Τσίπρας: Θα αλλάξουμε τρόπο εκλογής αρχιμουφτή, όχι όμως επειδή το ζήτησε ο Ερντογάν - iefimerida.gr

Τσίπρας: Θα αλλάξουμε τρόπο εκλογής αρχιμουφτή, όχι όμως επειδή το ζήτησε ο Ερντογάν

Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες -Φωτογραφία: Aris Oikonomou/SOOC

Ως προπομπός για τις πρωτοβουλίες που ετοιμάζεται να λάβει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση- για τη μειονότητα στη Θράκη- ήρθαν οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου αναφορικά με την εκλογή αρχιμουφτή από τη μουσουλμανική μειονότητα.

Σε επίσημη επιβεβαίωση προχώρησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής ανέφερε: «Αυτή τη συζήτηση η κυβέρνηση την έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό στο εσωτερικό της. Είναι αντικειμενική ανάγκη και δεν αφορά τον Τούρκο Πρόεδρο και πρέπει να επεκταθεί δημοσιά και ανοικτά με τη μειονότητα. Με τη μουσουλμανική μειονότητα που είναι τριφυλους προέλευσης».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε, λέγοντας ότι ήδη έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες, στην κατεύθυνση μεταρρυθμίσεων που έχουν να κάνουν με την εργασία, την αύξηση του βιωτικού επιπέδου και αναφέρθηκε στη σαρία.

Για να συμπληρώσει ότι «η συζήτηση αφορά το πως μπορούμε να αμβλύνουμε αντιθέσεις και αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε. Να φτάσουμε στο σημείο εκείνο που αυτούς που αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες η πολιτεία , δεν θα τους αμφισβητεί μέρος της μειονότητας».

«Eπίσημες ανακοινώσεις μόλις καταλήξουμε»

Στο μεταξύ, κυβερνητικό στέλεχος σχολιάζει ότι η κυβέρνηση μελετά μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και την υποστήριξη της μειονότητας, διευκρινίζοντας στο Iefimerida ότι «επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μόλις καταλήξουμε».

Δεν υπάρχει διάσταση Κοτζιά-Γαβρόγλου

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο ,τέλος, αρνούνται τα περί διάστασης Κοτζιά – Γαβρόγλου λέγοντας ότι όσα είπε ο κ. Κοτζιάς ότι «δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία» εντάσσονται στο ότι πρόκειται για θέματα της ελληνικής κυβέρνησης που δεν θα διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία.

Τι είχε δηλώσει ο Γαβρόγλου

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου δήλωσε νωρίτερα - μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη Ερντογάν ότι «θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων».

Οπως διευκρίνισε δε, «το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί -και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις- είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος. Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην Πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωνε ότι «δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία».

Τί είχε πει ο Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, κατά την διάρκεια της κοινής με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα συνέντευξης Τύπου στο μέγαρο Μαξίμου είχε δηλώσει:

«Υπάρχει, επίσης, το θέμα της Μουφτίας. Ο αρχιμουφτής βλέπουμε ότι είναι ένας διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η Συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι ο επικεφαλής Μουφτής πρέπει να εκλέγεται. Στην Τουρκία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. Και η Ιερά Σύνοδος πρέπει να έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών για να μπορεί να εκλέξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Και όταν υπήρξε μείωση του αριθμού των μελών της Ιεράς Συνόδου, έστειλα μήνυμα προς τον Πατριάρχη και του είπα «υποδείξτε μου ονόματα ιερωμένων, στους οποίους θα δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια, ούτως ώστε να αποτελέσουν μέλη της Ιεράς Συνόδου». Από επτά που ήταν, ύστερα από τις υποδείξεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, η Ιερά Σύνοδος έχει τώρα 17 μέλη, δηλαδή μπορεί να εκλέξει νέο Πατριάρχη».

Και λίγο αργότερα διευκρίνιζε ότι διατυπώνει παράκληση προς την ελληνική κυβέρνηση.

«Πριν από όλα, στη Δυτική Θράκη, στο ζήτημα του αρχιμουφτή, του αν είναι εκλεγμένος ή διορισμένος. Κατά τη γνώμη μου συνιστά μια σοβαρή πληγή και πιστεύω ότι ο αξιότιμος Πρωθυπουργός θα μεριμνήσει για την επίλυση και τη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος. Βεβαίως αυτό είναι σαφές ότι αποτελεί ένα εσωτερικό θέμα της χώρας, δεν διαφωνούμε. Αλλά αν μας δίνεται η άδεια, προφανώς και μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας. Διότι εμείς εμπιστευόμαστε τη γείτονα χώρα και γι΄ αυτό δείχνουμε το ενδιαφέρον μας για το εσωτερικό της Δίκαιο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας αρχιμουφτής Θράκη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ