Η Μαριάννα Δημητρίου αποκαλύπτει στο iefimerida πώς είναι να παίζεις γυμνός, μέσα σε ένα κουτί [εικόνες] - iefimerida.gr

Η Μαριάννα Δημητρίου αποκαλύπτει στο iefimerida πώς είναι να παίζεις γυμνός, μέσα σε ένα κουτί [εικόνες]

Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η «Λήθη», ο υπαρξιακός μονόλογος του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, που είχε παιχτεί με τεράστια επιτυχία έχοντας αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές για τρεις συνεχόμενες χρονιές, επανέρχεται στο θέατρο Πορεία.

Αυτή τη φορά, τον μονόλογο θα ερμηνεύσει η Μαριάννα Δημητρίου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους Δημοσθένη Παπαδόπουλο και Εκάβη Ντούμα.

«Ενας μονόλογος-μακροβούτι στον πυρήνα της ύπαρξης. Ένα κείμενο πανανθρώπινο. Για το τίποτα και το όλα. Το μεγαλείο του ανθρώπινου σώματος. Την ιστορία του θανάτου. Την ιστορία όλων μας. Το τέλος και την αρχή» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο iefimerida, η ηθοποιός που ενσαρκώνει τον ήρωα του Δημητριάδη, Μαριάννα Δημητρίου.

Η Μαριάννα Δημητρίου αποκαλύπτει στο iefimerida πώς είναι να παίζεις γυμνός, μέσα σε ένα κουτί [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Σε αυτή την παράσταση τίποτε δεν είναι εύκολο, ούτε για τον ηθοποιό που καλείται να είναι γυμνός μέσα σε ένα γυάλινο κουτί, ούτε για τον θεατή που έρχεται αντιμετωπος με ανομολόγητα πάθη.
«Για τη γυμνή αλήθεια κι ακόμα, την αποδοχή και την αλληλεγγύη. Έχω την πεποίθηση πως η Λήθη είναι ένα έργο για τη ζωή. Οι φίλοι μου μου είπαν ότι τους έδωσε κουράγιο. Κι εμένα μου δίνει κουράγιο» αναφέρει η Μαριάννα Δημητρίου.

-Ποιος όμως βρίσκεται επί σκηνής;

«Καμια ιστορία, κανένα πρόσωπο, μόνο εγώ. Αυτό που είμαι... Έτσι γράφτηκε, έτσι ζητήθηκε επίμονα από το σκηνοθέτη κι έτσι είναι. Η μεγαλύτερη δυσκολία μου και η μεγαλύτερη έννοια μου. Κανένας ρόλος. Μόνο ο ηθοποιός, το άτομο. Ο άνθρωπος, το σώμα και η σκέψη. Σε θέση "κρίσης", σε μεταίχμιο. Ο κάθε άνθρωπος, που καταδύεται ως τα όρια της ύπαρξης για να ρωτήσει: Τι είμαι; Τι θέλω να είμαι; Πως θέλω να ζω; Σε τι να πιστεύω; Να βρει την προσωπική του αλήθεια και να την επιλέξει. Εάν την επιλέξει».

-Ωστόσο γιατί αυτό το «άτομο» θα έπρεπε να είναι γυμνό;

«Το γυμνό εντείνει κι επιτείνει την κρισιμότητα. Είναι το σώμα που πάσχει, που ζει και πεθαίνει. "...Το σώμα. Όλος ο άνθρωπος. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο..." Από τη στιγμή που η παράσταση έτσι είχε φτιαχτεί από πριν, το είχα ως δεδομένο. Αλλά και δε μπορώ να φανταστώ πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει».

«Το γυμνό δεν είναι καθόλου εύκολο ούτε για χάρη της τέχνης»

«Δεν είναι καθόλου εύκολο, ούτε για μια στιγμή, και ούτε για χάρη της τέχνης. Όμως μέσα σε αυτή τη δυσκολία, μέσα στη γύμνια και εξαιτίας της, επέτρεψα στον εαυτό μου να καταλάβει πράγματα και για μένα, αλλά και κυρίως για το έργο.

Σκέφτομαι πώς και πόσο ορίζουμε τον εαυτό μας, το εγώ μας, με την εικόνα μας. Και ύστερα φυσικά με τη συμπεριφορά που ακολουθεί αυτή την εικόνα, που κι αυτή ακολουθεί μια κοινωνία και μια εποχή. Τι ύφανση! Σε σημείο να φτάνουμε ακόμη και να πιστεύουμε, για λίγο ή για πάντα, πως είμαστε άλλο, απ'αυτο που είμαστε».

Η Μαριάννα Δημητρίου αποκαλύπτει στο iefimerida πώς είναι να παίζεις γυμνός, μέσα σε ένα κουτί [εικόνες] | iefimerida.gr 1

«Απο την άλλη, το γυμνό σώμα είναι σαν τη σκέτη αλήθεια. Είναι σαν εκτυφλωτικό φως που βίαια αποκαλύπτει τη φθορά και υπενθυμίζει τη θνητότητα, αλλα και δοξάζει τη ζωή αφού “...το σώμα είναι όλα. Οι ανάγκες του και οι αναπληρώσεις τους...”.

«Ακόμη, στην παράσταση αυτή, το γυμνό σώμα βάζει επιτακτικά μια προϋπόθεση, σε μένα τουλάχιστον, για ψυχική διαφάνεια. Αλλά και σε συλλογικό επίπεδο θα μπορούσαμε να πούμε πώς το γυμνό σώμα δεν είναι οι ομοιότητες και μαζί και οι διαφορές μας; Η κοινή μας μοίρα; Να η φύση της τέχνης. Ευτυχώς!».

«Λήθη» στο θέατρο Πορεία

Το έργο έχει αποσπάσει τον Έπαινο Δραματουργίας Ελληνικού Έργου «Κάρολος Κουν» το 2011 και το Πρώτο Βραβείο Νεοελληνικού Έργου στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του Αθηνοράματος την ίδια χρονιά. Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος, που ερμήνευσε πρώτος τον μονόλογο είχε λάβει το Βραβείο Ερμηνείας Ελληνικού Έργου «Κάρολος Κουν» το 2011.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνικά - Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: BlaineReininger
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Φωτογραφίες - trailer παράστασης: Βάσια Αναγνωστοπούλου

Παίζει η Μαριάννα Δημητρίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Εως 09/1/2018: Δευτέρα & Τρίτη 21:00
Τρίτη 26/12 και Τρίτη 2/1: στις 18:00

Τιμές Εισιτηρίων: κανονικό 14 ευρώ, senior (άνω των 65)12 ευρώ, φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), ανέργων, ΑμεΑ: 10 ευρώ.

Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλατεία Βικτωρίας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ