Bιβλία Τέχνης που ξεχώρισαν μέσα στο 2017 [εικόνες] - iefimerida.gr

Bιβλία Τέχνης που ξεχώρισαν μέσα στο 2017 [εικόνες]

Πηγή φωτογραφίας: independent.co.uk
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τον Anthony Gromley ως τη Frida Kahlo, το Jean Renoir ως το Heath Robinson, το 2017 συνάντησε πληθώρα βιβλίων Τέχνης. Ο συγγραφέας Μichael Glover επέλεξε τα καλύτερα από αυτά.

“Ας βγάλουμε από τη μέση τα ακριβά πρώτα”

Bιβλία Τέχνης που ξεχώρισαν μέσα στο 2017 [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η πιο εντυπωσιακή εμφάνιση από τα βιβλία για την Τέχνη της φετινής χρονιάς ήταν η μελέτη του έργου ενός συγκεκριμένου καλλιτέχνη, τo “Hiroshige: Εκτυπώσεις και Σχέδια”. Η έρευνα του Matthi Forrer για τον αριστοτέχνη επαγγελματία των εικόνων του πλωτού κόσμου, που επηρέασε το Monet, το Cézanne και πολλούς άλλους, έβγαλε στο φως τον εσωτερικό πλούτο του καλλιτέχνη, καθιστώντας το βιβλίο του το πιο εντυπωσιακό της εποχής. Οι αναπαραγωγές δεν θα μπορούσαν να είναι πιο άψογες από πλευράς χρώματος και για τους λάτρεις της πολυτέλειας, το βιβλίο έρχεται σε κουτί με ιαπωνικό στυλ και δέσιμο.


"Άνθη κερασιάς", από το βιβλίο για τον Hiroshige

Το έργο του Roger Ballen, φωτογράφου από τη Νότια Αφρική, επιτέλους παίρνει την προσοχή που του αξίζει, μέσα από το βιβλίο “Ballenesque”, μια θαυμάσια έρευνα που εμπεριέχει όλη την επαγγελματική σταδιοδρομία του καλλιτέχνη.

Όσο για βιβλία με μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα τσέπης, η “Σύγχρονη Τέχνη” της Susie Hodge είναι ένας όμορφος και χρήσιμος οδηγός για το πώς τα μεγάλα έργα τέχνης ασκούν αυτή τη μαγεία πάνω μας. Πώς λειτουργεί ένας πίνακας ζωγραφικής; Τι υπάρχει πίσω από την καλλιτεχνική ορμή; Για την κάθε ζωγραφική που συζητείται, η συγγραφέας επιλέγει με προσοχή τις σωστές λέξεις που περιγράφουν και ταιριάζουν στο κάθε έργο και στην κάθε τεχνοτροπία. Στην περίπτωση ενός σπουδαίου έργου του Rothko, για παράδειγμα, οι λέξεις που επιλέγει είναι πνευματικότητα, στρωματοποίηση, αντιθέσεις, κίνηση, τραγωδία, έκσταση και μοίρα. Με αυτό τον τρόπο ερμηνεύει εν μέρει τεχνικά και εν μέρει ποιητικά την εικαστική τέχνη.

O Αndrew Marr δέχτηκε την πρόκληση της ελαιογραφίας, μετά από ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο το 2013. Έκτοτε, έγραψε το “Σύντομο Βιβλίο Ζωγραφικής”, το οποίο αποτελεί μια ανεπιτήδευτη, ταπεινή και διασκεδαστική ματιά σε θέματα όπως το γούστο, τη δημιουργικότητα και την ομορφιά.

Bιβλία Τέχνης που ξεχώρισαν μέσα στο 2017 [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Aπό το "Σύντομο Βιβλίο Ζωγραφικής" του Andrew Marr

Για μια πιο εκτεταμένη κι επιστημονική ματιά σχετικά με τη δημιουργία και την εξέλιξη της ζωγραφικής, καθώς επίσης και όλα τα ακανθώδη ζητήματα γύρω από την αναπαράσταση μιας εικόνας, μην παραβλέψετε το βιβλίο “Τι είναι η ζωγραφική;” του Julian Bell, ενός ανθρώπου που είναι τόσο εξαιρετικός ζωγράφος όσο και συγγραφέας.

Bιβλία Τέχνης που ξεχώρισαν μέσα στο 2017 [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Το νέο βιβλίο του Julius Bryant “Σχεδιάζοντας το Victoria&Albert Museum: Το Μουσείο ως Έργο Τέχνης” αναδεικνύει τη δημιουργία ενός ολόκληρου θεσμού, αφιερωμένου στην ιδέα του ζευγαρώματος των τεχνών και των επιστημών. Κάθε κομμάτι του κτηρίου εξετάζεται: οι σκάλες, οι χώροι εστίασης, οι αίθουσες ζωγραφικής. To βιβλίο εξετάζει το ότι όλα προορίζονται για να λειτουργούν ως ενιαίο σύνολο, κι όχι ως επιμέρους, ανεξάρτητα τμήματα.


Φωτογραφία από το "Σχεδιάζοντας το Victoria&Albert Museum" του Julius Bryant

Bιβλία Τέχνης που ξεχώρισαν μέσα στο 2017 [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Tέλος, εάν είστε οπαδοί της Frida Kahlo, αυτό είναι το κατάλληλο βιβλίο για εσάς: “Frida, η ιστορία της ζωής της” από τη Vanna Vinci. Με έναν ονειροπόλο και σουρρελιστικό τρόπο, η συγγραφέας παρουσιάζει τη ζωή της Kahlo, ενώ οι εικονογραφήσεις δίνουν την αίσθηση πως κολυμπούν κι επιπλέουν στις σελίδες του βιβλίου. Ένα ακόμα εξαιρετικό βιβλίο για τη σπουδαία ζωγράφο, από τις ίδιες εκδόσεις, είναι το “Η Κρυμμένη Frida Kahlo: Χαμένα, κατεστραμμένα και λιγότερο γνωστά έργα” της Helga Prignitz-Poda, στο οποίο παρουσιάζονται όλα εκείνα τα έργα τα οποία εξαφανίστηκαν ή κρύφτηκαν στο σκοτάδι.


Το βιβλίο "Η Κρυμμένη Frida Kahlo: Χαμένα, κατεστραμμένα και λιγότερο γνωστά έργα" της Helga Prignitz-Poda

Πηγή: independent.co.uk

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ