NΔ για Σκοπιανό: Δεν πρέπει να μας θεωρούν δεδομένους αν η λύση δεν μας ικανοποιεί - iefimerida.gr

NΔ για Σκοπιανό: Δεν πρέπει να μας θεωρούν δεδομένους αν η λύση δεν μας ικανοποιεί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια ηχηρή παρέμβαση για το θέμα των Σκοπίων ολοκλήρωσε την διήμερη περιοδεία του σε Πιερία και Πέλλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ο πρόεδρος της ΝΔ στην τοποθέτησή του υποστήριξε πως στην περίπτωση που οι όροι που θα τεθούν δεν θα είναι ωφέλιμοι για το εθνικό συμφέρον, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προσβλέπει σε καμία περίπτωση στη στήριξη της ΝΔ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να ξεκαθαρίσει πως δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να θεωρεί τη ΝΔ δεδομένη απλά επειδή είναι εθνικά υπεύθυνη.

«Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε. Να το γνωρίζετε αυτό», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολόκληρη η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα των Σκοπίων:

«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επέλεξα να έρθω αυτές τις δύο μέρες στην Πιερία και την Πέλλα. Το κάνω σε μια εποχή που, δυστυχώς, υπάρχουν μεγάλες εντάσεις και μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα. Θέλω να σας θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία, όταν χειρίστηκε το θέμα αυτό, το χειρίστηκε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, στιβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Και όταν ο Κ. Καραμανλής πήγε στο Βουκουρέστι το 2008 με το επιτελείο του, οι πιέσεις που δεχόμασταν τότε να αφήσουμε τα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα του ονόματος ήταν τεράστιες. Και όμως εμείς προβάλαμε μια στιβαρή θέση και το αποτρέψαμε αυτό. Και η γραμμή του Βουκουρεστίου, είναι η εθνική γραμμή της χώρας. Και από αυτή τη γραμμή δεν μπορούμε και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποκλίνουμε. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε. Ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε είναι ευπρόσδεκτο, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο. Και όταν μιλάμε για Βουκουρέστι, το έχω πει πολλές φορές, θέλω να το επαναλάβω και εσάς να θυμάστε τρία πράγματα: Δεν είναι μόνο το όνομα, το όνομα είναι από το τρία. Το δεύτερο είναι οι χρήσεις του ονόματος, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Να υπάρχει δηλαδή μια χρήση για όλους, όχι απλά κάτι το οποίο να αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά να αφορά όλες τις σχέσεις του Κράτους αυτού με όλα τα Κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και το τρίτο βέβαια που μας αφορά όλους πάρα πολύ, είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων με χάρτες, αγάλματα, ονόματα και την προσπάθεια να καπηλευθούν την ιστορία μας και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Γι’ αυτό και η όποια λύση θα δοθεί, θα δοθεί και στα τρία αυτά επίπεδα. Ξεκίνησα την περιοδεία μου σήμερα πηγαίνοντας στο μουσείο στην Πέλλα και το έκανα για λόγους και ουσιαστικούς, αλλά και για λόγους συμβολικούς. Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό είναι κάτι το οποίο καλό είναι να το θυμίζουμε σε κάθε ευκαιρία και εντός και εκτός Ελλάδος. Εμείς θα τηρήσουμε μια στάση εθνικά υπεύθυνη.

Εγκαλούμε την Κυβέρνηση για το γεγονός ότι επιδίδεται δυστυχώς σε μυστική διπλωματία. Δεν επιδιώκει την εθνική συνεννόηση και δεν επιδιώκει να ενώσει τον ελληνικό λαό. Στην αντίστοιχη περίπτωση, το 2007 – 2008, υπήρχε τακτικότατη ενημέρωση όλων των πολιτικών Κομμάτων από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, από την Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτό δεν γίνεται σήμερα. Ακούω ότι ο Κοτζιάς βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και συζητάει με τον Υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, δεν ξέρουμε τι συζητάνε, δεν ξέρουμε για τι διαπραγματεύονται, δεν ξέρουμε τι έχουν δώσει, τι έχουν πάρει. Δεν γνωρίζουμε τίποτα.

Αυτό λοιπόν να το γνωρίζετε: Εμείς ως Νέα Δημοκρατία δεν είμαστε αυτοί που διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε αυτοί, οι οποίοι θα τηρήσουμε μια εθνικά υπερήφανη και αξιοπρεπή στάση. Και θα υπερασπιστούμε τα κεκτημένα του Βουκουρεστίου και την εθνική γραμμή, όπως χαράχθηκε τότε από τον Κ. Καραμανλή. Αυτά θέλω να τα κρατήσετε καλά. Και να γνωρίζετε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι για πάντα το Κόμμα της εθνικής ευθύνης. Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής μέσα από μικροπολιτικό σκηνικό και δεν χρησιμοποιούμε την εξωτερική πολιτική για να αποκομίσουμε κομματικά οφέλη. Ξέρουμε ποια είναι τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Τα έχουμε υπηρετήσει. Έχουμε καταθέσει τα δικά μας διαπιστευτήρια στο ζήτημα αυτό. Το ίδιο θα κάνουμε και από εδώ και στο εξής. Και μακάρι - θέλω να το πω ξεκάθαρα - μακάρι να μπορεί το θέμα να λυθεί με όρους αξιοπρέπειας και με όρους οι οποίοι θα είναι ωφέλιμοι για το εθνικό συμφέρον. Αλλά, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, να ξέρει η Κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να προσβλέπει σε καμία περίπτωση στη δική μας στήριξη. Και να μην μας θεωρεί κανείς δεδομένους. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους, απλά επειδή είμαστε εθνικά υπεύθυνοι. Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε. Να το γνωρίζετε αυτό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ