Η Οπρα για πρόεδρος; Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις -Τα σοβαρά ΜΜΕ την κάνουν «φέτες» [εικόνες] - iefimerida.gr

Η Οπρα για πρόεδρος; Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις -Τα σοβαρά ΜΜΕ την κάνουν «φέτες» [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ομιλία της Οπρα Γουίνφρεϊ στις Χρυσές Σφαίρες λάνσαρε την ιδέα μιας υποψηφιότητας της σταρ για τις προεδρικές του 2020. Η ιδέα διχάζει τον αμερικανικό Τύπο.


«Η Οπρα Γουίνφρεϊ δεν έχει άλλη επιλογή! Δεν μπορεί να κάνει πίσω, πρέπει να είναι υποψήφια στις προεδρικές του 2020», δήλωσε η Μέριλ Στρηπ, στο περιθώριο των Golden Globes, την περασμένη Κυρική, μετά το συγκλονιστικό μήνυμα που έστειλε με την ομιλία της η αγαπημένη τηλε-παρουσιάστρια των Αμερικανών.


«Ενας καινούριος ορίζοντας ανοίγεται μπροστά μας», ανακοίνωσε η αμερικανίδα σταρ και αυτή η φράση έμοιαζε πολύ με προεκλογικό σλόγκαν, σύμφωνα με τους αναλυτές. Πολλοί διέκριναν, πίσω από τα λόγια της, ένα πείραμα για μια πιθανή υποψηφιότητα. Αν μάλιστα πιστέψει κανείς το περιβάλλον της «Η Οπρα Γουίνφρεϊ σκέφτεται σοβαρά να κατέβει», όπως ανέφερε το CNN.
Οι Αμερικανοί θα επιλέξουν μια σταρ της τηλεόρασης για να καθήσει το οβάλ γραφείο;


Η κούρσα για το χρίσμα στο Δημοκρατικό κόμμα δεν θα αρχίσει πριν τις εκλογές που γίνονται στα μέσα της θητείας, το φθινόπωρο του 2018. Ηδη κυκλοφορούν κάποια ονόματα στο κόμμα, όπως οι γερουσιαστίνες Καμάλα Χάρις και Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Η Οπρα για πρόεδρος; Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις -Τα σοβαρά ΜΜΕ την κάνουν «φέτες» [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Η Οπρα για πρόεδρος; Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις -Τα σοβαρά ΜΜΕ την κάνουν «φέτες» [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η διασημότητα της Οπρα Γουίνφρεϊ την κάνει ιδανική υποψήφια για να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, έγραψαν πολλοί αρθρογράφοι αμερικανικών ΜΜΕ, την Τρίτη, 9 Ιανουαρίου. Η ίδια η παρουσιάστρια, η οποία στήριξε δημόσια τον Μπαράκ Ομπάμα και την Χίλαρι Κλίντον το 2012 και το 2016, έχει δηλώσει ότι ήταν καιρός μια γυναίκα να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Ανεβαίνει η Οπρα στις δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν την Οπρα δεύτερη πίσω από τον Τραμπ, ως το πιθανότερο άτομο να εκλεγεί πρόεδρος το 2020. Πέρασε από το 6,8%, μετά την ομιλία της στις Χρυσές Σφαίρες, στο 10,5% λίγες ημέρες αργότερα.
Ιδανικό πρόσωπο για «να συμφιλιώσει μια διχασμένη Αμερική»


Ο νεο-συντηρητικός Bill Kristoll, αντίπαλος του Τραμπ, βρίσκει την ιδέα έξυπνη: «Η Οπρα ξέρει καλύτερα οικονομία από τον Μπέρνι Σάντερς, καταλαβαίνει την μεσαία Αμερική περισσότερο από την Ελίζαμπεθ Γουόρεν, είναι λιγότερο ευάλωτη από τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, πιο ευχάριστη από τον Αντριου Κουόμο [κυβερνήτη της Νέας Υόρκης], πιο χαρισματική από τον John Hickenlooper», τον κυβερνήτη του Κολοράντο, είπε. Ολοι όσοι προανέφερε σχεδιάζουν να είναι υποψήφιοι των Δημοκρατικών.


Επίσης, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Dianne Feinstein δεν βλέπει γιατί να μην κατέβει η Οπρα Γουίνφρεϊ, παρότι, όπως δήλωσε, το να είναι υποψήφια πρόεδρος δεν σημαίνει ότι θα κερδίσει.


Αυτή η προοπτική ενθουσιάζει και την Sally Kohn, αρθρογράφο του CNN. Η Γουίνφρεϊ είναι το εντελώς αντίθετο αυτού που εκπροσωπεί ο Τραμπ, και αυτό είναι ένα ατού για να κερδίσει τον δισεκατομμυριούχο το 2020, έγραψε. «Ο Τραμπ κατασκεύαζε κτίρια, ενώ η Οπρα έχτισε την καριέρα της πάνω στις αξίες του ανθρωπισμού και της συλλογικότητας», πρόσθεσε.


«Βρίσκεται ανάμεσα στις αγαπημένες προσωπικότητες των Αμερικανών, κάθε ιδεολογίας, και θα ήταν η ιδεώδης υποψήφια για να ενώσει μια Αμερική βαθειά διχασμένη», έγραψε ο Josh Barrow, αρχισυντάκτης του Business Insider:
«Η αμερικανική πολιτική πάσχει από μια άβυσσο εμπιστοσύνης και κατανόησης. Πολλοί ψηφοφόροι εκτιμούν ότι τα κόμματα δεν ενδιαφέρονται γι’αυτούς και για τα προβλήματά τους. Οτι δεν παίρνουν υπόψιν τις ανάγκες όσων Αμερικανών δεν τα ψήφισαν. Οι ικανότητες και το ένστικτο που επέτρεψαν στην Οπρα να γίνει μιντιακή σταρ θα μπορούσαν να γιατρέψουν αυτό το κακό», προσθέτει ο Josh Barrow.


Το μόνο πρόβλημα που σημειώνει ο αρθρογράφος είναι η τάση της Οπρα Γουίνφρεϊ να καλεί τσαρλατάνους στις τηλεοπτικές εκπομπές της, όπως οι της «θετικής σκέψης» ή οι εχθροί των εμβολιασμών.

Η Οπρα για πρόεδρος; Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις -Τα σοβαρά ΜΜΕ την κάνουν «φέτες» [εικόνες] | iefimerida.gr 2

«Δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία»
Ωστόσο η Οπρα Γουίνφρεϊ δεν τυγχάνει θερμής υποδομής σε όλο το φάσμα των αντιπάλων του Τραμπ.
«Μα δεν έχουμε μάθει τίποτα;», έγραψαν, εκνευρισμένοι οι Los Angeles Times. «Η Οπρα Γουίνφρεΐ είναι καλύτερα πληροφορημένη, πιο ανοιχτή διανοητικά, αναμφίβολα λιγότερο ανεύθυνη ή ανειλικρινής σε σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά είναι περίεργο ότι οι Αμερικανοί, απελπισμένοι από την άγνοια και την χυδαιότητα του Τραμπ στρέφονται προς μια άλλη σταρ της τηλεόρασης, η οποία δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία», προσθέτουν.


Χρεάζεται κάτι περισσότερο από μια συγκινητική ομιλία για να γίνει κάποιος πρόεδρος, σημειώνουν πολλοί άλλοι αρθρογράφοι. «Δεν σημαίνει επειδή πολλοί Δημοκρατικοί υποψήφιοι, ικανοί αλλά χωρίς χάρισμα -Δουκάκις, Γκορ, Κέρι, Χίλαρι- απέτυχαν να εκλεγούν πρόεδροι, θα πρέπει να επιλέξουμε το χάρισμα εις βάρος της ουσίας», έγραψε ο Paul Waldman στην Washington Post.

«Σίγουρα, η Οπρα, αντίθετα με τον Τραμπ, δεν είναι ρατσίστρια, δεν κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση. Τον ξεπερνάει σε πολλούς τομείς. Αλλά δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία. Τι θα προτείνει για την υγεία, την νομιμοποίηση της κάνναβης, την εξωτερική πολιτική, την κατοικία;», παρατηρεί από την πλευρά της η Eve Peyser στο σάιτ Vice News.


Η ιδέα μιας υποψηφιότητας της Οπρα Γουίνφρεϊ επιτρέπει, σε κάθε περίπτωση, να δει κάποιος το τραύμα που υπέστη η Αμερική από την εκλογή Τραμπ: «Αυτοί οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι για να ξεφορτωθούν μια διασημότητα που έγινε πρόεδρος, πιστεύουν ότι πρέπει να επιλέξουν μια άλλη διασημότητα», γράφει το εντιτόριαλ του Los Angeles Times.


Την ίδια ανησυχία μοιράζεται και ο συγγραφέας Thomas Chatterton Williams: «Η ένωση της αριστεράς (και ενός κομματικού της δεξιάς αντι-Τραμπ) στο πρόσωπο της κυρίας Γουίνφρεϊ είναι ακόμη πιο ανησυχητική αν σκεφτεί κανείς την συναισθηματική ανωριμότητα των πολιτειών που επέλεξαν τον Τραμπ. Σε αυτές οι ψηφοφόροι ορίζονται ως αντίπαλοι της σοβαρής διανόησης που οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν», γράφει στους New York Times.


Αριστοκρατία διασημοτήτων;
Το να βρεθεί απάντηση στο φαινόμενο Τραμπ δεν σημαίνει ότι «πρέπει να εγκαταστήσουμε μια αριστοκρατία διασημοτήτων με καλές προθέσεις, μια Οπρα Γουίνφρεϊ ή έναν Τομ Χανκς, οι οποίο θα έδιναν εντολή για πλήγματα με drones, έχοντας τις αθωώτερες προθέσεις. Η απάντηση τον Τραμπ θα έπρεπε να είναι να επιλέξουμε πολιτικές προσωπικότητες που τα κάνουν καλύτερα από τους άλλους», γράφει από την πλευρά του η αρθρογράφος Ashley Feinger στο HuffPost. Και διαβλέπει σε αυτή την ιδέα «ένα κακό εκδικητικό όνειρο της αμερικανικής αριστεράς».

Η Οπρα για πρόεδρος; Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις -Τα σοβαρά ΜΜΕ την κάνουν «φέτες» [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Ακόμη πιο αυστηρή είναι η χρονικογράφος Briahna Joy Gray, η οποία εκτιμά ότι η στήριξη των Δημοκρατικών σε μια υποψηφιότητα Γουίνφρεϊ θα ήταν μια προφανής υποκρισία: οι οπαδοί της Χίλαρι Κλίντον έλεγαν συνεχώς ότι η υποψήφια ήταν «πιο ικανή», ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, απέναντι στον Μπέρνι Σάντερς, παρότι ο τελευταίος είχε μια μακρά καριέρα στην εθνική πολιτική σκηνή. «Το σημαντικό είναι η σταθερότητα των ιδεών. Και από αυτή την άποψη, η διάσημη τηλεπαρουσιάστρια είναι μια λευκή σελίδα», γράφει η Briahna Joy Gray, στον Guardian.

Υποψήφια σημαίνει χτυπήματα κάτω από τη ζώνη
Τελικά, δεν είναι σίγουρο ότι η Οπρα Γουίνφρεϊ θα μπει στην κούρσα, ξέροντας τι σημαίνει αυτό, και τι φήμες, αποκαλύψεις και αδιακρισίες για την οικογένειά της ή χτυπήματα κάτω από τη ζώνη περιλαμβάνει μια προεκλογική εκστρατεία.
«Θα μπορούσε πιθανότατα να πάρει το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, θα μπορούσε ακόμη και να νικήσει τον Τραμπ, αν υποθέσουμε ότι θα έφτανε ως εκεί», γράφει ο Matt Latimer, ένας πρώην σύμβουλος του Τζορτζ Μπους, στο Politico, παρότι δηλώνει «ένας από τους συντηρητικούς φαν της Οπρα Γουίνφρεϊ».
«Δεν θα πρόκειται για μια φιλόδοξη προεκλογική εκστρατεία, αφιερωμένη στα προβλήματα ουσίας, όπως εκείνη θα την ήθελε. Θα είναι ένας πόλεμος κουτσομπολιών. Η Οπρα θέλει πραγματικά να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά; Μην τον κάνεις, Οπρα!», γράφει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ