Επιμένει ο εισαγγελέας Εφετών: Θέλει εδώλιο για τους 6 εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ - iefimerida.gr

Επιμένει ο εισαγγελέας Εφετών: Θέλει εδώλιο για τους 6 εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιμένει ο εισαγγελέας εφετών με την νέα πρόταση του για την παραπομπή σε δίκη των έξι μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

Η υπόθεση αφορά την δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος των μελών του ΤΑΙΠΕΔ για το αδίκημα της απιστίας, που αφορά κατά το κατηγορητήριο την μη επωφελή αξιοποίηση των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν σε αυτό.

Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή τους ή μη έχε,ι ωστόσο, το Συμβούλιο Εφετών, υπό νέα σύνθεση αυτή τη φορά, αφού η υπόθεση κρίνεται εκ νέου.

Και αυτό γιατί μετά την πρώτη δικαστική κρίση, είχε υποβληθεί αίτημα αναίρεσης στον Άρειο Πάγο το οποίο έγινε δεκτό ενώ είχε προηγηθεί η θέση των Βρυξελλών να μην γίνει κατηγορία σε βάρος τους.

Αποτέλεσμα ήταν να "επιστρέψει" η δικογραφία στην Εισαγγελία Εφετών και να χρεωθεί εκ νέου στον κ. Καραφλό.

Η νέα πρόταση -σύμφωνα με πληροφορίες -αριθμεί 130 σελίδες.

Μεταξύ των προσώπων που είναι αντιμέτωπα με την κακουργηματικού βαθμού κατηγορία είναι τρεις Ευρωπαίοι τεχνοκράτες οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου, της επίμαχης περιόδου, με συμβουλευτικό αντικείμενο εργασίας. Η δίωξη σε βάρος τους αλλά και η παραπομπή τους σε δίκη με το αναιρεθέν βούλευμα, έχει προκαλέσει ενόχληση στις Βρυξέλλες αλλά και στις χώρες καταγωγής τους Ιταλία, Ισπανία και Σλοβακία. Οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι, ο Ιταλός και ο Ισπανός, έχουν διατελέσει επικεφαλής των Κτηματικών Υπηρεσιών των χωρών τους, ενώ ο Σλοβάκος πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Σλοβακίας.

Στην αναίρεση κατά του βουλεύματος που έκανε δεκτή ο Άρειος Πάγος, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων επικαλούνταν κυρίως διάταξη του 2016 η οποία ορίζει ότι: «Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Ο φάκελος της δικογραφίας αφορά τα 28 ακίνητα, μεταξύ των οποίων πέντε κτίρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτίρια ΔΟY και πέντε κτίρια της Αστυνομίας, που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωση τους (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια.

Η συναλλαγή, που ελέγχθηκε από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς μετά από μηνυτήρια αναφορά δικηγόρων του Πειραιά, ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και αφορά δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό Δημόσιο και δυο αναδόχους (Eurobank Properties, ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατομμύρια ευρώ ενώ το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τους Εισαγγελείς Διαφθοράς που άσκησαν τη δίωξη για την υπόθεση, η επίμαχη διαδικασία αποδείχθηκε ασύμφορη με απειλή οικονομικής ζημιάς του Δημοσίου. Οι εισαγγελείς έκριναν πως οι έξι εμπειρογνώμονες θα μπορούσαν «λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους» να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων συναλλαγής, ώστε η αξιοποίηση των ακινήτων να καταστεί συμφέρουσα, πλην όμως δεν το έπραξαν «και γνωμοδότησαν ομόφωνα ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ