Το στιλ του Εμανουέλ Μακρόν που ξετρελαίνει: Εδωσε συνέντευξη... περπατώντας [εικόνες]

Ανέτρεψε ακόμη και τον τρόπο που δίνει συνέντευξη στην τηλεόραση ένας πρόεδρος Δημοκρατίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε συνέντευξη στο δεύτερο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης ...περπατώντας μέσα στο προεδρικό μέγαρο, ή μένοντας όρθιος στο γραφείο του.


Είναι παρελθόν η παραδοσιακή συνέντευξη του προέδρου, στο γραφείο, με δύο ή τρεις δημοσιογράφους απέναντί του να απαντάει σε προκαθορισμένα θέματα, λουσμένος με τα τεχνητά τηλεοπτικά φώτα. Ο Μακρόν αυτή τη φορά άφησε άφωνο το τηλεοπτικό κοινό αφού πήρε τον δημοσιογράφο από το χέρι και τον ξενάγησε στα παρασκήνια του προεδρικού μεγάρου, με φυσικό φωτισμό από τον χώρο.


Τον πήγε πρώτα στο πράσινο Σαλόνι, το δωμάτιο που βρίσκεται δίπλα στο γραφείο του. Στη συνέχεια τον πήγε ως το Σαλόνι των πορτρέτων, όπου κάνει συνήθως γεύματα. Οι δυό τους έφτασαν ως το χολ του προεδρικού μεγάρου, συζητώντας.


Με ένα στιλ απόλυτης αισθητικής, επί 40 λεπτά, ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για τον τρόπο που εκείνος οραματίζεται την άσκηση της εξουσίας:


«Ο ρόλος που έχει σήμερα η Γαλλία είναι αυτός που επέλεξαν οι Γαλλίδες και οι Γάλλοι. Επιλέγοντας τον περασμένο Μάιο να εκλέξουν έναν πρόεδρο 39 ετών, ο οποίος δεν είχε ποτέ του κόμμα, τον οποίο κανένας δεν γνώριζε, ο οποίος ερχόταν από το πουθενά, έκαναν κάτι που καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι «σε κάθε λεπτό που περνάει θα δίνω στο εξής την αναγκαία βαρύτητα».


Δεν είναι βέβαια ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που κάνει επανάσταση στην επικοινωνία. Πρώτος o Φρανσουά Μιτεράν είχε επιλέξει να δώσει συνέντευξη, καθισμένος σε μια γωνία τραπεζιού, στην τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «Σας ενδιαφέρει Κύριε Πρόεδρε». Ηταν τον Απρίλιο του 1981, στο κανάλι TF1. Τριάντα δύο χρόνια αργότερα, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε όρθιος στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Laurent Delahousse, περπατώντας χαλαρά στο προεδρικό μέγαρο. Αφού έκαναν τον γύρο του παλατιού του Ελιζέ, ο Μακρόν άφησε τον δημοσιογράφο στο χολ και τον αποχαιρέτισε.


Πρόλαβε στα 40 λεπτά ερωτήσεων να απαντήσει για όλα: για το Κλίμα, τις θέσεις εργασίας, τις γαλλο-αμερικανικές σχέσεις και την Συρία. Ειδικότερα, δήλωσε ότι ο πόλεμος εναντίον του ισλαμικού κράτους «θα κερδηθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου». Μετά την αποχώρηση των τζιχαντιστών από την Συρία «ο Ασαντ θα είναι εκεί, και θα πρέπει να μιλήσουμε μαζί του και με τους εκπροσώπους του». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο πρόεδρος της Συρίας «θα πρέπει να απαντήσει για τα εγκλήματά του ενώπιον του λαού του και ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης».


Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε και για πιο προσωπικά θέματα, επτά μήνες μετά την εκλογή του η οποία, όπως είπε, «κατέπληξε τον κόσμο». Δήλωσε επίσης ότι «κοιμάται λίγο», ότι βρίσκει χρόνο να απαντάει στα SMS τη νύχτα, ότι «νιώθει λίγο μοναξιά στην άσκηση της εξουσίας», ότι διαβάζει τα πάντα που γράφονται για εκείνον και για την κυβέρνησή του, αλλά «σχολιάζει ελάχιστα», καθώς και ότι ως πρόεδρος κρατάει τις υποσχέσεις του.


«Κάνω όλα όσα είπα, εδώ και πολλά χρόνια αυτό δεν είχε συμβεί», δήλωσε ο Μακρόν, ο οποίος επαίνεσε το δικό του « leadership ».


Με την εμφάνισή του αυτή στη γαλλική τηλεόραση είναι προφανές ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να έρθει σε ρήξη με τις συνήθειες «του παλιού πολιτικού κόσμου», όπως έχει πει πολλές φορές. Απλός, σαν ένας άνθρωπος που περπατάει στο παλάτι του, αλλά ταυτόχρονα ένας δημοκρατικός μονάρχης για τον οποίο «ο λαός του» και «η χώρα του» «θα πρέπει να ξαναβρούν την γαλλική μοίρα». Εκείνος και η μοίρα, συνοπτικά, όπως σχολίασε η γαλλική Le Monde.

Ανεβαίνει σε δημοτικότητα!

Ολα αυτά τη στιγμή που για πρώτη φορά στα γαλλικά χρονικά η δημοτικότητα του Μακρόν ανεβαίνει αντί να συρρικνώνεται, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Ifop» για λογαριασμό της εφημερίδας «Journal du Dimanche».
Το 52% των Γάλλων εκφράζουν θετική άποψη για τον Εμανουέλ Μακρόν-αύξηση έξι ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ανάλογη δημοσκοπική ανατροπή δεν την έχει καταφέρει ούτε ένας από τους προκατόχους του.


Πού μπορεί να οφείλεται αυτή η δημοσκοπική ανατροπή; Αν και τα γαλλικά ΜΜΕ δεν επεξηγούν τους λόγους που πιθανότατα εκτόξευσαν την δημοφιλία του, ο ίδιος παραδέχθηκε σε χθεσινή του συνέντευξη στο γαλλικό δίκτυο «France 2» ότι κοιμάται ελάχιστα γιατί θέλει να κάνει πράξη τα όσα έχει υποσχεθεί στους Γάλλους πολίτες. Κι ενώ το επιτελείο του Μακρόν απολαμβάνει την δημοσκοπική άνοδο του Γάλλου ηγέτη, οι σφοδροί του πολέμιοι καραδοκούν στη γωνία...

Ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά δημοφιλίας

Αλλά και μια δεύτερη δημοσκόπηση, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου, από την Odoxa, πάνω από ένας Γάλλος στους δύο θεωρεί τον Εμανουέλ Μακρόν «έναν καλό πρόεδρο» και τον Εντουάρ Φιλίπ «έναν καλό πρωθυπουργό».
Πρόκειται για ένα δώρο Χριστουγέννων, έγραψαν τα γαλλικά ΜΜΕ, αφού η εκτίναξη της δημοφιλίας του Μακρόν συμπαρασύρει και την δημοφιλία του κατά τα άλλα ...άνευρου πρωθυπουργού του.
Το 54% των ερωτηθέντων εκτίμησαν ότι ο γάλλος πρόεδρος «είναι καλός πρόεδρος Δημοκρατίας», και αυτό σημαίνει άνοδο κατά 9 μονάδες. Το εκπληκτικό είναι ότι η δημοτικότητα Μακρόν ανεβαίνει τόσο στους οπαδούς της Δεξιάς (70%, ήτοι άνοδος 15 μονάδες) όσο και στους οπαδούς της Αριστεράς (45% ήτοι άνοδος 9 μονάδες). Ο Μακρόν προσελκύει ακόμη και τους ακροδεξιούς αφού το 25% των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου εκτιμούν ότι είναι «ένας καλός πρόεδρος», ήτοι άνοδος 6 μονάδες.
Σύμφωνα με τον δημοσκόπο Emmanuel Rivière αυτή η αύξηση της δημοτικότητας οφείλεται σε τρεις λόγους. Πρώτον, στον σεβασμό στις προεκλογικές δεσμεύσεις. «Αντίθετα με τους προκατόχους του, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν κάνει άλλα μετά τις εκλογές», εξηγεί. Δεύτερον, γιατί είναι πανταχού παρών στην διεθνή σκηνή. «Απέκτησε το status του διεθνούς ηγέτη και αυτό αρέσει στους Γάλλους. Κάνει την εικόνα της Γαλλίας να λάμπει στον κόσμο». Τέλος, ο γάλλος πρόεδρος είχε πάντα ψηφοφόρους από όλο το πολιτικό φάσμα, οι οποίοι εξακολουθούν να τον στηρίζουν. «Εξελέγη χάρη στη στήριξη της Δεξιάς και της Αριστεράς», αναφέρει ο δημοσκόπος.

Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση για το χλιδάτο πάρτι γενεθλίων σε πύργο

Ο Μακρόν μαζί με την σύζυγό του Μπριζίτ, τα παιδιά και τα εγγόνια της, πραγματοποίησε το Σάββατο πάρτι για τα γενέθλιά του σε κάστρο στην Κοιλάδα του Λίγηρα.

Στο παραμυθένιο κάστρο Σαμπόρ ο Μακρόν πραγματοποίησε το Σάββατο πάρτι για τα 40στά γενέθλιά του (θα γίνει 40 Μαΐων την ερχόμενη Πέμπτη). Περιστοιχισμένος από την 64χρονη συζύγό του, Μπριζίτ, τα παιδιά και τα εγγόνια της, ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, μετά τον Ναπολέοντα, γιόρτασε τα γενέθλιά του σε ένα από τα 440 πολυτελή δωμάτια του κάστρου, που κτίστηκε πριν από 500 χρόνια περίπου από τον βασιλιά Φραγκίσκο τον Α' και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Όμως, αν και το Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε πως το χλιδάτο πάρτι γενεθλίων του Γάλλου προέδρου αλλά και η διαμονή του ίδιου και της οικογένειάς του στο κάστρο πληρώθηκαν από τον ίδιο και την Μπριζίτ Μακρόν, η αντιπολίτευση άσκησε δριμεία κριτική στο Γάλλο πρόεδρο.

«Ποιος είναι ο βασιλιάς;», αναρωτήθηκε στο Twitter o Λιονέλ Λουκά, πρώην βουλευτής των Ρεπουμπλικανών ενώ η βουλευτής των Πρασίνων, Εσθέρ Μπενμπασά, τόνισε ότι η άφιξη του Μακρόν στο κάστρο την Παρασκευή συνέπεσε με την ανακοίνωση της κυβέρνησής του πως δεν θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

Το πρωτοκλασάτο στέλεχος της Αριστεράς και ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν Λικ Μελανσόν, ανέφερε πως είναι «παράξενο» για τον Γάλλο πρόεδρο να θέλει να κάνει πάρτι σε ένα βασιλικό κάστρο.

Ο Μακρόν πραγματοποίησε επίσκεψη μαζί με την σύζυγό του και στον ζωολογικό κήπο του Μποβάλ, που βρίσκεται κοντά στο κάστρο Σαμπόρ. Στις 4 Δεκεμβρίου, η "Πρώτη Κυρία" της Γαλλίας βάφτισε την Yuan Meng, ένα θηλυκό πάντα που φιλοξενείται στον ζωολογικό κήπο και είναι το πρώτο πάντα που έχει γεννηθεί σε γαλλικό έδαφος.

Όπως επισημάνθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν νοίκιασε μια αίθουσα του κάστρου με δικά του χρήματα, όχι με χρήματα των Γάλλων φορολογούμενων. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους πολιτικούς του αντιπάλους, ιδιαίτερα στην άκρα Αριστερά και την άκρα Δεξιά, να καταγγείλουν αυτή τη «μοναρχική εκτροπή» του. «Esprits chagrins» τους αποκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους, «επαγγελματίες γκρινιάρηδες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ