Ενα παιχνίδι εναλλαγής ρόλων και φύλων στο Black Box του 104 [εικόνες]

Tα αγαπημένα του κοινού «Ακόμη πιο Βρώμικα Παραμύθια» της ομάδας Άπειρον παίρνουν παράταση και συνεχίζουν στο «104» έως τις 7 Ιανουαρίου.

Η Θάλεια Γρίβα επιλέγει και σκηνοθετεί τολμηρά και παράδοξα παραμύθια από την ελληνική παράδοση, που βασίζονται στο παιχνίδι της εναλλαγής των ρόλων και των φύλων, μέσα από κωμικοτραγικές ιστορίες.

«Η Βασιλοπούλα που έγινε αγόρι» και «Του βασιλιά η κόρη έγινε παλικάρι», είναι τα δύο παραμύθια από τα οποία αντλείται η υπόθεση του έργου, που μας δείχνει ότι το θέμα της αλλαγής φύλλου δεν είναι ένα σύγχρονο ζήτημα αλλά συναντάται στoν λαϊκό πολιτισμό μας αιώνες πριν.

Όπως σημειώνει η Θάλεια Γρίβα η ομάδα Άπειρον παρουσιάζει ένα κομμάτι της νεοελληνικής παράδοσης, άγνωστο στο ευρύ κοινό.

«Μέσα από χιούμορ και τρυφερότητα, μια βασιλοπούλα, περνώντας από διάφορες δοκιμασίες, ντύνεται αγόρι, και τελικά γίνεται αγόρι, αποδεικνύοντας ότι “όλα αλλάζουν, όλα μετασχηματίζονται, γίνονται αυτό που θα έπρεπε να είναι από την αρχή της ιστορίας”».

«Τι είναι αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως παραμύθι; Σε ποιόν απευθύνεται; Ποιος είναι ο ρόλος του παραμυθιού στην παράδοση, είναι ζωντανό κομμάτι της, ή έχει καταλήξει φολκλόρ; Και τελικά, η πρόσληψη του έργου ανακινεί ή όχι στοιχεία λαϊκού πολιτισμικού υλικού;».


Σκηνοθεσία: Θάλεια Γρίβα
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη
Χορογραφία: Γιάννα Μελλά
Μουσική: Onealpha
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανέστης Κόττας, Έλλη Σαρρή
Φωτογραφίες: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Φωτογραφίες παράστασης: Βαγγέλης Μακρυγιάννης

Παίζουν: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Ηρώ Κισσανδράκη, Μαρία Κωνσταντά, Γιώργος Σαββίδης

Παραστάσεις: Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00

Διάρκεια: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ, Ανέργων και ατέλειες: 5 ευρώ

104-Black Box, Ευμολπιδών 41, Γκάζι (μετρό Κεραμεικός), τηλ. 210 3455020, κιν. 694 0290312

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 104-Black Box

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ