T-2: Ποιο ήταν το εκπαιδευτικό αεροσκάφος που έπεσε έξω από την Καλαμάτα [βίντεο] - iefimerida.gr

T-2: Ποιο ήταν το εκπαιδευτικό αεροσκάφος που έπεσε έξω από την Καλαμάτα [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το North American T-2 Buckeye, που έπεσε ανοιχτά της Καλαμάτας κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος αμερικανικής κατασκευής.

Αποτελούσε το αεροσκάφος «εισαγωγής» των πιλότων του Αμερικανικού Ναυτικού στα αεροσκάφη τζετ. Εισήλθε σε υπηρεσία στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και αντικαταστάθηκε από το T-45 Goshawk. Το Τ-2 που έπεσε στην Καλαμάτα είναι στην υπηρεσία της ΠΑ από το 1976.

Οι επιδόσεις του Τ-2

Το T-2 είναι ένα αεροσκάφος ίσιας πτέρυγας, με επιδόσεις ανώτερες αυτών του Cessna T-37 της Αεροπορίας και υποδεέστερες αυτών του TA-4 Skyhawk που χρησιμοποιούμταν ως προχωρημένο εκπαιδευτικό. Παρ' όλα αυτά, το T-2 αντικαταστάθηκε από το T-45 Goshawk (έκδοση του Αμερικανικού Ναυτικού του BAe Hawk) και το T-38 Talon στην Αεροπορία. Το T-2 χρησιμοποιήθηκε επίσης για την καθοδήγηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σε υπηρεσία από το 1952

Η πρώτη έκδοση του αεροσκάφους εισήλθε σε υπηρεσία στα μέσα της δεκαετίας του 1950 με τον κωδικό T2J-1 και επαναχαρακτηρίστηκε T-2A το 1962. Το διθέσιο εκπαιδευτικό χρησιμοποιούσε τότε ένα κινητήρα Westinghouse J34-WE-46/48. Όμως το αεροσκάφος επανασχεδιάστηκε, ο ένα κινητήρας αντικαταστάθηκε με δύο Pratt & Whitney J60-P-6 και πήρε την ονομασία T-2B. Το T-2C έφερε δύο κινητήρες General Electric J85-GE-4. Το T-2D αποτέλεσε εξαγωγική έκδοση για την πολεμική αεροπορία της Βενεζουέλας ενώ το T-2E εξαγωγική έκδοση για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Το T-2 Buckeye αντικατέστησε το T2V-1/T-1A Seastar, αν και το T-1 συνέχισε να χρησιμοποιείται σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι το 1970. Συνολικά κατασκευάστηκαν 273 αεροσκάφη, όλα από την North American Aviation.

Από το 1976 στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Το T-2 μπήκε σε υπηρεσία το 1976 και πρόκειται για το μοναδικό εκπαιδευτικό τζετ της Πολεμικής Αεροπορίας. Ανήκει στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, στις 362 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος «Νέστωρ» και 363 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος «Δαναός», με έδρα το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Το Τ-2 Buckeye είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.Φέρει τρίχρωμη παραλλαγή πράσινου, καφέ και άσπρου.

Τα χαρακτηριστικά του

Αποστολή

Εκπαιδευτικό Αεροσκάφος

Πλήρωμα

Κατασκευαστής

North American

Μήκος

11.00 m

Εκπέτασμα

10.3 m

Ύψος

4.5 m

Επιφάνεια πτέρυγας

23.70 m²

Βάρος

8.225 kg

Μέγιστο απογείωσης

14.000 kg

Κινητήρες

2× General Electric J85-GE-4

Μέγιστη ταχύτητα

834 km/h

Αυτονομία

1.456 km

Μέγιστο ύψος

13.500 m

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ