Οι Γερμανοί... λατρεύουν τα μετρητά - iefimerida.gr

Οι Γερμανοί... λατρεύουν τα μετρητά

Η πλειοψηφία των Γερμανών προτιμά να πληρώνει με μετρητά/ Φωτογραφία: Pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει η απαραίτητη υποδομή, η πλειοψηφία των Γερμανών χρησιμοποιεί μετρητά και αποφεύγει τις πληρωμές με κάρτα.

Αγορές στο σούπερμαρκετ με κινητό, πληρωμή καφέ μέσω εφαρμογής και εστιατόρια που δέχονται μόνο κάρτες. Αυτά που ακόμα και σήμερα πολλοί Γερμανοί τοποθετούν στο απώτερο μέλλον ή απορρίπτουν χωρίς δεύτερη κουβέντα, είναι ήδη πραγματικότητα σε πολλές χώρες του κόσμου.

Στις σκανδιναβικές και αγγλοσαξονικές χώρες ή ακόμα και σε αναδυόμενες οικονομίες η αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών αναπτύσσεται συνεχώς.

Οι Γερμανοί... λατρεύουν τα μετρητά  | iefimerida.gr 0

Στη Βρετανία ή στις ΗΠΑ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν στο πορτοφόλι τους μόνο την άδεια οδήγησης και μια κάρτα/ Φωτογραφία: Pixabay

Οι Γερμανοί ωστόσο επιμένουν να λατρεύουν τα μετρητά. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόλις μια στις είκοσι πληρωμές γίνεται στη Γερμανία με πιστωτική κάρτα, σύμφωνα με την γερμανική εταιρία συμβούλων Barkow Consulting.

Κρατούν στο σπίτι κατά μέσο όρο 2.200 ευρώ

Στατιστικά κάθε γερμανός πολίτης κρατά στο σπίτι του 2.200 ευρώ, δηλώνει ο Πέτερ Μπάρκοφ. Προφανώς ο κίνδυνος διαρρήξεων δεν δρα αποτρεπτικά. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ οι Γερμανοί έχουν 103 ευρώ κατά μέσο όρο στο πορτοφόλι τους. Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 65.

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα σε Βρετανία και ΗΠΑ όπου η χρήση πιστωτικής κάρτας αποτελεί εδώ και χρόνια καθημερινότητα ακόμα και για μικρά ποσά. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν στο πορτοφόλι τους μόνο την άδεια οδήγησης και μια κάρτα. Το 2015 στην Σουηδία μόλις το 20% των αγορών γίνονταν ηλεκτρονικό χρήμα.

Οι Γερμανοί... λατρεύουν τα μετρητά  | iefimerida.gr 1

Πολλά εστιατόρια στη Γερμανία δέχονται ακόμα μόνο μετρητά/ Φωτογραφία: Pixabay

Το ποσοστό έφθασε μέσα σε δύο χρόνια στο 70%, ενώ μόλις το 15% των συναλλαγών γίνεται πλέον με μετρητά, δείχνει έρευνα της σουηδικής κεντρικής τράπεζας.

POS υπάρχουν αλλά οι περισσότεροι δεν τα θέλουν

Από τεχνολογικής άποψης κανείς στη Γερμανία δεν χρειάζεται μετρητά για τις καθημερινές αγορές. Στα περισσότερα σουπερμάρκετ οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ηλεκτρονικά. Όμως οι αγορές χωρίς μετρητά απέχουν ακόμα πολύ από μια γενική καθιέρωσή τους στη Γερμανία.

Οι Γερμανοί... λατρεύουν τα μετρητά  | iefimerida.gr 2

Οι Γερμανοί στο πορτοφόλι τους έχουν κατά μέσο όρο 103 ευρώ έναντι 65 ευρώ των υπολοίπων ευρωπαίων/ Φωτογραφία: Pixabay

Πολλά εστιατόρια και καταστήματα δέχονται μόνο μετρητά. Ενδεικτικό είναι ότι σε κάθε ΑΤΜ αντιστοιχούν μόλις 13 μηχανήματα αποδοχής πληρωμών με κάρτα (POS), όπως δείχνει έρευνα του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας. Στην Σουηδία αντιστοιχούν 91.

Θεωρούν ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν είναι ασφαλείς

Και σαν μην έφθαναν όλα αυτά πολλοί Γερμανοί πιστεύουν ακόμα και σήμερα ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν είναι ασφαλείς. Ίσως τελικά η Apple να φέρει, και σε αυτό το πεδίο, την πολυπόθητη αλλαγή. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η αμερικανική εταιρεία επιδιώκει να λανσάρει στη Γερμανία σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κινητού, με το οποίο οι πελάτες μπορούν να πληρώνουν εύκολα και γρήγορα σε καταστήματα, ταξί ή στο διαδίκτυο.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μετρητά Γερμανία πλαστικό χρήμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ