Επίπεδο διαβίωσης: Οι πλούσιοι, οι φτωχοί και οι μικρομεσαίοι της ΕΕ - iefimerida.gr

Επίπεδο διαβίωσης: Οι πλούσιοι, οι φτωχοί και οι μικρομεσαίοι της ΕΕ

Στο 77% του ευρωπαϊκού  μέσου όρου η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα/ Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες ανισότητες στο επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών στην Ευρώπη είναι γνωστό και δεν χρειάζεται δείκτες και στατιστικές για να το αντιληφθεί κάποιος.

Η αποτύπωση όμως σε έναν χάρτη δείχνει παραστατικά το μέγεθος των ανισοτήτων. Από 53% έως 132% κυμαίνεται η κατά κεφαλήν πραγματική ατομική κατανάλωση στις χώρες της Ευρώπης.

Η κατά κεφαλήν Πραγματική Ατομική Κατανάλωση (ΠΑΚ) αποτελεί έναν δείκτη για το πραγματικό επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Δέκα χώρες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Δέκα κράτη-μέλη κατέγραψαν κατά κεφαλήν Πραγματική Ατομική Κατανάλωση πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2016.

Το υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (32% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ). Η Γερμανία και η Αυστρία ήταν περίπου στο 20% πάνω από τον μέσο όρο, ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία, οι οποίες κατέγραψαν επίπεδα μεταξύ 10% και 15% υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Δεκατρείς χώρες με απόκλιση έως και 30% κάτω από τον μέσο όρο

Δεκατρείς χώρες κινούνται μεταξύ του μέσου όρου και μέχρι 30% κάτω από αυτόν. Στην Ιταλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο τα ποσοστά είναι 10% λιγότερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Στην Ισπανία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα το ΠΑΚ κινείται μεταξύ 10% και 20% κάτω από τον μέσο όρο.

Στην Τσεχία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία την Πολωνία και την Εστονία η Πραγματική Ατομική Κατανάλωση το 2016 ήταν μεταξύ 20-30% κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Πέντε χώρες με τη χαμηλότερη Πραγματική Ατομική Κατανάλωση

Πέντε χώρες μέλη κατέγραψαν ΠΑΚ που κινήθηκε κάτω από το 30% του μέσου όρου και πρόκειται για τη Λετονία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία (μεταξύ 30%-40%) και την Κροατία και τη Βουλγαρία (πάνω από 40%).

Επίπεδο διαβίωσης: Οι πλούσιοι, οι φτωχοί και οι μικρομεσαίοι της ΕΕ | iefimerida.gr 0

Στον χάρτη με το γκρι χρώμα φαίνονται οι χώρες που έχουν τη μικρότερη κατά κεφαλή πραγματική κατανάλωση, με το ανοιχτό γαλάζιο οι χώρες που έχουν απόκλιση κοντά στο 30% (κατηγορία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα) και με το σκούρο μπλε οι χώρες με την κατανάλωση άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΚ Eurostat επίπεδα διαβίωσης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ