Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας βάζει βέτο σε νόμο κατά της διαφθοράς, που ζητεί η Κομισιόν - iefimerida.gr

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας βάζει βέτο σε νόμο κατά της διαφθοράς, που ζητεί η Κομισιόν

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βέτο σε νόμο κατά της διαφθοράς, που ζητεί η Κομισιόν έβαλε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας την επομένη της ανάληψης από τη Σόφια της εναλλασσόμενης προεδρίας της Ε.Ε.

Ο Ρουμέν Ράντεφ, πρόεδρος της φτωχότερης χώρας και με τον υψηλότερο δείκτη διαφθοράς στην ΕΕ, σύμφωνα με τη «Διεθνή Διαφάνεια» θεωρεί ότι ο νόμος είναι ανεπαρκής για να παράξει αποτελέσματα.

«Ο νόμος όχι μόνο δεν δημιουργεί την κατάλληλη ρυθμιστική βάση, αλλά θέτει και εμπόδια στον αγώνα κατά της διαφθοράς», σύμφωνα με τα επιχειρήματα του προέδρου που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Ο νέος νόμος προέβλεπε ότι ένας και μοναδικός θεσμός, σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής, θα αντικαθιστούσε την πλειάδα των υπαρχόντων οργάνων, τα οποία, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, δεν έχουν αποδώσει αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος Ράντεφ θέτει υπό αμφισβήτηση τη συγκρότηση αυτού του μοναδικού θεσμού. Τονίζει επίσης ότι η προστασία των ατόμων που κάνουν μία καταγγελία δεν είναι εγγυημένη από τον νέο νόμο.

Από το 2007, οπότε και εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βουλγαρία, όπως και η Ρουμανία, παρακολουθούνται στενά από τις Βρυξέλλες για την θεωρούμενη ανεπαρκή πρόοδο της βουλγαρικής δικαιοσύνης στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν έχει καταδικασθεί μέχρι στιγμής για διαφθορά.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Ιανουάριο προχωρεί στη διαπίστωση ότι «ο αγώνας κατά της διαφθοράς αποτελεί τομέα στον οποίο έχει καταγραφεί η μικρότερη πρόοδος στη Βουλγαρία» εδώ και έξι χρόνια.

Το προεδρικό βέτο υποχρεώνει το κοινοβούλιο να επανεξετάσει τα κείμενα χωρίς να είναι υποχρεωμένο να τα τροποποιήσει, εάν δεν το θεωρήσει αναγκαίο. Έπειτα από αυτήν την επανεξέταση, ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να υπογράψει τον νόμο ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Πληροφορίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ-AFP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βουλγαρία Ρούμεν Ράντεφ διαφθορά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ