Tο πλοίο- γεωτρύπανο Saipem σε κυπριακά ύδατα -Πού θα κάνει έρευνες [εικόνες & χάρτης] - iefimerida.gr

Tο πλοίο- γεωτρύπανο Saipem σε κυπριακά ύδατα -Πού θα κάνει έρευνες [εικόνες & χάρτης]

Σε κυπριακά ύδατα το Saipem (Φωτογραφία: Twitter)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε κυπριακά χωρικά ύδατα βρίσκεται το γεωτρύπανο Saipem, που στις 31 Δεκεμβρίου, ή την Πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει έρευνες στον στόχο «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Saipem 12K, καλωσόρισες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η ''Καλυψώ'' σε περιμένει... Καλές επιτυχίες ENI και TOTAL», ήταν το μήνυμα του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, στο Twitter, ο οποίος δημοσίευσε και φωτογραφίες από την πτήση που πραγματοποίησε το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης πάνω από το Saipem 12000, καθώς έμπαινε στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Tο πλοίο- γεωτρύπανο Saipem σε κυπριακά ύδατα -Πού θα κάνει έρευνες [εικόνες & χάρτης] | iefimerida.gr 0
Tο πλοίο- γεωτρύπανο Saipem σε κυπριακά ύδατα -Πού θα κάνει έρευνες [εικόνες & χάρτης] | iefimerida.gr 1

Την Τετάρτη στελέχη διαφόρων αρμοδίων υπηρεσιών της Κύπρου μετέβησαν στο πλοίο- γεωτρύπανο με ελικόπτερο. Η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα και θα ακολουθήσει μια ακόμα γεώτρηση από την ΕΝΙ- TOTAL, στο τεμάχιο 3, στον στόχο «Σουπιά».

Από τουρκικής πλευράς δεν υπήρξε παρενόχληση, παρότι στην περιοχή βρίσκεται το ερευνητικό σκάφος Barbaros. Στον στόχο «Καλυψώ» βρίσκονται και δύο πλοία υποστήριξης.

Tο πλοίο- γεωτρύπανο Saipem σε κυπριακά ύδατα -Πού θα κάνει έρευνες [εικόνες & χάρτης] | iefimerida.gr 2

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» δημοσίευσε χάρτη με:

1. Το σημείο του στόχου «Καλυψώ», όπου βρίσκεται το γεωτρύπανο Saipem 12000. Με λευκό κύκλο η ζώνη προστασίας από θάλασσα και αέρα, όπως καθορίστηκε με Navtex και Notam που εκδόθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία.

2. Με μπλε χρώμα η ζώνη για την ελεύθερη πλεύση των πλοίων υποστήριξης μεταξύ του λιμανιού της Λεμεσού και του γεωτρύπανου, που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με σχετική Navtex.

3. Με κίτρινο χρώμα η ζώνη, που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με Notam, για τις πτήσεις των ελικοπτέρων που μεταφέρουν κυρίως προσωπικό από και προς το γεωτρύπανο από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

4. Μεγάλη θαλάσσια ζώνη έκτασης 27.000 τετρ. χιλιομέτρων νότια της Κύπρου και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ που «δέσμευσε» παράνομα η Τουρκία για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού και έχει ισχύ μέχρι και αύριο, 28 Δεκεμβρίου.

5. Με κόκκινο χρώμα, η τουρκική παράνομη navtex με αρ. 1414, που εκδόθηκε στις 13 Δεκεμβρίου με ισχύ μέχρι και σήμερα για «στρατιωτικές ασκήσεις, υποβρύχιες δραστηριότητες και δραστηριότητες επιφάνειας, για την προστασία κρίσιμων υποδομών».

Για το καλοκαίρι του 2018 έχουν προγραμματιστεί δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 από την Exxon Mobil.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυπριακή ΑΟΖ Saipem γεωτρύπανο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ