Απόψε η απονομή της Χρυσής Mπάλας: Ακόμα μια μάχη Μέσι-Ρονάλντο; [λίστα]

Τη Χρυσή Μπάλα του France Football, το πιο πολυπόθητο βραβείο του ποδοσφαίρου, που κάθε παίκτης ονειρεύεται για να κερδίσει μία ημέρα, ελπίζει να κρατήσει ξανά απόψε στα χέρια του ο Κριστιάνο Ρονάντο.

Αν το πετύχει, θα γίνει για πέμπτη φορά στην καριέρα του, φτάνοντας έτσι τον Λιονέλ Μέσι.

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, που πήρε τον Οκτώβριο και το βραβείο «The Best» της FIFA, για τον κορυφαίο του κόσμου, αναμένεται να είναι ο μεγάλος νικητής, που θα ανακοινωθεί σε μία λαμπρή εκδήλωση στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ, στην 62η διοργάνωση, που θα παρουσιάσει ο πρώην Γάλλος επιθετικός, Νταβίντ Ζινολά και θα μεταδώσει απευθείας το κανάλι της L Equipe.

Ο Ρονάλντο πανηγύρισε την κατάκτηση του Champions League, του πρωταθλήματος στην LaLIga, και των Super Cup σε Ευρώπη και Ισπανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βρετανοί bookmakers έχουν σταματήσει να παίρνουν στοιχήματα για την επικράτηση του Ρονάλντο, ενώ ακολουθούν ο Μέσι και ο Νεϊμάρ.

Επιλέγουν 173 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο

Όπως είναι γνωστό, ο ιστορικός θεσμός της Χρυσής Μπάλας, διοργανώνεται ξανά εξ ολοκλήρου από το γαλλικό περιοδικό France Football μετά από έξι χρόνια συνύπαρξης με τη FIFA (World Player of the Year). Ετσι, τον νικητή θα επιλέξουν και πάλι, 173 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.

Με ιστορία από το 1956

Η «Χρυσή Μπάλα» ...γεννήθηκε, όπως το Ευρωπαϊκό Κύπελλο το 1956 και το 2010, υπό την προεδρία του Ζεπ Μπάτερ στην FIFA, καταβλήθηκαν 15.000.000 ευρώ στον Όμιλο Amaury, που έχει στην κατοχή του την L'Equipe και το France Football, προκειμένου να αποκτηθούν τα δικαιώματα του τροπαίου.
Με την άφιξη του Τζάνι Ινφαντίνο στην προεδρία της FIFA, υπήρξε ρήξη και αποφασίστηκε να μην συνεχιστεί η συμφωνία, μιας και επιθυμεί ένα βραβείο που να δίνεται αποκλειστικά από την FIFA.

Σημαντικό ρόλο στην διαμάχη με την FIFA, φαίνεται να έπαιξε και μία μελέτη, που έδειξε ότι το ταλέντο μπορεί να μην είναι αρκετό για να οδηγήσει έναν παίκτη στην επιτυχία, αφού φαίνεται να παίζουν αποφασιστικό ρόλο σχέσεις και φιλίες.

Συγκεκριμένα, η γαλλική αθλητική εφημερίδα L Equipe, που αποτελεί μέρος του ίδιου εκδοτικού ομίλου με το France Football, είχε παρουσιάσει μελέτη τριών οικονομολόγων από Λονδίνο, Παρίσι και Αμπού Ντάμπι, που υποστήριζαν ότι από το 2010, το βάρος της ψήφου δίνεται υπέρ συμπαικτών στην ίδια ομάδα αλλά και ιδιαίτερα ποδοσφαιριστών που προέρχονται από το ίδιο έθνος.

Η «Χρυσή Μπάλα», ήταν έμπνευση του Γάλλου δημοσιογράφου Γκαμπριέλ Ανό και δίνεται στον κορυφαίο παίκτη της χρονιάς, έπειτα από ψηφοφορία δημοσιογράφων.

Στην αρχή, αναφερόταν μονάχα σε Ευρωπαίους παίκτες, όμως από το 1995 επεκτάθηκε και συμπεριέλαβε όλους τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκούς συλλόγους και το 2007 σε όλους τους παίκτες από όλο τον κόσμο.

φωτογραφία: wikipedia

Ο Στάνλεϊ Μάθιους ήταν ο πρώτος νικητής

Ο Στάνλεϊ Μάθιους της Μπλάκπουλ ήταν ο πρώτος νικητής, ενώ ο Ζορζ Ουεά με τη Μίλαν, ο μοναδικός Αφρικανός που τα έχει καταφέρει, όντας ο πρώτος μη Ευρωπαίος που κέρδισε το βραβείο.

Ο Βραζιλιάνος Κάκα, ήταν ο τελευταίος ποδοσφαιριστής, εκτός από τους Ρονάλντο και Μέσι, που κατάφερε να κερδίσει το βραβείο.
Το «δίδυμο» ακολουθούν με τρεις κατακτήσεις ο Μισέλ Πλατινί (1983, 1984, 1985), ο Γιόχαν Κρόιφ (1971, 1973, 1974) και ο Μάρκο Φαν Μπάστεν (1988, 1989, 1992).

Οι 30 υποψήφιοι

Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ / Πορτογαλία), Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα / Αργεντινή), Νεϊμάρ (Παρί Σεν-Ζερμέν / Βραζιλία), Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ / Κροατία), Πάουλο Ντιμπάλα (Γιουβέντους / Αργεντινή), Μαρσέλο (Ρεάλ / Βραζιλία), Ενγκολό Καντέ (Τσέλσι / Γαλλία), Λουίς Σουάρες (Μπαρτσελόνα / Ουρουγουάη), Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ / Ισπανία), Γιαν Όμπλακ (Ατλέτικο / Σλοβενία), Κοουτίνιο (Λίβερπουλ / Βραζιλία), Ντις Μέρτενς (Νάπολι / Βέλγιο), Κέβιν ντε Μπράινε (Μάντσεστερ Σίτι / Βέλγιο), Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι (Μπάγερν / Πολωνία), Νταβίντ ντε Χέα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ / Ισπανία), Χάρι Κέιν (Τότεναμ / Αγγλία), Έντιν Τζέκο (Ρόμα / Βοσνία), Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο / Γαλλία), Τόνι Κρόος (Ρεάλ / Γερμανία), Τζανλουίτζι Μπουφόν (Γιουβέντους / Ιταλία), Σαντιό Μανέ (Λίβερπουλ / Σενεγάλη), Ρανταμέλ Φαλκάο (Μονακό / Κολομβία) , Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (Ντόρτμουντ / Γκαμπόν), Έντινσον Καβάνι (Παρί Σεν-Ζερμέν / Ουρουγουάη), Ματς Χούμελς (Μπάγερν / Γερμανία), Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ / Γαλλία), Εντέν Αζάρ (Τσέλσι / Βέλγιο), Λεονάρντο Μπονούτσι (Μίλαν / Ιταλία), Ίσκο (Ρεάλ / Ισπανία), Κιλιάν Μπαπέ (Παρί Σεν-Ζερμέν / Γαλλία)

Οι 10 τελευταίοι νικητές της Χρυσής Μπάλας

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χρυσή Μπάλα απονομή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ