Βορειοκορεάτης πυρηνικός επιστήμονας αυτοκτόνησε για να μην τον ανακρίνουν πράκτορες του Κιμ - iefimerida.gr

Βορειοκορεάτης πυρηνικός επιστήμονας αυτοκτόνησε για να μην τον ανακρίνουν πράκτορες του Κιμ

O Κιμ Γιονγκ Ουν περιστοιχισμένος από επιστήμονε που εργάζονται στο πυρηνικό πρόγραμμα της Β.Κορέας (Φωτογραφία: ΑΡ/αρχείο)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέλος στη ζωή του έβαλε ένας Βορειοκορεάτης πυρηνικός επιστήμονας, που είχε αυτομολήσει στην Κίνα, αλλά οι τοπικές Αρχές τον παρέδωσαν στους ανθρώπους του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χιουν Τσεόλ Χου αυτοκτόνησε με δηλητήριο μέσα στο κελί του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του καθεστώτος, λίγο πριν αρχίσει η ανάκριση.

Ο 50χρονος επιστήμονας, ερευνητής στην Κρατική Ακαδημία Επιστημών της Πιονγιάνγκ, ήταν ένας από τους Βορεικορεάτες που συνελήφθησαν στις 4 Νοεμβρίου στην πόλη Σενιάνγκ της Κίνας, αλλά αργότερα εστάλησαν πίσω.

Είχε πάρει άδεια από τη δουλειά του και κατάφερε να περάσει τον ποταμό Τουμέν και να βγει στην Κίνα, όπου συναντήθηκε με άλλους συμπατριώτες του που αυτομόλησαν. Ένας απ’ αυτούς, ωστόσο, πιστεύεται ότι ήταν πράκτορας του Κιμ, ο οποίος ειδοποίησε την κινεζική αστυνομία.

Μυστήριο παραμένει πώς κατάφερε να περάσει το δηλητήριο μέσα στο κελί του, αφού όπως είπε ανώνυμη πηγή στο Radio Free Asia «πρέπει να τον έψαξαν πολλές φορές κατά τη μεταφορά του από την Κίνα στο Σινουϊτζου».

Ο Χου -αν αυτό είναι το πραγματικό του όνομα, καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας δίνουν συχνά ψευδή ονόματα σε τέτοιες περιπτώσεις- πιστεύεται ότι δεν αποκάλυψε στους Κινέζους ότι ήταν πυρηνικός επιστήμονας, αφού όπως είπε η ίδια πηγή στο RFA «αν γνώριζε η κινεζική κυβέρνηση ποιος ήταν, θα ήθελαν να μάθουν τι γνωρίζει και ποτέ δεν θα τον έστελναν πίσω».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ