Από μακριά και αγαπημένοι: Ετσι θέλει τη σχέση του με τους δημοσιογράφους ο Μακρόν - iefimerida.gr

Από μακριά και αγαπημένοι: Ετσι θέλει τη σχέση του με τους δημοσιογράφους ο Μακρόν

Στη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Οχι εκμυστηρεύσεις όχι συμπαιγνίες», αλλά «μια υγιή απόσταση».

Με τις εκφράσεις αυτές ο Εμμανουέλ Μακρόν συνόψισε τη θέση του για το πώς ο ίδιος βλέπει τη σχέση εξουσίας και Τύπου, με την ευκαιρία των ευχών για το νέο έτος που απηύθυνε χθες στους δημοσιογράφους που καλύπτουν την προεδρία.

Πρόκειται για έναν κλάδο που έχει βιώσει άσχημα έως τώρα την έλλειψη συνεργασίας, τις σιωπές και τις αποστάσεις που έχει κρατήσει ο Εμανουέλ Μακρόν από την εκλογή του και μετά.

Ο πρόεδρος υπερασπίσθηκε σθεναρά την έως τώρα τακτική του, αναπτύσσοντας τις περί δημοσιογραφίας θέσεις του και υπογραμμίζοντας επανειλημμένα ότι δημοσιογραφία δεν είναι η αναζήτηση πληροφοριών «στους διαδρόμους».

Μέσα από μια προφανή θέληση να κατευνάσει τα πνεύματα, ο πρόεδρος υπερθεμάτισε παράλληλα για την ελευθερία της έκφρασης, λέγοντας ότι «η ελευθερία του Τύπου είναι η υπέρτατη των ελευθεριών».
Αντίθετα, οι ψεύτικες ειδήσεις στο Διαδίκτυο, γνωστές ως «fake news», ιδιαίτερα αυτές που μεταδίδονται κατά τις προεκλογικές εκστρατείες, είναι στο στόχαστρο του Γάλλου προέδρου.

Από μακριά και αγαπημένοι: Ετσι θέλει τη σχέση του με τους δημοσιογράφους ο Μακρόν | iefimerida.gr 0

Ο Εμανουέλ Μακρόν έδειξε αποφασισμένος να ξεκινήσει τη σκληρή και «αμφίβολη» κατά την άποψη πολλών, μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων, με νομοσχέδιο που προτίθεται να παρουσιάσει προσεχώς.
«Θα αναπτύξουμε το νομικό μας σύστημα για να προστατεύσουμε τη δημοκρατική ζωή από αυτές τις ψεύτικες ειδήσεις» δήλωσε.
«Κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου», εξήγησε, «οι κανόνες θα είναι διαφορετικοί για το περιεχόμενο που θα κυκλοφορούν οι πλατφόρμες του διαδικτύου. Και αυτό διότι, για μια ισχυρή διάδοση στα κοινωνικά δίκτυα μιας ψευδούς είδησης απαιτούνται μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ και μπορεί να γίνει ανώνυμα.

Θα επιβληθεί επομένως στις πλατφόρμες μια μεγαλύτερη διαφάνεια για τα περιεχόμενα που χρηματοδοτούνται, με τη δημοσιοποίηση της ταυτότητας αυτών που πληρώνουν, των διαφημιζόμενων και εκείνων που τις ελέγχουν. Παράλληλα θα υπάρξει περιορισμός των ποσών που αφιερώνονται σε αυτά τα περιεχόμενα», υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Από μακριά και αγαπημένοι: Ετσι θέλει τη σχέση του με τους δημοσιογράφους ο Μακρόν | iefimerida.gr 1

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και βάσει του νομοσχέδιου που ετοιμάζει, θα είναι δυνατόν με την παρέμβαση δικαστή να αφαιρεθεί ένα περιεχόμενο με ψευδείς ειδήσεις ή και ακόμα να υποστεί σοβαρότερες συνέπειες η πλατφόρμα, έως και κλείσιμο, εφ' όσον επανειλημμένα επιτρέπει τη δημοσίευση ψευδών ειδήσεων.
«Μέσα στο 2018 θα αυξηθούν οι δυνατότητες που θα διαθέτουμε στη μάχη κατά κάθε προσπάθειας αποσταθεροποίησης από τηλεοπτικά ή άλλα μέσα στο διαδίκτυο ελεγχόμενα ή επηρεαζόμενα από ξένα κράτη» δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ο ίδιος την εμπειρία διάδοσης της ψευδούς είδησης περί τραπεζικού λογαριασμού του στις Μπαχάμες.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ