ΗΠΑ-Κίνα-Ιαπωνία «στήνουν στη γωνία» τον Σόιμπλε για την Ελλάδα - iefimerida.gr

ΗΠΑ-Κίνα-Ιαπωνία «στήνουν στη γωνία» τον Σόιμπλε για την Ελλάδα

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Με την πλάτη στον τοίχο» αναμένεται να βρεθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών Τραπεζιτών του G20 που θα γίνει το Σάββατο στην Πόλη του Μεξικού, καθώς ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κίνα σχηματίζουν κοινό μέτωπο.

Ο λόγος για την «μετωπική» που πρόκειται να συμβεί στο Μεξικό δεν είναι άλλος από την Ελλάδα. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και η Κίνα με την Ιαπωνία θεωρούν υπερβολική την εμμονή του Βερολίνου στην προστασία της τσέπης των «εγκρατών και δουλευταράδων» Γερμανών φορολογουμένων.

Στο πλευρό των τριών χωρών φαίνεται ότι συντάσσεται και η μεγάλη κυρία του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ η οποία θεωρεί πως η Γερμανία δεν πράττει όσα οφείλει προκειμένου η ζώνη του ευρώ να ξεπεράσει την κρίση χρέους, αλλά παράλληλα ζητά και μεγαλύτερη συμμετοχή από τις ΗΠΑ και τα άλλα μέλη του Ταμείου.

Η ευρωζώνη, η οποία ανακοίνωσε πρόβλεψη για συρρίκνωση του κοινού ΑΕΠ κατά 0,3% και το πρώτο τρίμηνο του 2012, προσέρχεται στη σύνοδο του G20 με αίτημα την αύξηση των χορηγήσεων των αμερικανικών και ασιατικών κυβερνήσεων στο ΔΝΤ, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση χρέους.

Φυσικά η απάντηση από τα άλλα μέλη αναμένεται να είναι αρνητική προς το παρόν καθώς θεωρείται πως υπάρχουν γενναία περιθώρια αύξησης της «δύναμης πυρός» της Ένωσης.

Το μήνυμα που θα στείλουν οι εταίροι του Ταμείου είναι σαφές: «Και οι Αμερικανοί και Ασιάτες φορολογούμενοι έχουν ψυχή» και δεν μπορούν να επιβαρύνονται οι άλλοι λαοί για τη διάσωση της Ελλάδας για να μην επιβαρυνθούν οι Γερμανοί ή οι Ολλανδοί φορολογούμενοι.

Φυσικά η ευρωζώνη θα αντιτείνει πως μέσα από το πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας θα οφελειθούν και οι πιστωτές της μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ασιατικές και αμερικανικές τράπεζες. Συνεπώς είναι ένα win-win game για όλους.

Άκαμπτη στάση απο τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες και οι Βραζιλιάνοι είναι πιο φιλικά διακείμενοι προς την ευρωζώνη και υπο προϋποθέσεις θα έβαζαν το χέρι στην τσέπη, αν φυσικά η ίδια η ευρωζώνη έπαιρνε τα αναγκαία μέτρα.

Ωστόσο άκαμπτη στάση φαίνονται να εμφανίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες όπως φαίνεται απορρίπτουν κάθε ιδέα νέας αυξημένης συμμετοχής στο Ταμείο.

Τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν αντίρρηση περί αυτού, αλλά το Βερολίνο δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη Τρίτη είχε κάνει λόγο για 13 δισ. ευρώ συν 10 δισ. από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, που είχε εγκριθεί το Μάιο του 2010 και δεν εκταμιεύθηκαν. Η Κριστίν Λαγκάρντ, όμως, απάντησε ότι «σημαντική συμμετοχή» σημαίνει πολλά πράγματα.

«Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα έχει υπόψη του το συνολικό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αλλά και επιπλέον ζητήματα, όπως είναι η διαμόρφωση ενός ικανού φράγματος πυρός για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, που θα περιλαμβάνει το EFSF και το ESM, που δεν έχει ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί», είπε η κ. Λαγκάρντ.

Η βασική διαφορά μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων εδράζεται κυρίως στη συνδρομή της ευρωζώνης στη συνολική δύναμη πυρός για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν 200 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ευρώπη από μόνη της μπορεί άνετα να εξασφαλίσει 500 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ