Οι Μάγιας αφανίστηκαν από μια... ανομβρία - iefimerida.gr

Οι Μάγιας αφανίστηκαν από μια... ανομβρία

Μάγιας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που οι υδάτινοι πόροι μειώνονται παγκοσμίως και ολοένα αυξανόμενοι πληθυσμοί χάνουν την πρόσβαση σε πόσιμο νερό, νέα έρευνα δείχνει ότι μια μέτριας κλίμακας ανομβρία ευθύνεται για την εξαφάνιση των Μάγιας.

Ο πολιτισμός των Μάγιας άνθησε μέχρι το 950 μ.Χ στη γεωγραφική περιοχή που καλύπτεται σήμερα από το νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι Μάγιας εξαφανίστηκαν εξαιτίας μιας καταστροφικής ανομβρίας που έπληξε την περιοχή. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα στοιχεία, Μεξικάνοι και Βρετανοί ερευνητές εκτιμούν ότι μια ακόμη και μια μείωση των βροχοπτώσεων κατά 25% με 40% ήταν αρκετή για να εξαντλήσει τα αποθέματα νερού.

Η έρευνα που διενήργησαν το Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας του Γιουκατάν και το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

Χρησιμοποιήθηκαν εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα με τα οποία εκτιμήθηκαν οι ρυθμοί βροχοπτώσεων και εξάτμισης των υδάτων κατά την περίοδο μεταξύ 800 μ.Χ. και 950μ.Χ., οπότε και ξεκίνησε η παρακμή του πολιτισμού των Μάγιας.

Η έρευνα έδειξε πως μια σχετικά μέτρια μείωση των βροχοπτώσεων ήταν αρκετή να εξαντλήσει τις δεξαμενές πόσιμου νερού στις πεδιάδες του Γιουκατάν όπου δεν ρέουν ποτάμια.

Ο πολιτισμός των Μάγιας έχει αποτελέσει αντικείμενο μακρών και εμπεριστατωμένων αρχαιολογικών και ιστορικών ερευνών καθώς θεωρείται από τους πιο εξελιγμένους προ-κολομβιανούς πολιτισμούς. Άνθησε για έξι αιώνες και άφησε πίσω του εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής, μαθηματικών και τέχνης.

Άλλες έρευνες αποδίδουν την πτώση των Μάγιας στις κοινωνικές μεταβολές, ασθένειες και αποψίλωση των δασών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ