Μια ανάσα από την προεδρία της Λιβερίας ο πρώην άσος της Μίλαν, Ζορζ Γουεά - iefimerida.gr

Μια ανάσα από την προεδρία της Λιβερίας ο πρώην άσος της Μίλαν, Ζορζ Γουεά

O Ζορζ Γουεά περιμένει απλώς την επικύρωση της νίκης του από την εκλογική επιτροπή (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο ποδοσφαιρικό στερέωμα θεωρείται σούπερ σταρ, τώρα ο «ποδοσφαιριστής του αιώνα στην Αφρική» Ζορζ Γουεά ετοιμάζεται να λάμψει και στην πολιτική σκηνή, ως νέος πρόεδρος της Λιβερίας.

Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα ο πρώην επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν, της Μονακό, της Μίλαν και της Τσέλσι κατέκτησε 12 από τις 15 περιφέρειες της δυτικοαφρικανικής χώρας, όπως ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ, ενώ ο αντίπαλός του και απερχόμενος αντιπρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης, Τζόζεφ Μποακάι επικράτησε μόνον σε δύο.

Μια ανάσα από την προεδρία της Λιβερίας ο πρώην άσος της Μίλαν, Ζορζ Γουεά  | iefimerida.gr 0

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, έσπευσε ήδη να συγχαρεί τον Ζορζ Γουεά για τη νίκη του. «Η μάχη έχει κριθεί», είπε ο υποδιευθυντής της προεκλογικής καμπάνιας του ηλικίας 51 ετών πρώην άσου της στρογγυλής θεάς. «Το μόνο που περιμένουμε είναι να ανακοινώσει η εκλογική επιτροπή το τελικό αποτέλεσμα και να ανακηρύξει πρόεδρο τον Γουεά».

Ο Γουεά είχε συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο το 38,4% των ψήφων, ενώ στον δεύτερο γύρο είχε την υποστήριξη του γερουσιαστή και πρώην αρχηγού της πολιτοφυλακής Πρινς Τζόνσον και του κόμματος του Τσαρλς Μπρουμσκίν. Εξελέγη γερουσιαστής το 2014 στην επαρχία Μοντσεράδο, την πιο πολυπληθή της χώρας, και επέλεξε ως υποψήφια αντιπρόεδρό του την Τζούελ Χάουαρντ-Τέιλορ, πρώην σύζυγο του Τσαρλς Τέιλορ και γερουσιαστή με επιρροή του Μπονγκ, μια άλλη σημαντική δεξαμενή ψήφων.

Μια ανάσα από την προεδρία της Λιβερίας ο πρώην άσος της Μίλαν, Ζορζ Γουεά  | iefimerida.gr 1

Ο Γουεά βραβεύτηκε το 1995 από τη FIFA ως Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα τιμήθηκε με τη Χρυσή Μπάλα στην Ευρώπη. Γεννήθηκε σ’ ένα από τα φτωχότερα προάστια της πρωτεύουσας Μονρόβια και προσπαθεί εδώ και χρόνια να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των συμπατριωτών του στη Λιβερία, η οποία πασχίζει ακόμη να συνέλθει από τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο (1989 -2003).

Υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας είχε βάλει ήδη από το 2005 με το κόμμα Κογκρέσο για τη Δημοκρατική Αλλαγή. Ξεκίνησε ως φαβορί, αλλά έχασε λόγω έλλειψης εμπειρίας από την Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και τώρα ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία της πατρίδας του.

Σε μήνυμά του στο Twitter έγραψε: «Με βαθιά συγκίνηση θέλω να ευχαριστήσω εσένα, λαέ της Λιβερίας, που με τίμησες με την ψήφο σου σήμερα. Είναι μία μεγάλη ελπίδα».

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΖΟΡΖ ΓΟΥΕΑ Λιβερία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ