Ορατό ενδεχόμενο ρήξης στην ΕΕ για το προσφυγικό -Ποιοι θέλουν συμφωνία, ποιοι δεν θέλουν ούτε έναν πρόσφυγα - iefimerida.gr

Ορατό ενδεχόμενο ρήξης στην ΕΕ για το προσφυγικό -Ποιοι θέλουν συμφωνία, ποιοι δεν θέλουν ούτε έναν πρόσφυγα

Ορατό ενδεχόμενο ρήξης στην ΕΕ για το προσφυγικό / AP Photo/Olivier Matthys
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το προσφυγικό, το άσυλο και ο σεβασμός της ενδοκοινοτικής αλληλεγγύης, αναδεικνύονται για μιαν ακόμη φορά σε μείζον θέμα συνεννόησης και συνοχής μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. Σε μια διεθνή συγκυρία, μάλιστα, που η Ευρώπη κάθε άλλα παρά σε «ήρεμα νερά» πλέει.

Υπό την σκιά της επίμαχης επιστολής του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πολωνού Ντόναλντ Τούσκ, οι πολύωρες διαπραγματεύσεις επί του πιεστικού προβλήματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την εντός της ΕΕ κατανομής των προσφύγων, κατά την πρώτη μέρα των Εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αποδείχθηκαν άκαρπες. Στους κύκλους της Συνόδου Κορυφής, μάλιστα, δεν έλειψαν και τα περίπου δημόσια σχόλια ότι «είναι ιστορικό παράδοξο ο Τούσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, χώρας που κατέστησε την «Αλληλεγγύη» παγκόσμιο σύμβολο και τρόπο ζωής, να εμφανίζεται τώρα υπέρμαχος της απομόνωσης, της εθνικής περιχαράκωσης και της αδιαφορίας για την τύχη εκατομμυρίων δυστυχισμένων ανθρώπων....

Στην Σύνοδο, καταγράφηκαν με έντονο τρόπο οι αξεπέραστες διαφορές και εμμονές, κυρίως από τις χώρες του Βίζεγκραντ (Πολωνία,Τσεχία,Ουγγαρία κι Σλοβακία), έναντι μιας υπό διαμόρφωσης κοινής στάσης των υπολοίπων χωρών-μελών, εναρμονιζόμενες πλήρως στην άποψη Τούσκ, ότι το σχέδιο της Κομμισιόν για την ενδοευρωπαϊκή κατανομή των προσφύγων βάσει ποσοστώσεων, είναι αποτυχημένο, μη λειτουργικό και απαράδεκτο.

Τα εξ Ανατολικής Ευρώπης μέλη δεν θέλουν ούτε έναν πρόσφυγα
Τα εξ Ανατολικής Ευρώπης προερχόμενα (και νεότερα) μέλη της ΕΕ, εμφανίσθηκαν ενωμένα και αποφασισμένα να μην υπακούσουν στις αποφάσεις της πλειοψηφίας της Ένωσης και να μην δεχθούν ούτε έναν πρόσφυγα στα εδάφη τους. Όπως, μάλιστα, δήλωσε προκλητικά ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις «δεν πρόκειται να αφήσουμε την πλειοψηφία να επιβάλει την υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων». Ο Τσέχος πρωθυπουργός, χαρακτήρισε την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα για επείγουσα ανάγκη εφαρμογής των συμφωνηθέντων και επίδειξης αλληλεγγύης, εκ μέρους των υπολοίπων χωρών, προς τις κυρίως δοκιμαζόμενες από τις προσφυγικές εισροές χώρες (κυρίως Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία) ως «αρκετά επιθετική».

Η Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι και αρκετοί ηγέτες ακόμη ζήτησαν να εφαρμοστεί από όλες τις χώρες η συμφωνία για την υποδοχή προσφύγων, ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εμφανίστηκε εξοργισμένος για την προσπάθεια χωρών του Βίζεγκραντ να παρακάμψουν την πλειοψηφία της ΕΕ. «Αν επιτραπεί αυτό, η ΕΕ θα γίνει ένα κατάστημα όπου ο καθένας αγοράζει αυτό που του ταιριάζει», είπε. Η κριτική του είχε στόχο κυρίως τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν: «Αυτό που κάνει ο Όρμπαν εδώ είναι ντροπή» συμπλήρωσε. Κι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν η υποχρέωση υποδοχής βάσει ποσοστώσεων με την ψήφο της πλειοψηφίας – κάτι που προσπαθεί να αποφύγει ο Τουσκ, για να μην επέλθει διχασμός όπως έγινε σε μια παρόμοια ψηφοφορία το 2015.

Πρόοδο είδε η Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι διαπιστώθηκε πρόοδος όσον αφορά στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, κυρίως μέσω του Συμφώνου για τους Πρόσφυγες με την Τουρκία και της συνεργασίας με τη Λιβύη. Ωστόσο, πρόσθεσε πως χρειάζεται να υπενθυμιστεί η«διάσταση της αλληλεγγύης»: «Κατέστησα ιδιαίτερα σαφές ότι δεν είμαι ικανοποιημένη με το γεγονός ότι δεν εφαρμόζονται οι κανόνες που έχουμε», είπε.

Τσίπρας: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα ΕΕ-Τουρκίας
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, παράλληλα με το πιεστικό αίτημα να γίνουν σεβαστές οι συμφωνίες εγκατάστασης προσφύγων με ποσοστώσεις σε όλες της χώρες μέλη της ΕΕ επειδή «η κατάσταση στις χώρες υποδοχής, Ελλάδα Ιταλία και Ισπανία, έχει ήδη λάβει εκρηκτικές και επικίνδυνες διαστάσεις», σημείωσε ότι στο επίκεντρο της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, βρέθηκε το προσφυγικό και η τήρηση των συμφωνηθέντων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν σήμερα, με καιρικές συνθήκες που δεν ευνοούν τις προσφυγικές εισροές από θαλάσσης, τα ελληνικά νησιά αλλά και τα ιταλικά και ισπανικά εδάφη στα οποία καταφθάνουν πρόσφυγες, ασφυκτιούν, όταν ο χειμώνας περάσει η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου, αν και οι άλλες χώρες της ΕΕ δεν δεχθούν το (συμφωνημένο) τίμημα της φιλοξενίας, αναλογικά και με ποσοστώσεις, σημαντικού αριθμού προσφύγων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ προσφυγικό ΕΕ ρήξη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ