Κονγκό: 15 κυανόκρανοι σκοτώθηκαν μετά από επίθεση ανταρτών - iefimerida.gr

Κονγκό: 15 κυανόκρανοι σκοτώθηκαν μετά από επίθεση ανταρτών

Φωτογραφία αρχείου: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος της Τανζανίας Τζον Μαγκουφούλι δήλωσε «σοκαρισμένος» και «θλιμμένος» από την επίθεση εναντίον μιας βάσης Τανζανών κυανόκρανων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 και τραυματίστηκαν ακόμη 53 στρατιώτες.

Ο πρόεδρος «ενημερώθηκε με μεγάλο σοκ και βαθιά θλίψη για τον θάνατο 14 μελών των Δυνάμεων Υπεράσπισης του Λαού της Τανζανίας, τα οποία συμμετείχαν στην επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό», ανέφερε η ανακοίνωσή του στα σουαχίλι.

«Εκτός από τους νεκρούς, 44 ακόμη έχουν τραυματιστεί, ενώ δεν έχουμε νέα για δύο ακόμη κυανόκρανους», πρόσθετε στην ανακοίνωση.

Αρχικά ο ΟΗΕ είχε κάνει λόγο για 14 νεκρούς, προτού ανεβάσει τον απολογισμό στη διάρκεια της νύχτας σε 15 νεκρούς και 53 τραυματίες. Διευκρίνισε ότι οι νεκροί είναι Τανζανοί.

Η επίθεση αυτή είναι η πιο αιματηρή που έχουν υποστεί οι κυανόκρανοι εδώ και 24 χρόνια. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «αγανακτισμένος» από αυτό το «έγκλημα πολέμου», ενώ πρόσθεσε ότι «πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση εναντίον κυανόκρανων του ΟΗΕ στην πρόσφατη Ιστορία του οργανισμού».

Σύμφωνα με το AFP, η προηγούμενη τόσο αιματηρή επίθεση εναντίον κυανόκρανων είχε σημειωθεί στις 5 Ιουνίου 1993 στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, από την οποία είχαν σκοτωθεί 24 Πακιστανοί. Πρόκειται επίσης για την πιο αιματηρή επίθεση εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό από το 1999, οπότε αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη χώρα.

Πηγές των ενόπλων δυνάμεων της ΛΔ Κονγκό ανέφεραν ότι οι στρατιώτες της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κονγκό (Monusco) δέχτηκαν επίθεση από τους Ουγκαντέζους μουσουλμάνους αντάρτες της οργάνωσης ADF (Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις).

Πρόκειται για μια από τις πολλές ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην περιοχή του Κίβου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δράστες έβαλαν στο στόχαστρο τη βάση της Monusco στο Σεμούλικι, στην επαρχία του Βόρειου Κίβου.

Οι ADF μάχονται από το Βόρειο Κίβου εναντίον του προέδρου της Ουγκάντας Γιουέρι Μουσεβένι, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 27 χρόνια. Είναι παρόντες στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό από το 1995, όμως ο αριθμός των μαχητών τους δεν είναι μεγάλος.

Τον Οκτώβριο τρεις Τανζανοί κυανόκρανοι είχαν σκοτωθεί σε μια προηγούμενη επίθεση των ADF εναντίον βάσης της Monusco στο Βόρειο Κίβου.

«Στρατιωτικές ενισχύσεις έχουν φτάσει στο σημείο. Ο διοικητής της δύναμης βρίσκεται επίσης εκεί, συντονίζοντας την απάντηση της αποστολής», διευκρίνισε ο Γκουτέρες. Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε «από τις αρχές της ΛΔ Κονγκό να ερευνήσουν το συμβάν και να προσάγουν τους δράστες στη δικαιοσύνη».

Ο κονγκολέζικος στρατός επεσήμανε ότι δεκάδες μαχητές των ADF σκοτώθηκαν.

Οι ΑDF είναι μια από τις πολλές ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο Βόρειο και το Νότιο Κίβου, τις δύο ανατολικές επαρχίες της ΛΔ Κονγκό που συνορεύουν με τέσσερις χώρες (Ουγκάντα, Ρουάντα, Μπουρούντι και Τανζανία). Η επίθεση εναντίον των κυανόκρανων φέρνει στο φως τη δραστηριότητα των οργανώσεων αυτών που απειλούν την ασφάλεια των αμάχων στα δύο Κίβου.

«Από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο του 2017 τουλάχιστον 526 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στα δύο Κίβου και τουλάχιστον 1.087 άνθρωποι έχουν απαχθεί για λύτρα, ενώ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 11 ομαδικοί βιασμοί», σύμφωνα με το νεοσυσταθέν «βαρόμετρο για την ασφάλεια στο Κίβου», που ξεκίνησε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σε συνεργασία με την ομάδα έρευνας για το Κονγκό του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Περισσότεροι από 100 φόνοι είναι έργο των «δυνάμεων ασφαλείας της ΛΔ Κονγκό», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας οξύνονται από την «γενική πολιτική κρίση», επισημαίνει το βαρόμετρο, που επικρίνει την απόφαση του του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά να παραμείνει στην εξουσία μετά τον Δεκέμβριο του 2016, οπότε έληξε η δεύτερη και τελευταία θητεία του.

«Τον Οκτώβριο ο ΟΗΕ αύξησε στο επίπεδο 3 την κατάσταση έκτακτης στη ΛΔ Κονγκό, ένα επίπεδο που έχει δοθεί μόνο σε τρεις άλλες χώρες: τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ», τονίζει το βαρόμετρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κονγκό κυανόκρανοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ