Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ετοιμάζει σχέδιο διαχείρισης των φερτών υλικών στον Αξιό - iefimerida.gr

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ετοιμάζει σχέδιο διαχείρισης των φερτών υλικών στον Αξιό

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΙΝΤΙΜΕ NEWS//ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη δημιουργία διαχειριστικού σχεδίου φερτών υλικών για τον ποταμό Αξιό, διερευνούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να προσδιοριστούν τα σημεία από τα οποία θα μπορούν να γίνονται αμμοληψίες, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο πλημμυρών στην περιοχή.

Αυτό έγινε γνωστό, σε σύσκεψη που συγκάλεσε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος υπογράμμισε ότι από το 1932, οπότε έγινε η εκτροπή της εκβολής του Αξιού για να μην υπάρχουν προβλήματα προσχώσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δεν υπήρξε κάποια σοβαρή προσπάθεια για τη διαχείριση των φερτών υλικών στον ποταμό.

«Τα αναχώματα που έχουν κατασκευαστεί εδώ και τόσα χρόνια έχουν σοβαρά προβλήματα, η κοίτη τα ίδια, τα φερτά υλικά τα ίδια» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα ένα διαχειριστικό σχέδιο για το όλο το μήκος του ποταμού, με επικαιροποιημένα στοιχεία τοπογραφικής αποτύπωσης».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι το ποτάμι είναι ένα δυναμικό στοιχείο που αλλάζει κάθε χρόνο μορφή. Συνεπώς, θα πρέπει με τη σημερινή αποτύπωση να προσδιοριστούν οι θέσεις από τις οποίες πρέπει να γίνονται αμμοληψίες.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει και περιβαλλοντική αδειοδότηση για να διευκολύνονται οι διαδικασίες και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. Ζήτησε, άλλωστε, από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες μια εκτίμηση του κόστους της δημιουργίας του σχεδίου, ώστε να διαπιστωθεί αν αυτό μπορεί να καλυφθεί με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, σημείωσε ότι φερτά υλικά έχουν συγκεντρωθεί στις γέφυρες, ενώ δημιουργήθηκαν νησίδες στην κοίτη του ποταμού, που απογυμνώνουν τα αναχώματα και τα χωράφια.

Μετέφερε την αγωνία των κατοίκων της περιοχής όταν φουσκώνει το ποτάμι και υπενθύμισε ότι το 2015, όταν το νερό είχε φτάσει στο χείλος των αναχωμάτων στα Κύμινα και τη Χαλάστρα, υπήρχε κίνδυνος, σε περίπτωση υπερχείλισης, να φτάσει και στους οικισμούς. Για το λόγο αυτό, τόνισε την αναγκαιότητα καθαρισμού του Αξιού από τα φερτά υλικά, έστω και προσωρινά, προτού γίνει το διαχειριστικό σχέδιο.

Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της υποδιεύθυνσης δομών και περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, Δέσποινα Ανταβαλίδου, ανέφερε ότι στον Δήμο Παιονίας, σήμερα υφίστανται τέσσερις αμμολήπτες σε συγκεκριμένο σημείο, που εξακολουθούν και παίρνουν άμμο και δημιουργούν πρόβλημα, καθώς ο Αξιός μετατοπίζεται προς την περιοχή της Μεσιάς και κοντεύει να φτάσει τα αναχώματα.

«Επειδή γίνονται άναρχα οι αμμοληψίες, δημιουργείται το φαινόμενο να χτυπάνε στα τοιχώματα και χάνουμε και γεωργικές εκτάσεις» συμπλήρωσε η βιολόγος και συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Εθνικού Πάρκου, Στέλλα Βαρελτζίδου.

Τελικά, τη δημιουργία του διαχειριστικού σχεδίου φερτών υλικών για τον ποταμό Αξιό ανέλαβε να διερευνήσει η υποδιεύθυνση δομών και περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας. Όπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η κ. Ανταβαλίδου, απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει το σχέδιο είναι η επικοινωνία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να διασαφηνιστεί αν θα γίνει το έργο κατασκευής αναβαθμού στην περιοχή του Άσπρου για αρδευτικούς λόγους.

Η ίδια διευκρίνισε, ότι το έργο αυτό θα είναι καθοριστικό για την μελέτη που θα γίνει στη συνέχεια. Την ανάγκη το όποιο σχέδιο δημιουργηθεί να είναι συμβατό με το σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής του Αξιού που έχει καταρτίσει το αρμόδιο υπουργείο, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Τσοτσόλης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Εθνικού Πάρκου, Θεμιστοκλής Κουϊμτζής, επισήμανε ότι η βιοποικιλότητα του Αξιού είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να προσεχθεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, των Δήμων Δέλτα, Χαλκηδόνας και Παιονίας, της Κτηματικής υπηρεσίας, της περιφερειακής διεύθυνσης δημόσιας περιουσίας κά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ