Τα σχέδια Πούτιν στον Β. Ατλαντικό -Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για την αυξημένη παρουσία ρωσικών υποβρυχίων - iefimerida.gr

Τα σχέδια Πούτιν στον Β. Ατλαντικό -Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για την αυξημένη παρουσία ρωσικών υποβρυχίων

Φωτογραφία: ΑΡ/αρχείο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στο ΝΑΤΟ η ενισχυμένη το τελευταίο διάστημα παρουσία ρωσικών υποβρυχίων στο Βόρειο Ατλαντικό.

Όπως επεσήμανε ο ΓΓ της Συμμαχίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung η ενίσχυση της παρουσίας του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή απειλεί όχι μόνον τις μετακινήσεις, αλλά και τις επικοινωνίες μεταξύ κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Η δραστηριότητα των υποβρυχίων της Ρωσίας βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ψυχρό Πόλεμο», είπε, τονίζοντας ότι τα υποβρύχια δραστηριοποιούνται όχι μόνον στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, αλλά και «κοντά στις ακτές μας».

Τα σχέδια Πούτιν στον Β. Ατλαντικό -Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για την αυξημένη παρουσία ρωσικών υποβρυχίων  | iefimerida.gr 0

Τα τελευταία χρόνια ο απηρχαιωμένος, όπως θεωρείτο παλαιότερα, στόλος των ρωσικών υποβρυχίων ενισχύθηκε σημαντικά. Μέχρι το 2014 ναυπηγήθηκαν ή επισκευάστηκαν 13 υποβρύχια σύμφωνα με την Washington Post με αποτέλεσμα η Ρωσία να διαθέτει αυτή τη στιγμή κάπου 45 ετοιμοπόλεμα, όπως αναφέρουν οι New York Times. Μάλιστα μέχρι το 2020 η Ρωσία προβλέπεται να αποκτήσει άλλα 54 σύγχρονα πολεμικά υποβρύχια, βάσει των σχεδιασμών του υπουργείου Άμυνας της χώρας. Η Ρωσία έχει βάλει εδώ και χρόνια σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα και δείχνει ότι δεν φοβάται μια ανοικτή αντιπαράθεση με κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Τα σχέδια Πούτιν στον Β. Ατλαντικό -Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για την αυξημένη παρουσία ρωσικών υποβρυχίων  | iefimerida.gr 1

Η εμπλοκή του Βλαντίμιρ Πούτιν στον εμφύλιο της Συρίας απέδειξε ότι είναι έτοιμος για μια στρατιωτική κλιμάκωση αν κρίνει ότι θα προκύψουν στρατηγικά πλεονεκτήματα για τη χώρα του. Εξ’ ου και οι φόβοι της Συμμαχίας ότι η Ρωσία επιδιώκει με τα υποβρύχιά της την επίτευξη επιθετικών στόχων καθώς μια ενισχυμένη παρουσία της στους σημαντικότερους θαλάσσιους διαύλους θα της δώσει θεωρητικά τη δυνατότητα να εμποδίζει ή ακόμη και να επιτίθεται σε νατοϊκά πολεμικά πλοία.

Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο για το ΝΑΤΟ, εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στο ανατολικό κέρας της Συμμαχίας, η οποία θα έπρεπε να στείλει τάχιστα πολεμικά σκάφη από το Βόρειο Ατλαντικό προκειμένου να προστατέψει τα μέλη της στην ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ