Τερέζα Μέι: «Αναμένω συμφωνία στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα»

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι επιθυμεί μία βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ, τονίζοντας επίσης, ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

«Δεν ήταν εύκολο για καμία από τις δύο πλευρές», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι έγιναν παραχωρήσεις για να επιτευχθεί μια συμφωνία, που συνιστά «σημαντική βελτίωση».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η οικονομική ρύθμιση για το Brexit, είναι δίκαιη για τον Βρετανό φορολογούμενο.

Η ίδια, εγγυήθηκε επίσης, ότι δεν θα υπάρξουν «σκληρά σύνορα» με την Ιρλανδία, ενώ έχει διαφυλαχθεί η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα της Βρετανίας.

Ενώ τόνισε ότι περιμένει την ερχόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής να κερδίσει την έγκριση των 27 κρατών μελών της ΕΕ για να προχωρήσει στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, ακολουθώντας τη σύσταση της Επιτροπής σήμερα.

ΕΕ και η Βρετανία διαπραγματεύονται από τον Ιούνιο τους όρους του διαζυγίου που προβλέπεται για το 2019. Τη Δευτέρα η προσπάθεια επίτευξης των πρώτων συμβιβασμών απέτυχε σκοντάφτοντας κυρίως στο πώς θα μπορέσουν να αποφευχθούν οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ του μέλους της ΕΕ Ιρλανδίας και της βρετανικής Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι Βρυξέλλες είχαν δώσει στη Μέι περιθώριο μέχρι την Κυριακή για μια πρώτη συμφωνία. Επισήμως, η σύνοδος κορυφής της ΕΕ μπορεί τώρα να ξεκινήσει τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να συζητηθεί η μελλοντική εταιρική σχέση. Μια τέτοια πρόοδος θα συνιστά πρωτίστως ένα σημαντικό μήνυμα για την οικονομία, η οποία φοβάται τις βαριές αναταράξεις από ένα «άτακτο» Brexit.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βρετανία Τερέζα Μέι Brexit

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ