Νέος κύκλος συνομιλιών στο Καζακστάν για την ειρήνη στη Συρία - iefimerida.gr

Νέος κύκλος συνομιλιών στο Καζακστάν για την ειρήνη στη Συρία

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Δαμασκού και των Σύρων ανταρτών ξεκινούν σήμερα στην Αστάνα του Καζακστάν που έχουν στόχο την επίλυση της κρίσης σημειώνοντας συγκεκριμένες προόδους την ώρα που η πολιτική διαδικασία στη Γενεύη βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές, που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, θα διεξαχθούν σήμερα κεκλεισμένων των θυρών και αύριο θα ολοκληρωθούν με μια τελική ανακοίνωση.

Τα θέματα που θα αναφερθούν είναι η τύχη των αιχμαλώτων και των κρατούμενων, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η λειτουργία των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν.

Πρόκειται για τον όγδοο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Δαμασκού και των Σύρων ανταρτών στην Αστάνα, όπου η διαδικασία επικεντρώνεται σε στρατιωτικά και τεχνικά θέματα και διεξάγεται παράλληλα με αυτή της Γενεύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Εξάλλου αύριο αναμένεται να μεταβεί στο Καζακστάν και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα για να συμμετάσχει στις συζητήσεις, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Στον προηγούμενο γύρο των διαπραγματεύσεων στην Αστάνα, στα τέλη Οκτωβρίου, δεν σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος αναφορικά με τη ρωσική πρόταση να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος περίπου 30 πολιτικών δυνάμεων της Συρίας.

Το σχέδιο διεξαγωγής του «Εθνικού Συριακού Κογκρέσου» δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί ακόμη, καθώς προσκρούει κυρίως στη συμμετοχή των Κούρδων την οποία δεν επιθυμεί η Άγκυρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Καζακστάν συνομιλίες ειρήνη Συρία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ