Το iefimerida στη Βαρκελώνη – Λεπτό προς λεπτό οι εκλογές στην Καταλονία [εικόνες] - iefimerida.gr

Το iefimerida στη Βαρκελώνη – Λεπτό προς λεπτό οι εκλογές στην Καταλονία [εικόνες]

Εκλογές σήμερα στην Καταλονία
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Καταλανοί προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη νέας τοπικής κυβέρνησης, στις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών.

Το iefimerida βρίσκεται στη Βαρκελώνη και καταγράφει στα εκλογικά τμήματα αλλά και στα στρατόπεδα των υποψηφίων λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις. Ήδη όπως διαπιστώσαμε, σε αρκετά εκογικά τμήματα έχουν σχηματιστεί μεγάλες ουρές, ενώ εκπρόσωποι κομμάτων προσπαθούν να βρίσκονται στις περισσότερες περιοχές. Οι εκλογές αυτές συνοδεύονται από πολλά παράδοξα, καθώς προκηρύχθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος διέλυσε την τοπική κυβέρνηση, απέπεμψε τον πρώην πρόεδρο Κάρλες Πουιτζδεμόν, ενώ ο αντιπρόεδρος και ηγέτης του κόμματος ERC, Οριόλ Χουνκέρας, βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές της Εστρεμέρα κατηγορούμενος για εξέγερση. Η Καταλονία από τον περασμένο Οκτώβριο έχει περάσει στον πλήρη έλεγχο της Μαδρίτης, με την εφαρμογή του Άρθρου 155 του Συνταγματος από τον Ραχόι. Για πρώτη φορά από το 1980 οι εκλογές γίνονται καθημερινή και όχι Κυριακή (και το 2006 έγιναν εκλογές Τετάρτη αλλά ήταν αργία).

Το iefimerida στη Βαρκελώνη – Λεπτό προς λεπτό οι εκλογές στην Καταλονία [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Τι λένε οι πολίτες στο iefimerida

Το iefimerida στη Βαρκελώνη – Λεπτό προς λεπτό οι εκλογές στην Καταλονία [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Στο iefimerida μίλησαν ψηφοφόροι που προσήλθαν νωρίς το πρωί στις κάλπες. Ο συνταξιούχος Σιάουμπα Ρομπίρα αμφιβάλλει πως οι εκλογές θα λύσουν το πρόβλημα στη Καταλονία. «Η κρίση είναι γενικευμένη, δεν μπορεί να λυθεί με αυτες τις εκλογές. Αλλά εγώ ήρθα να ψηφίσω για να συμβάλλω με την ψήφο μου στην ανατροπή αυτης της κατάστασης. Η Καταλονία χρειάζεται επιτέλους ηρεμία για να μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερα. Οι εντάσεις και ο διχασμός δεν οδηγεί πουθενά», δήλωσε στο iefimerida. Η κ. Ορνέλα Γκουτίερες υποστηρίζει στο iefimerida πως από τις εκλογές πρέπει να αναδειχθεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. «Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Πρέπει να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας για να μην χρειαστεί να επαναληφθούν οι εκλογές. Χρειαζόμαστε σταθερότητα και στην πορεία με τον διάλογο όλα θα τα λύσουμε», τονίζει.

Το iefimerida στη Βαρκελώνη – Λεπτό προς λεπτό οι εκλογές στην Καταλονία [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Συμμετοχή άνω του 80%

Όπως όλα δείχνουν, αυτό που θα κρίνει το αποτέλεσμα είναι η συμμετοχή του κόσμου η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το 80%. «Η μεγάλη συμμετοχή θα ευνοήσει τους ενωτικούς», λένε αναλυτές. Ο ίδιος ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε: «Σας καλώ να ψηφίσετε, η συμμετοχή είναι σημαντική». Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι αυτονομιστές θα υποστούν οριακή ήττα, ωστόσο ακόμη και να κερδίσουν οι ενωτικοί πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Φαβορί για τις εκλογές είναι η Ινές Αριμάδα, ηγέτιδα του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos, που αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση. Η ίδια δήλωσε πως θα ζητήσει από τα «συνταγματικά κόμματα» να συνεργαστούν ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση και να βγάλει την Καταλονία από το αδιέξοδο. Όπως φαίνεται όμως, ρόλο – κλειδί θα παίξει το αριστερό κόμμα Podemos, καθώς για να υπάρξει αυτοδυναμία και τον σχηματισμό κυβέρνησης ενωτικών, φαίνεται πως θα χρειαστεί και τις έδρες του.

Το iefimerida στη Βαρκελώνη – Λεπτό προς λεπτό οι εκλογές στην Καταλονία [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 135 βουλευτές του τοπικού Κοινοβουλίου. Ο αποπεμφθής πρόεδρος Κάρλες Πουιτζδεμόν από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για να αποφύγει τη σύλληψη, έχει τεθεί επικεφαλής του κόμματος του, με μοναδικό στόχο να «αποκαταστήσει τη Δημοκρατία» και να επαναφέρει την κυβέρνηση του. Την ίδια στιγμή ο Οριόλ Χουνκέρας του αυτονομιστικού κόμματος ERC δηλώνει πως εκείνος μπορεί να είναι καλύτερος πρόεδρος. Ωστόσο, το γεγονός ότι βρίσκεται στη φυλακή δημιουργεί ορισμένα αντικειμενικά προβλήματα, παρ’ ότι η ανάληψη των καθηκόντων μπορεί να γίνει από... απόσταση.

17 χιλιάδες αστυνομικοί

Το iefimerida στη Βαρκελώνη – Λεπτό προς λεπτό οι εκλογές στην Καταλονία [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει δρακόντια μέτρα ασφαλείας με περισσότερους από 17 χιλιάδες αστυνομικούς να αναπτύσσονται σε όλη την Καταλονία. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει υπάρξει σε καταλανικές εκλογές. Από τους 17 χιλιάδες αστυνομικούς, οι 12.321 είναι από το Σώμα της αστυνομίας της Καταλονίας (γνωστοί ως Mossos). Συνολικά στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 5.554.394 πολίτες σε 8.247 εκλογικά τμήματα της Καταλονίας. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος, ωστόσο για τα οριστικά επίσημα αποτελέσματα μπορεί να χρειαστεί αναμονη ως τα ξημερώματα, ειδικά αν η διαφορά είναι οριακή, όπως αναμένεται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ