Πώς η Ιαπωνία γλύτωσε τον πλήρη αφανισμό στη Φουκουσίμα

Ένα χρόνο μετά την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν αποκαλύπτουν πως η Ιαπωνία έφτασε στο χείλος της απόλυτης καταστροφής.

Σε συνεντεύξεις που έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιηθεί για το «χειρότερο σενάριο», το οποίο κρατήθηκε μυστικό ώστε να αποφευχθεί ο πανικός. Το σενάριο αυτό περιλαμβανόταν σε εσωτερική αναφορά που είχε συνταχθεί από την Ιαπωνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας 14 ημέρες μετά τον σεισμό, καθώς οι μηχανικοί αγωνίζονταν για να αποφύγουν την τήξη των πυρήνων σε τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του σταθμού.

Οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής προειδοποίησαν τον Καν πως, αν έλειωναν τα καύσιμα και στους έξι αντιδραστήρες καθώς και οι χρησιμοποιημένες ράβδοι καυσίμων, η κατάσταση θα έβγαινε εκτός ελέγχου. Είπαν ότι εκρήξεις υδρογόνου θα ανάγκαζαν τους εργάτες να απομακρυνθούν, οι επιχειρήσεις για να κρατηθούν ψυχροί οι αντιδραστήρες θα σταματούσαν και τα επίπεδα της ραδιενέργειας θα παρέμεναν υψηλά για δεκαετίες. «Η ίδια η ύπαρξη της Ιαπωνίας θα ετίθετο σε κίνδυνο», δήλωσε ο Καν μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Οι ΗΠΑ επενέβησαν στρατιωτικά και διπλωματικά

Το περιεχόμενο της αναφοράς έγινε γνωστό μεταξύ των ανώτερων αξιωματούχων της ιαπωνικής κυβέρνησης και διέρρευσε και σε ξένες κυβερνήσεις, παρότι ο ιαπωνικός λαός δεν έμαθε τίποτε. Εσπευσμένα και εν μέσω ενδείξεων ότι η ιαπωνική κυβέρνηση έχανε τον έλεγχο, οι ΗΠΑ επενέβησαν με στρατιωτική και διπλωματική βοήθεια. Αρχισαν συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με τη σύμμαχό τους για να υπάρξει προετοιμασία για μια πυρηνική καταστροφή τεράστιας κλίμακας.

Στη συνέχεια ανέπτυξαν ναυτικές μονάδες και ομάδες που παρακολουθούσαν την κατάσταση με άκρα μυστικότητα επιβαίνοντας σε ελικόπτερα Black Hawk.

Ο Καν επιμένει πάντως ότι έβαλε το χειρότερο σενάριο στην άκρη, ουδέποτε ζήτησε να εκπονηθεί σχέδιο εκκένωσης και επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση της κρίσης μέρα με τη μέρα.

Ο μεγάλος σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε καταστρέφοντας τον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα ήταν μια προειδοποίηση τόσο ισχυρή ώστε η προηγμένη Ιαπωνία έκλεισε τους 52 από τους 54 αντιδραστήρες της και μελετά ένα μέλλον χωρίς πυρηνική ενέργεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ