Διάλογο μεταξύ Κιμ και ΗΠΑ μέσα στο 2018 προβλέπει η Σεούλ - iefimerida.gr

Διάλογο μεταξύ Κιμ και ΗΠΑ μέσα στο 2018 προβλέπει η Σεούλ

Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν ανταλλάξει βαρύτατους χαρακτηρισμούς (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν στην κορεατική χερσόνησο, αλλά η Σεούλ θεωρεί ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τις ΗΠΑ μέσα στο ερχόμενο έτος.

Την ίδια μέρα που η νοτιοκορεατικές Αρχές ανακοίνωναν ότι δημιουργούν μια ειδική υπηρεσία αντιμετώπισης της βορειοκορεατικής πυρηνικής απειλής, το υπουργείο Ενοποίησης της χώρας ανακοίνωνε σε έκθεσή του ότι «η Βόρεια Κορέα θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, ενώ θα συνεχίζει τις προσπάθειες να αναγνωριστεί ως de facto πυρηνική δύναμη», χωρίς, ωστόσο, να εξηγεί πώς κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα.

Μετά την ισχυρή έκτη πυρηνική δοκιμή στις αρχές Σεπτεμβρίου το κομμουνιστικό καθεστώς απείλησε ότι θα προβεί σε ένα νέο τεστ υδρογονοβόμβας πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό προκαλώντας κύμα ανατριχίλας στη διεθνή κοινότητα.

Διάλογο μεταξύ Κιμ και ΗΠΑ μέσα στο 2018 προβλέπει η Σεούλ  | iefimerida.gr 0

Αναλυτές εκτιμούν ότι στόχος της Πιονγιάνγκ είναι να αποδείξει στην Ουάσιγκτον ότι έχει αναπτύξει πυρηνικά όπλα ικανά να πλήξουν τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, ώστε να κοιτάζει στα μάτια τους Αμερικανούς ως ισότιμος συνομιλητής. Δεν αποκλείουν δε το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο Κιμ σε νέες δοκιμές πυραύλων προτού δεχθεί να συζητήσει με τις ΗΠΑ. Η τελευταία δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Hwasong-15 τον περασμένο Νοέμβριο «ίσως να ικανοποίησε τους Βορειοκορεάτες ότι διαθέτουν επαρκείς αποτρεπτικές ικανότητες», πράγμα που ενδέχεται να αυξάνει τις πιθανότητες διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, όπως είπε πρόσφατα στο Newsweek o ιστορικός και καθηγητής Κορεατικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia, Τσαρλς Άρμστρονγκ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του γερμανοκορεατικού φόρουμ, Χάρμτουντ Κόσικ θεωρεί ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα πειστεί να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου, μόνο αν η διεθνής κοινότητα συνεχίσει από τη μια πλευρά τις πιέσεις και από την άλλη πλευρά παραμείνει ανοιχτή σε μια επιστροφή σε διαπραγματεύσεις με το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή. Από τη μια πλευρά η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να δώσει στον Κιμ Γιονγκ Ουν την εντύπωση ότι δεν έχει να αντιτάξει τίποτα στις πυραυλικές δοκιμές και από την άλλη πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι μια επίλυση της κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε διπλωματικό επίπεδο. Πιστεύω εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ποντάρει τα πάντα σε ένα και μοναδικό χαρτί. Επιδιώκει τον απευθείας διάλογο με τις ΗΠΑ ως ισότιμος εταίρος. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης θέλει να αναγνωριστεί η χώρα του ως πυρηνική δύναμη έτσι ώστε στη συνέχεια, από θέση ισχύος, να διεκδικήσει από τις ΗΠΑ εγγυήσεις για την επιβίωση του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ», καταλήγει.

Μέχρι στιγμής, πάντως, ούτε η Ουάσιγκτον, ούτε η Πιονγιάνγκ έχουν δείξει διάθεση να συζητήσουν, παρά την πρόταση πριν από λίγο διάστημα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Ρεξ Τίλερσον, για διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα, την οποία, ωστόσο, απέσυρε μετά τις αντιδράσεις του Λευκού Οίκου.

Διάλογο μεταξύ Κιμ και ΗΠΑ μέσα στο 2018 προβλέπει η Σεούλ  | iefimerida.gr 1

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Ρεξ Τίλερσον

Άλλωστε το καθεστώς του Κιμ διεμήνυσε κατά την πρόσφατη επίσκεψη αξιωματούχου του ΟΗΕ στην Πιονγιάνγκ ότι «είναι πολύ νωρίς» για διάλογο με τις ΗΠΑ, ενώ την περασμένη Κυριακή χαρακτήρισε «πράξη πολέμου» τις νέες οικονομικές κυρώσεις που είχε αποφασίσει δύο 24ωρα νωρίτερα εις βάρος της Β. Κορέας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ κατά δύο συνεργατών του Κιμ

Στο μεταξύ η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε δύο από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, τον Κιμ Γιονγκ Σικ και τον Ρι Πιονγκ Τσολ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ο πρώτος είναι ο άνθρωπος πίσω από τις προσπάθειες μεταπήδησης του πυραυλικού προγράμματος από τη χρήση υγρών στη χρήση στερεών καυσίμων, ενώ ο Ρι είναι σημαίνον στέλεχος στο πρόγραμμα ανάπτυξης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγιάνγκ.

Πρόταση για μεσολάβηση από το Κρεμλίνο

Διάλογο μεταξύ Κιμ και ΗΠΑ μέσα στο 2018 προβλέπει η Σεούλ  | iefimerida.gr 2

O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ

Η Μόσχα επανέλαβε την προθυμία της να αναλάβει μεσολαβητική πρωτοβουλία σε περίπτωση που το αποφασίσουν οι δύο πλευρές. «Είναι σαφής η ετοιμότητα της Ρωσίας να ανοίξει το δρόμο για την αποκλιμάκωση», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απαντά ότι οι ΗΠΑ «έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τη Βόρεια Κορέα μέσω μιας ποικιλίας διπλωματικών διαύλων». «Θέλουμε το βορειοκορεατικό καθεστώς να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να επιλέξει ένα διαφορετικό μονοπάτι, αλλά είναι στο χέρι τους να αλλάξουν πορεία και να επιστρέψουν στο τραπέζι των αξιόπιστων διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Τζάστιν Χίγκινς.

Ανάλογη πρόταση για μεσολάβηση έκανε ανήμερα τα Χριστούγεννα και ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τίλερσον, του είπε ότι «η επιθετική ρητορική της Ουάσιγκτον» και η ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην περιοχή γύρω από την κορεατική χερσόνησο κλιμάκωσε τις εντάσεις και είναι «απαράδεκτες». Ενώ επεσήμανε την ανάγκη «για ταχύτατες κινήσεις από τη γλώσσα την κυρώσεων στη διαπραγματευτική διαδικασία».

Πάντως, ένας άλλος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάικλ Κάβεϊ, τόνισε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει ανοικτή στο διάλογο, αλλά πέταξε και πάλι το μπαλάκι στην Πιονγιάνγκ επισημαίνοντας ότι πρέπει να κάνει «ειλικρινείς και ουσιαστικές ενέργειες στην κατεύθυνση της αποπυρηνικοποίησης» και να αποφύγει τις περαιτέρω προκλήσεις.

Πληροφορίες: Reuters, Newsweek, Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ