Η σάτιρα του 19ου αιώνα επίκαιρη όσο ποτέ [εικόνες] - iefimerida.gr

Η σάτιρα του 19ου αιώνα επίκαιρη όσο ποτέ [εικόνες]

έκθεση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολύ συχνά γίνεται σύγκριση της σημερινής οικονομικής δυσπραγίας με την πτώχευση του 1893, την εποχή του Χαριλάου Τρικούπη. Την περίοδο εκείνη του 19ου αιώνα άνθισε η πολιτική σάτιρα μέσα από γκραβούρες και περιοδικά. Αυτή τη χιουμοριστική ανάγνωση της Ιστορίας «θυμάται» η έκθεση που διοργανώνει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Η έκθεση είναι τμήμα ενός συνολικού αφιερώματος του Μουσείου στα 130 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και της Άρτας, το 1881. Μαζί με χάρτες, ξυλογραφίες, βιβλία - τεκμήρια και αναμνηστικά πιάτα, η έκθεση επιστρατεύει τις πολιτικές γελοιογραφίες της εποχής που σχολίαζαν τα γεγονότα της εποχής, από την άνοδο της Γερμανικής αυτοκρατορίας μέχρι τα δάνεια του δικομματισμού της εποχής.

Πικρή ειρωνεία και αφοπλιστική ειλικρίνεια είναι τα όπλα του σατιρικού Τύπου – όπως τα περιοδικά «Il Papagallo», «Le Perroquet», «Charivari», «Punch», «Il Fischietto» - που βάζουν στο στόχαστρο τον Οτο φον Βίσμαρκ, τον Γλάδστωνα, τον Λέοντα Γαμβέττα, τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο και τον Χαρίλαο Τρικούπη, οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χάρτη των Βαλκανίων, ιδίως κατά το Συνέδριο του Βερολίνου το 1881, οπότε και απελευθερώθηκε η Θεσσαλία και η Άρτα.

Η έκθεση διοργανώνεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13) από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία, τον Δήμο Βόλου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Μαγνησία και υλικό που προέρχεται από την ιδιωτική συλλογή του καθηγητή Δημήτρη Τσούμα.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου και είναι ελεύθερη για το κοινό από Τρίτη ως Κυριακή μεταξύ 9 π.μ.-2 μ.μ.

Η σάτιρα του 19ου αιώνα επίκαιρη όσο ποτέ [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Η σάτιρα του 19ου αιώνα επίκαιρη όσο ποτέ [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Η σάτιρα του 19ου αιώνα επίκαιρη όσο ποτέ [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Η σάτιρα του 19ου αιώνα επίκαιρη όσο ποτέ [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Η σάτιρα του 19ου αιώνα επίκαιρη όσο ποτέ [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Η σάτιρα του 19ου αιώνα επίκαιρη όσο ποτέ [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Η σάτιρα του 19ου αιώνα επίκαιρη όσο ποτέ [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Η σάτιρα του 19ου αιώνα επίκαιρη όσο ποτέ [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Η σάτιρα του 19ου αιώνα επίκαιρη όσο ποτέ [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ