Πού φτιάχνονται όλα αυτά τα χριστουγεννιάτικα στολίδια; Όχι στο Βόρειο Πόλο, αλλά στην Κίνα [βίντεο] - iefimerida.gr

Πού φτιάχνονται όλα αυτά τα χριστουγεννιάτικα στολίδια; Όχι στο Βόρειο Πόλο, αλλά στην Κίνα [βίντεο]

Στο χριστουγεννιάτικο χωριό της Κίνας. Φωτογραφία: Dan Williams
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο «Χριστουγεννιάτικο χωριό» του Yiwu, δεν υπάρχει χιόνι και ξωτικά, μόνο 600 εργοστάσια που παράγουν το 60% όλων των διακοσμήσεων στον κόσμο.

Κόκκινο χρώμα στο ταβάνι και στο πάτωμα, κόκκινο στάζει από τα περβάζια των παραθύρων και κόκκινες πιτσιλιές σε όλους τους τοίχους. Αυτή είναι, στην πραγματικότητα, η όψη των Χριστουγέννων στην καρδιά του πραγματικού εργαστηρίου του Άγιου Βασίλη και μάλιστα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον Βόρειο Πόλο, στην κινεζική πόλη Yiwu.

Σύμφωνα με το μύθο των Χριστουγέννων, τα δώρα είναι φτιαγμένα από ξανθά ξωτικά με ροδοκόκκινα μάγουλα στο σπίτι του Άι Βασίλη κάπου κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Η αλήθεια όμως διαφέρει πολύ. Το πιθανότερο είναι πως τα περισσότερα από τα μπιχλιμπίδια, τα δώρα και τα στολίδια των Χριστουγέννων προέρχονται από το Yiwu, 300 χιλιόμετρα νότια της Σαγκάης, όπου δεν υπάρχει ούτε ίχνος από φυσική νιφάδα χιονιού.

Το Yiwu, το χριστουγεννιάτικο χωριό της Κίνας, φιλοξενεί πάνω από 600 εργοστάσια που κατασκευάζουν πάνω από το 60% των χριστουγεννιάτικων διακοσμήσεων και αξεσουάρ του κόσμου, από τα λαμπερά δέντρα μέχρι τους σκούφους του Άι Βασίλη. Τα «ξωτικά» που απασχολούνται σε αυτά είναι κυρίως μετανάστες εργάτες που εργάζονται για 12 ώρες την ημέρα με μέγιστο μισθό 250-350 ευρώ το μήνα και όπως αποδεικνύεται δεν είναι απόλυτα σίγουροι για το τι είναι τα Χριστούγεννα.

«Ίσως είναι η Πρωτοχρονιά για τους ξένους» λέει ο Γουέι στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Sina, ένας 19χρονος εργαζόμενος που ήρθε στο Yiwu από την αγροτική επαρχία Γκιζού φέτος. Μαζί με τον πατέρα του, δουλεύουν πολλές ημέρες φτιάχνοντας κόκκινα σπιτάκι,α νιφάδες από πολυστυρένιο, στη συνέχεια τα βουτούν σε κόλλα και τα τοποθετούν επάνω σε ένα μηχάνημα μέχρι να γίνουν κόκκινα. Στο τέλος της ημέρας, έχουν φτιάξει περίπου 5.000 τέτοια κομμάτια.

Πού φτιάχνονται όλα αυτά τα χριστουγεννιάτικα στολίδια; Όχι στο Βόρειο Πόλο, αλλά στην Κίνα [βίντεο] | iefimerida.gr 0

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής και οι δύο καταλήγουν να είναι γεμάτοι από μια λεπτόκοκκη πούδρα. Ο πατέρας φορά ένα σκουφάκι Άι Βασίλη (όχι για το εορταστικό πνεύμα, αλλά για να μην βαφτούν τα μαλλιά του κόκκινα) και οι δυο τους αλλάζουν τουλάχιστον 10 μάσκες την ημέρα, προσπαθώντας να μην εισπνεύσουν την σκόνη. Είναι μια κουραστική δουλειά και κατά πάσα πιθανότητα δε θα την κάνουν του χρόνου.

Οι λαμπερές νιφάδες χιονιού, συσκευασμένες σε πλαστικε σακούλες, κρέμονται παράλληλα με ένα πλήθος άλλων εορταστικών ειδών σε όλη την πόλη στην αγορά διεθνούς εμπορίου Yiwu. Πρόκειται για έναν παράδεισο λιανικής πώλησης, μια τεράστια εμπορική έκθεση για όλα όσα μπορεί να χρειαστεί, ή ακόμη και να μην χρειαστεί κανείς, για τα Χριστούγεννα. Υπάρχουν ολόκληροι δρόμου που είναι αφιερωμένοι στα ψεύτικα λουλούδια και τα φουσκωτά παιχνίδια. Θα μπορούσε, μάλιστα, κανείς να το αποκαλέσει ένα πολυώροφο μνημείο για την παγκόσμια κατανάλωση. Συγκεκριμένα, ο ΟΗΕ το αποκαλεί τη «μεγαλύτερη αγορά χονδρικής πώλησης μικρών αγαθών στον κόσμο».

Εδώ μπορεί να βρει κανείς διαδρόμους μόνο με πούλιες, δρόμους που σφύζουν από φωτάκια LED, κάλτσες όλων των μεγεθών, μπλε και κίτρινα χριστουγεννιάτικα δέντρα, πλαστικούς κώνους πεύκου σε χρυσό και ασημί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ