Απολίθωμα βρέφους στην Αλάσκα αποκαλύπτει την ιστορία των πρώτων εποίκων της Αμερικής - iefimerida.gr

Απολίθωμα βρέφους στην Αλάσκα αποκαλύπτει την ιστορία των πρώτων εποίκων της Αμερικής

Αρχαιολόγοι κάνουν ανασκαφές στο Upward Sun River της Αλάσκα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φως στο προϊστορικό παρελθόν των πρώτων εποίκων της αμερικανικής ηπείρου ρίχνει η ανάλυση του DNA από το απολίθωμα ενός βρέφους στην Αλάσκα.

Σύμφωνα με τα ευρήματά των επιστημόνων η Αμερική αποικίστηκε αποικίστηκε για πρώτη φορά πριν από 25.000 χρόνια, τουλάχιστον δέκα χιλιετίες νωρίτερα απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα πολλοί αρχαιολόγοι.

Μέλος ενός άγνωστου μέχρι σήμερα αρχαίου λαού της Αμερικής το ηλικίας έξι εβδομάδων κοριτσάκι έζησε πριν από 11.500 χρόνια σε μια περιοχή γνωστή ως Upward Sun River κοντά στο Φέρμπανκς και τα λείψανά της είναι τα αρχαιότερα που έχουν εντοπιστεί στην Αλάσκα, όπως προέκυψε από τη γενετική τους ανάλυση.

Απολίθωμα βρέφους στην Αλάσκα αποκαλύπτει την ιστορία των πρώτων εποίκων της Αμερικής   | iefimerida.gr 0

Καλλιτεχνική αναπαράσταση του προϊστορικού οικισμού ιθαγενών στο Upward Sun River της Αλάσκα, όπου βρέθηκαν τα λείψανα του βρέθους (Εικόνα Eric Carlson/Νew York Times)

«Αντιπροσωπεύει την αρχαιότερη γενεαλογική γραμμή των ιθαγενών Αμερικανών που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα», λέει ο γενετιστής του Πανεπιστημίου του Cambridge, Eske Willerslev, εκ των συντακτών της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature.

«Το γεγονός ότι αυτός ο λαός είναι ο παλαιότερος από οποιαδήποτε άλλη ομάδα ιθαγενών της Αμερικής είναι που καθιστά πολύ σημαντική την ανακάλυψη καθώς ρίχνει φως στο πώς εποικίστηκε για πρώτη φορά η ήπειρος».

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι «Αρχαίοι Βερίγγειοι» -όπως αποκαλούν αυτό τον αρχαίο λαό- και οι πρόγονοι άλλων ιθαγενών της Αμερικής προέρχονται από μία ομάδα από την Ανατολική Ασία, που πέρασε στην αμερικανική ήπειρο από τον Βερίγγειο Πορθμό πριν από περίπου 25.000 χρόνια και διακλαδώθηκε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ