Politico: Χαμένοι και κερδισμένοι το «ταραγμένο» 2017 -Επτά πολιτικοί οι νικητές | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Politico: Χαμένοι και κερδισμένοι το «ταραγμένο» 2017 -Επτά πολιτικοί οι νικητές

Χαμένοι και κερδισμένοι το «ταραγμένο» 2017 / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ιδιαίτερη λίστα με τους κερδισμένους και τους χαμένους του 2017 δημοσίευσε το Politico. τη λίστα με τους κερδισμένους και τους χαμένους του 2017.

Tην ταραχώδη - όπως την χαρακτηρίζει - χρονιά που φεύγει, νικητές μπορούν να χαρακτηριστούν επτά πολιτικοί ανά τον κόσμο, αλλά και τα high speed τρένα που συνδέουν το Παρίσι και το Αμστερνταμ μέσω Βρυξελλών. Στους χαμένους της χρονιάς συμπεριλαμβάνει πέντε πολιτικούς και δύο χώρες.

Οι κερδισμένοι

Εμανουέλ Μακρόν

Η «Μακρον-μάνια» σάρωσε την πολιτική ελίτ της Ευρώπης το 2017 και οι Γάλλοι ψηφοφόροι ακολούθησαν αναφέρει το Politico, προσθέτοντας ότι σάρωσε όπως και ο Τραμπ. O Μακρόν τήρησε την υπόσχεσή του να χτίσει ένα εκλογικό κίνημα από το μηδέν και να φτάσει έως τα τα Ηλύσια Πεδία, πριν κλείσει τα 40 του χρόνια.

Politico: Χαμένοι και κερδισμένοι το «ταραγμένο» 2017 -Επτά πολιτικοί οι νικητές | iefimerida.gr 0

Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας ωφελήθηκε από τα ελαττώματα του προκάτοχού του Φρανσουά Ολάντ και τα σκάνδαλα των Φρανσουά Φιγιόν και Μαρί Λεπέν, ενώ κέρδισε τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης και ανέλαβε ηγετικό ρόλο στη μεταρρύθμιση της Ε.Ε.

Σεμπάστιαν Κουρτς

Οτιδήποτε μπορεί να κάνει ο Μακρόν ο Σεμπάστιαν Κουρτς μπορεί να το κάνει νεότερος, επισημαίνει το περιοδικό. Πολλοί 31χρονοι, τονίζει, επιδιώκουν να πάρουν υποθήκη, να παντρευτούν ή να έχουν παιδί. Ο Κουρτς ανέλαβε το κόμμα του, το αυστριακό ÖVP, κέρδισε στην κάλπη, έγινε πρωθυπουργός της Αυστρίας.

Politico: Χαμένοι και κερδισμένοι το «ταραγμένο» 2017 -Επτά πολιτικοί οι νικητές | iefimerida.gr 1

Μπορεί να γίνει το πρότυπο για άλλους δεξιούς ηγέτες που ελπίζουν να αποφύγουν τις λαϊκιστικές τάσεις αναρωτιέται το politico και προσθέτει ότι έδωσε στον εαυτό του κάθε ευκαιρία.
Έδωσε στον εαυτό του κάθε ευκαιρία.

Σεσίλια Μάλστρομ

Η Επίτροπος Εμπορίου της Κομισιόν Σεσίλια Μάλστρομ, κατάφερε να κλείσει μεγάλες συμφωνίες με τον Καναδά και την Ιαπωνία, είναι έτοιμη να κλείσει τη μεγαλύτερη συμφωνία όλων των εποχών με τη Λατινική Αμερική, την αποκαλούμενη Marcosur.

Politico: Χαμένοι και κερδισμένοι το «ταραγμένο» 2017 -Επτά πολιτικοί οι νικητές | iefimerida.gr 2

Επιπλέον η επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία το 2018.

Αντρέι Μπάμπις

Η γραμμή μεταξύ πολιτικής εξουσίας και φυλακής μπορεί να είναι πολύ λεπτή: απλά ρωτήστε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπογραμμίζει το Politico και συμπληρώνει. Μέχρι στιγμής ο Μπάμπις περνά αυτή τη λεπτή γραμμή με επιτυχία παρά τις προσπάθειες να μπει στη φυλακή για απάτη επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Politico: Χαμένοι και κερδισμένοι το «ταραγμένο» 2017 -Επτά πολιτικοί οι νικητές | iefimerida.gr 3

Ο δισεκατομμυριούχος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Τσεχίας και μεταβάλλει την ισορροπία εξουσίας της ΕΕ σε διάφορα μέτωπα: από τη θέση του ως όγδοος ηγέτης με φιλελεύθερο προσανατολισμό και τον ευρωσκεπτικισμό.

Λίο Βαράντκαρ

Ο Λίο Βαράντκαρ δεν αντιμετώπισε ποτέ τις εκλογές ως υποψήφιος για να ηγηθεί της χώρας.

Politico: Χαμένοι και κερδισμένοι το «ταραγμένο» 2017 -Επτά πολιτικοί οι νικητές | iefimerida.gr 4


Ο επιτυχημένος ελιγμός του για το Brexit έθεσε την Ιρλανδία στο επίκεντρο της πιο σκληρής πρόκλησης της ΕΕ, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την εμπλοκή του αντιπροέδρου του σε σκάνδαλο, ενώ αντιμετώπισε με επιτυχία την πρόταση μομφής από το κόμμα Fianna Fáil της αντιπολίτευσης.

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε σωρεία επικρίσεων κατά τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του.

Politico: Χαμένοι και κερδισμένοι το «ταραγμένο» 2017 -Επτά πολιτικοί οι νικητές | iefimerida.gr 5

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε να διατηρήσει την αφοσίωση της βάσης και καθόρισε την επικαιρότητα με τέτοια συνέπεια, όσο κανείς άλλος Αμερικανός πρόεδρος στη σύγχρονη εποχή.

Τα high speed τρένα

Με το Άμστερνταμ και το Παρίσι να κερδίζουν το δικαίωμα να φιλοξενήσουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αντίστοιχα μετά το Brexit, η υπηρεσία high speed τρένων που συνδέει τις δύο πόλεις μέσω των Βρυξελλών - η οποία είναι η έδρα των εποπτικών αρχών των ευρωπαϊκών οργανισμών - δεν είχε ποτέ τόσο καλές προοπτικές, αναφέρει το Politico.

Politico: Χαμένοι και κερδισμένοι το «ταραγμένο» 2017 -Επτά πολιτικοί οι νικητές | iefimerida.gr 6

Οι χαμένοι του 2017

Κάρλες Πουτζντεμόν

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν εξελίχθηκε από τοπικό σε πρόεδρο της Καταλονίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου, στο πλαίσιο μιας καταδικασμένης προσπάθειας να κηρύξει την Καταλονία ανεξάρτητη από την Ισπανία.

Politico: Χαμένοι και κερδισμένοι το «ταραγμένο» 2017 -Επτά πολιτικοί οι νικητές | iefimerida.gr 7


Μπορεί να τα πήγε καλά στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, ωστόσο διαφεύγει στις Βρυξέλλες και καθώς η χρονιά τελειώνει, δεν είναι ακόμα σαφές αν μπορεί να επιστρέψει στην Ισπανία.

Μαριάνο Ραχόι

Μπορεί οι περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας να μην έβγαλαν ξεκάθαρο νικητή, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος βγήκε ηττημένος. Ο Ισπανός πρωθυπουργός ηττήθηκε τρεις φορές.

Politico: Χαμένοι και κερδισμένοι το «ταραγμένο» 2017 -Επτά πολιτικοί οι νικητές | iefimerida.gr 8


Ο Μαριάνο Ραχόι όχι μόνο έχασε το στοίχημα για αποκλιμάκωση της κρίσης με την Καταλονία μέσω των εκλογών, αλλά οι αυτονομιστές συγκέντρωσαν την αυτοδυναμία.

Ανγκελα Μέρκελ

Η φιλελεύθερη εναλλακτική του Τράμπ, ο εφεδρικός ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, η βασίλισσα της Ευρώπης, πρόσωπο της Χρονιάς για το περιοδικό Times. Υπάρχουν λίγα τιμητικές προσφωνήσεις και διακρίσεις που δεν έχουν ακουστεί για τη Μέρκελ.

Politico: Χαμένοι και κερδισμένοι το «ταραγμένο» 2017 -Επτά πολιτικοί οι νικητές | iefimerida.gr 9

Παρόλα αυτά, η αγάπη των ψηφοφόρων ήταν ελλιπής στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το κόμμα της τερμάτισε πρώτο, αλλά με δραματική μείωση των ψήφων.

Τερέζα Μέι

Ποτέ δεν έχει χαθεί τόσο πολύ πολιτικό κεφάλαιο με τόσο λίγες κακές αποφάσεις, θα μπορούσε να πει ένας κυνικός για την πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Politico: Χαμένοι και κερδισμένοι το «ταραγμένο» 2017 -Επτά πολιτικοί οι νικητές | iefimerida.gr 10


Η ηγέτης, η οποία υποσχέθηκε μια «ισχυρή και σταθερή» κυβέρνηση δεν έχει παραδώσει ακόμη τίποτα.

Μάρτιν Σούλτς

Ο Μάρτιν Σουλτς ξεκίνησε τη χρονιά ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ανυπομονώντας για μεγαλύτερες πολιτικές ευκαιρίες στη Γερμανία, ο ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου - σοσιαλιστής ηγέτης παραιτείται από τις Βρυξέλλες και αναλαμβάνει την ηγεσία του SPD.

Politico: Χαμένοι και κερδισμένοι το «ταραγμένο» 2017 -Επτά πολιτικοί οι νικητές | iefimerida.gr 11


Μετά από ένα σύντομο μήνα του μέλιτος με τους ψηφοφόρους, οι Σοσιαλδημοκράτες κατέγραψαν τη χειρότερη εκλογική επίδοση της ιστορίας τους.

Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Η Σλοβακία αποτελεί το τέλειο παράδειγμα για το πως τα νέα μέλη της ΕΕ είδαν τις προοπτικές τους να γκρεμίζονται.

Politico: Χαμένοι και κερδισμένοι το «ταραγμένο» 2017 -Επτά πολιτικοί οι νικητές | iefimerida.gr 12


Η Μπρατισλάβα διεκδίκησε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος τελικά θα μετακομίσει στο Άμστερνταμ. Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών Πίτερ Καζιμίρ απέτυχε στη διεκδίκηση της ηγεσίας του Eurogroup.

Φωτογραφίες: ΑΡ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χαμένοι κερδισμένοι 2017 Politico
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ