Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα - iefimerida.gr

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα

Φωτογραφία: Wikipedia
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία ενέκρινε μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, τη μεγαλύτερη εδώ και τρεις δεκαετίες στις ΗΠΑ.

Τα δύο σώματα του κογκρέσου ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς.

Το νομοσχέδιο, που πέρασε με 51 ψήφους υπέρ και 48 κατά, χαρακτηρίζεται από πολλούς ως δώρο προς τους πλούσιους, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί επιμένουν ότι οι σαρωτικές φορολογικές περικοπές για τους μεγάλους ομίλους επιχειρήσεων, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ωφελήσουν την οικονομική ανάπτυξη και θα τονώσουν την απασχόληση.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς προήδρευσε της ψηφοφορίας και λίγο πριν ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα διαδηλωτές στη δημόσια βιβλιοθήκη της Γερουσίας φώναζαν «σκοτώστε το νομοσχέδιο», αλλά τους απομάκρυνε η ασφάλεια του κτιρίου.

Παρά την έγκρισή του από τη Γερουσία, η οποία κανονικά θα ήταν το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας στο Κογκρέσο, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα χρειαστεί να ξαναψηφίσει αργότερα σήμερα, για να εγκρίνει το νομοσχέδιο στο σύνολό του, αφού τρία άρθρα του διαπιστώθηκε ότι παρέβαιναν τους κανόνες για τα δημοσιονομικά και για την έγκρισή τους θα απαιτείτο ενισχυμένη πλειοψηφία (60 ψήφων), όχι απλή.

Τα τρία άρθρα αφορούσαν σε εκπαιδευτικά θέματα. Το ένα από αυτά, συντάκτης του οποίου ήταν ο συντηρητικός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, προέβλεπε για την κατ' οίκον εκπαίδευση των παιδιών από γονείς φοροαπαλλαγές που κανονικά προσφέρονται για ανώτερες σπουδές.

Τα δύο σώματα του Κογκρέσου οφείλουν να εγκρίνουν πανομοιότυπα νομοσχέδια—λέξη προς λέξη—κι έτσι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα χρειαστεί να ψηφίσει ξανά αργότερα μέσα στην ημέρα, ενώ είχε ήδη εγκρίνει το νομοσχέδιο την Τρίτη.

«Και λοιπόν; Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που θα ψηφίσουμε δύο φορές για να μειωθούν οι φόροι», διαβεβαίωσε ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής Κέβιν Μπρέιντι το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία και υπογράψει το κείμενο ο πρόεδρος Τραμπ, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην ημέρα, μετατρέποντάς το σε νόμο του κράτους, η μεταρρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ για τις εταιρείες και τους φορολογούμενους το 2018.

Αναλυτές κάνουν λόγο για μια μείζονα πολιτική νίκη του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ