H αστυνομία του Ιρακινού Κουρδιστάν «οργώνει» τη Σουλεϊμανίγια μετά το διήμερο διαδηλώσεων - iefimerida.gr

H αστυνομία του Ιρακινού Κουρδιστάν «οργώνει» τη Σουλεϊμανίγια μετά το διήμερο διαδηλώσεων

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν σήμερα εξονυχιστικές έρευνες στην πόλη Σουλεϊμανίγια έπειτα από δύο ημέρες ταραχών στην ομώνυμη επαρχία που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου άλλων 200.

Αστυνομικά οχήματα με πολυβόλα, αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων και φορτηγά με κανόνια νερού βρίσκονταν στις κυριότερες διασταυρώσεις της πόλης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά κοντά στην πλατεία Σεράιλ, στο κέντρο της πόλης, όπου χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με διαμαρτυρόμενους, οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε συλλήψεις προσώπων τα οποία υποψιάζονταν ότι βρίσκονταν πίσω από τις διαδηλώσεις.

Στη Ράνια, στη συνοικία Ραπαρίν, 130 χλμ. βόρεια της Σουλεϊμανίγια, όπου χθες πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί, παρά τη μαζική παρουσία δυνάμεων ασφαλείας, και εκτόξευσαν πέτρες εναντίον της έδρας του κόμματος Goran, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Χθες οι διαδηλωτές πυρπόλησαν τα κεντρικά γραφεία του Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (UPK), του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK), της Ισλαμικής Ένωσης και κατέλαβαν το δημαρχείο.

Δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν επίσης σε άλλους δήμους της επαρχίας Σουλεϊμανίγια.

Ο πρωθυπουργός Νεσερβάν Μπαρζανί, ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία, δήλωσε χθες βράδυ στους δημοσιογράφους πως «Η (αυτόνομη κουρδική) περιφέρεια διέρχεται μια δύσκολη περίοδο. Η απογοήτευσή σας είναι κατανοητή και την ακούω».

Είπε πως τάσσεται υπέρ των ειρηνικών διαδηλώσεων «αλλά η βία είναι απαράδεκτη, σας ζητώ να κάνετε ειρηνικές διαδηλώσεις».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ