Το τείχος του Τραμπ στο Μεξικό γίνεται όλο και μικρότερο, όλο κι ακριβότερο [εικόνες] - iefimerida.gr

Το τείχος του Τραμπ στο Μεξικό γίνεται όλο και μικρότερο, όλο κι ακριβότερο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η καινούρια εκδοχή του Λευκού Οίκου για το τείχος που θα χωρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το Μεξικό στοιχίζει περίπου 18 δις δολάρια, ήτοι 15,4 δις ευρώ.

Είναι το ποσό που η διοίκηση Τραμπ υπολογίζει να ξοδέψει για να χτίσει έναν φράχτη ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό. Θα είναι η τελευταία πρόταση; Γιατί η προεκλογική υπόσχεση-φάρος του Ντόναλντ Τραπ όλο αναβάλλεται και όλο αλλάζει.

Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο του Λευκού Οίκου που υπεβλήθη στην αμερικανική Γερουσία, 505 χιλιόμετρα φράχτη θα κατασκευαστούν ως τον Σεπτέμβριο του 2027.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, αυτό το σχέδιο σημαίνει ότι θα χτιστεί τείχος 1.552 χιλιομέτρων, ήτοι το ήμισυ των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτά προστίθενται 651 χιλιόμετρα αντικατάστασης του υπάρχοντος φράχτη και τοποθέτησης αγκαθωτού σύρματος. Το νέο σχέδιο Τραμπ δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί δημόσια.

Το τείχος του Τραμπ στο Μεξικό γίνεται όλο και μικρότερο, όλο κι ακριβότερο [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ωστόσο, όπως παρατηρούν τα αμερικανικά ΜΜΕ, το τείχος του Τραμπ, η κυριότερη προεκλογική του δέσμευση, όσο πάρει και μικραίνει. Τον Ιούλιο του 2017, όπως θυμίζει το σάιτ Quartz, ο αμερικανός πρόεδρος υποσχόταν το τείχος να έχει μήκος μεταξύ 1.448 και 1.127 χιλιόμετρα. Πρόκειται για σοβαρή μείωση αν σκεφτεί κανείς ότι ο Τραμπ προέβλεπε κατασκευή τείχους τουλάχιστον 2.050 χιλιομέτρων, στις αρχές του 2018!

Αλλά και η τιμή κατασκευής του αυξήθηκε δραματικά. Τον Φεβρουάριο του 2017 ο Τραμπ έλεγε ότι θα του χρειαστούν περίπου 21,6 δις δολάρια για να κατασκευάσει τα 2.050 χιλιόμετρα που είχε υποσχεθεί, ήτοι 8,6 εκατομμύρια δολάρια το χιλιόμετρο.

Ο νέος υπολογισμός αυξάνει την τιμή ανά χιλιόμετρο στα 15 εκατομμύρια δολάρια.

Οσο για την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ ότι το τείχος θα το πληρώσει η κυβέρνηση του Μεξικού έχει ξεχαστεί οριστικά.

One year into his presidency, Trump's border wall is no more than a prototype https://t.co/qJVRDibfuM pic.twitter.com/KCpDj2Gzx4

— Bloomberg (@business) December 26, 2017

Πάντως, το περιβόητο τείχος σπέρνει πλέον διχόνοιες και στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών και ορισμένοι γερουσιαστές ανακοίνωσαν ότι αρνούνται να δαπανήσουν τόσα πολλά χρήματα για να κατασκευαστεί φράχτης.

Τα πρωτότυπα τείχους παρουσιάστηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017, αλλά κι αυτά έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Δεν θα υπάρχουν πια μπετόν ύψους 19 μέτρων, το ύψος που καθορίζεται πλέον είναι στα 5 με 9 μέτρα.

Το τείχος του Τραμπ στο Μεξικό γίνεται όλο και μικρότερο, όλο κι ακριβότερο [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τείχος Μεξικό μικραίνει ακριβό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ