Σταϊκούρας: Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι η νέα κυβερνητική αυταπάτη - iefimerida.gr

Σταϊκούρας: Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι η νέα κυβερνητική αυταπάτη

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Για να υπάρξει ουσιαστική έξοδος από τα μνημόνια -όχι τυπική- θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα», δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, στο «Πρακτορείο 104,9 Fm».


«Αλήθεια, για ποια επιστροφή στην κανονικότητα μπορούμε να μιλήσουμε, όταν υφίστανται ακόμη και σήμερα κεφαλαιακοί περιορισμοί, όταν συνεχίζει να υποχωρεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όταν θα συνεχίσουν να επιβάλλονται και το 2018 και το 2019 και το 2020 νέοι φόροι και πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις, όταν ενισχύεται η φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό, όταν η μερική απασχόληση κερδίζει συνεχώς έδαφος, όταν διογκώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών, όταν υφίσταται ακόμη εσωτερική στάση πληρωμών, όταν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν επιστρέφουν με ουσιαστικό τρόπο στο τραπεζικό σύστημα, όταν η χώρα παραμένει απούσα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;», διερωτήθηκε ο κ. Σταϊκούρας και τόνισε: «Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι η νέα κυβερνητική αυταπάτη».

«Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης οι δείκτες της οικονομίας βαίνουν βελτιούμενοι σε σχέση με το χαμηλότερο σημείο, στο οποίο είχαν φτάσει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μετά την καταστροφική διαπραγμάτευση του α' εξαμήνου του 2015, όμως, οι δείκτες συνολικά ακόμη δεν έχουν προσεγγίσει στο σημείο που ήμασταν το 2014» παρατήρησε ο τομεάρχης της ΝΔ, ενώ για τις προβλέψεις ανάπτυξης της οικονομίας σχολίασε: «Δυστυχώς, δεν πιάσαμε τους αναπτυξιακούς στόχους, που είχαμε θέσει ως χώρα το 2017. Τι έγινε και το 2,7% έγινε 1,6%; Είχαμε την υπερφορολόγηση των πολιτών, είχαμε την αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και να προσελκύσει επενδύσεις -ουσιαστικά είχαμε αποεπένδυση- και είχαμε τη συρρίκνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, αφού η κυβέρνηση με την εσωτερική στάση πληρωμών δημιουργεί συνεχώς νέες οφειλές».

Σε ό,τι αφορά την άποψη της ΝΔ ότι αφού ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο θα ξεκινήσει η εφαρμογή του τέταρτου, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε: «Μιλάμε για de facto νέο μνημόνιο γιατί πολύ απλά ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018, αλλά η κυβέρνηση έχει ψηφίσει νέα μέτρα λιτότητας και για το 2019 και για το 2020. Αυτό σε καμία άλλη χώρα, που βγήκε από τα μνημόνια, δεν έχει υπάρξει. Άρα το 2019, σύμφωνα με τη βούληση της κυβέρνησης και με τη διαπραγμάτευση που έκανε θα έχουμε μείωση συντάξεων και το 2020 θα έχουμε μείωση του αφορολόγητου.

Επίσης, η ρύθμιση για το χρέος έχει μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι του 2018, άρα φαίνεται, σύμφωνα με τις διαρροές που έχουν γίνει από τα ευρωπαϊκά όργανα, ότι αυτή η πιθανόν υλοποίηση της ρύθμισης για το χρέος θα συνοδεύεται από επιπλέον δεσμεύσεις για τη χώρα. Επίσης, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος η χώρα θα πρέπει να δανείζεται από τις αγορές με κανονικά επιτόκια. Αυτό με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται ότι θα είναι πάρα πολύ εύκολο και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ