Το προσφυγικό διχάζει και τον ΣΥΡΙΖΑ -Ο νόμος που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το άσυλο

Στα δύο απειλεί να «σπάσει» την ΕΕ το πακέτο προτάσεων Τουσκ για το προσφυγικό καθώς πέρα από κάθε πλαίσιο αλληλεγγύης και κοινών δεσμεύσεων ο Πολωνός αξιωματούχος της ΕΕ επί της ουσίας ενθαρρύνει «μονομερείς» ή κινήσεις «εκτός συμφωνιών» όπως αυτές στις οποίες προχώρησαν οι χώρες τη ομάδας του Βίζεγκραντ όταν –αγνοώντας- τη συνολική Ευρωπαϊκή στάση, έκλεισαν μονομερώς τα σύνορά τους στους πρόσφυγες.

Την ώρα όμως που ο Έλληνας πρωθυπουργός ετοιμάζει ενόψει Βρυξελλών απαντήσεις για το Βερολίνο σχετικά με εκείνους που κατάφεραν να ταξιδέψουν από Ελλάδα σε Γερμανία με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, ετοιμάζεται την ίδια ώρα να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του την προφορική συναίνεση Ερντογάν, να αποδέχεται επιστροφές στην Τουρκία προσφύγων και μεταναστών από την Ελληνική ενδοχώρα. Προσδοκά έτσι ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι θα καταφέρει να κάμψει τις Ευρωπαϊκές αντιρρήσεις –κυρίως των Γερμανών- για παραμονή προσφύγων μόνο στα νησιά, μέχρι την τελική εκδίκαση των αιτήσεων ασύλου.

Ωστόσο η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέο νόμο για το άσυλο αναμένεται να χωρίσει στα δύο το κόμμα, καθώς όπως προκύπτει από τα όσα διατυπώνουν οι 53, το προσφυγικό είναι ένα από τα θέματα που προτάσσουν, ζητώντας μάλιστα επιστροφή επαναφορά του πλαισίου που ίσχυε επί υπουργίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, για τις επιτροπές ασύλου.

Στο κείμενο που επεξεργάστηκαν τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο οποίο γίνεται λόγος για «ανάλγητη υποκρισία της ΕΕ» και «αποτρεπτικές συμφωνίες» που καταστρατηγούν κατάφωρα τα δικαιώματα και οδηγούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είτε στον πνιγμό στα νερά της Μεσογείου, είτε στην ανθρώπινη δουλεία από τα δίκτυα εκμετάλλευσης.

Οι 53 ζητούν, ή πιο σωστά ετοιμάζονται με δημόσιες παρεμβάσεις να ζητήσουν επιστροφή στις αφετηριακές θέσεις του κόμματος για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, που κινούνται μακριά από λογικές καμπς και κέντρων κράτησης, με άρση του γεωγραφικού περιορισμού, με προτεραιότητα τους ευάλωτους, τα ασυνόδευτα παιδιά, έτσι ώστε να πάψει η ομηρία χιλιάδων ανθρώπων που ζουν στα νησιά και να βελτιωθούν οι συνθήκες στις προσωρινές δομές.
Παράλληλα αναμένονται συνεχή πυρά εναντίον του Γιάννη Μουζάλα, αφού ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων ενόψει χειμώνα, ώστε να μην επαναληφθούν τα σοβαρά λάθη του προηγούμενου χρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ