικασία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα. Βάσει της διαδικασίας θα αποσφραγιστούν οι φάκελοι με τη χρονολογική σειρά που κατατέθηκαν και θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος σύντομος έλεγχος, ώστε να εγκριθεί η συμμετοχή στο διαγωνισμό. Στη συνέχεια θα γίνουν ανακοινώσεις και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του ειδικού ελέγχου. Αυτή η φάση θα διαρκέσει από 1,5 έως 3 μήνες.

Πότε θα επαναπροκηρύξει την ορφανή άδεια το ΕΣΡ

Και ενώ πολλοί περίμεναν πως οι πιθανοί μνηστήρες θα ήταν περισσότεροι από ότι οι τηλεοπτικές άδειες που είχαν προκηρυχθεί, τελικά ήατν λιγότεροι με αποτέλεσμα να μείνει μία «ορφανή». Βάσει της προκήρυξης το ΕΣΡ είναι υποχρεωμένο να την επαναπροκηρύξει με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο αν δεν ελεγχθούν όλοι οι φάκελοι των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί ώστε να πάρουν έγκριση, ενδέχεται να μην είναι μόνο μία η τηλεοπτική άδεια που θα επαναπροκηρυχθεί. Οπότε μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνει γνωστό πότε, αλλά και πόσες άδειες θα ξαναβγούν στο σφυρί.

Κραυγή αγωνία από τους εργαζόμενους του Mega

Ολοι το γνώριζαν και απλώς περίμεναν χθες τα ρολόγια να δείξουν 15:00 προκειμένου απλώς να επιβεβαιωθεί ότι το Mega δεν θα ήταν ανάμεσα στους τηλεοπτικούς σταθμούς που θα κατέθεταν αίτηση για τηλεοπτική άδεια. Την ίδια στιγμή όμως στα γραφεία του καναλιού που εκπέμπει εδώ και δύο χρόνια χωρίς να υπάρχει δημοσιογραφικό τμήμα η κατάσταση ήταν δραματική.
Με πολύωρες ενημερωτικές εκπομπές, οι εργαζόμενοι του Mega διατύπωσαν την αγωνία τους για το μέλλον. Έτσι έως τα τέλη Φεβρουαρίου στο Mega θα «πέσει μαύρο» αφού, κατά τον νόμο, τρεις μήνες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όποιο κανάλι δεν συμμετείχε στην διαδικασία θα σταματήσει να εκπέμπει.
Στο βραδινό δελτίο ειδήσεων, που παρουσίασαν η Ναταλί Κάκκαβα και ο Μιχάλης Ιγνατίου, οι δημοσιογράφοι του σταθμού αποκάλυψαν τι τους είπε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους να συναντηθούν μαζί του το μεσημέρι της Πέμπτης.
Σύμφωνα με όσα μετέφεραν οι εργαζόμενοι ο ένας εκ των μεγαλομετόχων του Mega τους είπε πως το κρίσιμο σημείο για να μην υπάρξει η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν το γεγονός ότι το ΕΣΡ δεν είχε δώσει τα απαιτούμενα εχέγγυα για το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα. Οπως τους είπε, θεώρησε πως αυτό ήταν ρίσκο.
Επίσης, κατά τον Γ. Βαρδινογιάννη, ένα επιπλέον πρόβλημα ήταν πως την τελευταία στιγμή υπήρξε φημολογία για ενδιαφέρον περισσότερων υποψηφίων, οπότε μπορεί να υπήρχε πλειοδοτικός διαγωνισμός για τις άδειες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ