103 χρόνια μετά: Βρέθηκε υποβρύχιο της Αυστραλίας, που βυθίστηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο [βίντεο]

103 ολόκληρα χρόνια μετά την εξαφάνισή του στη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε το ναυάγιο του πρώτου υποβρυχίου της Αυστραλίας.

Το HMAS AE1 εξαφανίστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1914 με 35μελές πλήρωμα από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Βρετανία, ενώ έπλεε ανοικτά της νήσου Nέας Βρετανίας στη Γουϊνέα. Ήταν το πρώτο συμμαχικό υποβρύχιο που χάθηκε στον πόλεμο και η πρώτη απώλεια του πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας.

Οι κάτοικοι ενός γειτονικού νησιού είχαν αναφέρει την εποχή εκείνη ότι είδαν ένα «τέρας», ένα «διαβολικό ψάρι» που αναδύθηκε στην επιφάνεια και γρήγορα εξαφανίστηκε μέσα στο νερό.

Έναν αιώνα μετά παραμένουν άγνωστα τα αίτια που προκάλεσαν τη βύθισή του, αν και ποτέ δεν αποδόθηκε σε εχθρική ενέργεια, αφού το μόνο γερμανικό σκάφος που έπλεε στην περιοχή εκείνη την περίοδο ήταν ένα μικρό κατασκοπευτικό πλοίο.

12 έρευνες που διεξήχθησαν τα προηγούμενα χρόνια απέβησαν άκαρπες και η εξαφάνιση του HMAS AE1 ήταν μέχρι τώρα ένα από τα πιο παλιά ναυτικά μυστήρια στον κόσμο.

Το υποβρύχιο εντόπισε ένα ολλανδικό σκάφος σε βάθος μεγαλύτερο των 300 μέτρων μετά από έρευνα που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

Η υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν, είπε ότι οι Αρχές προσπαθούν τώρα να επικοινωνήσουν με απογόνους των μελών του πληρώματος που χάθηκαν στο ναυάγιο.

Δεδομένου ότι δεν είχαν βρεθεί τμήματα του υποβρυχίου, σοροί θυμάτων ή πετρέλαιο, θεωρείτο ότι το HMAS AE1 είχε βυθιστεί ανέπαφο μετά την πρόσκρουσή του σε ύφαλο – αλλά όλα αυτά μένει να αποδειχθούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ